ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση Νικολόπουλου για τα επεισόδια πριν τον τελικό μπάσκετ Γυναικών στη Λευκάδα

Επερώτηση Νικολόπουλου για τα επεισόδια πριν τον τελικό μπάσκετ Γυναικών στη Λευκάδα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη (23/03/2016) στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών στο ξενοδοχείο της Λευκάδας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ν. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Υπεύθυνη η Αστυνομία για τα επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών στο ξενοδοχείο της Λευκάδας ,αφού με εντολή της έφυγαν από το νησί δύο διμοιρίες ΜΑΤ;»

Σοβαρές ευθύνες στις Αστυνομικές Αρχές χρεώνει ο Δήμαρχος Λευκάδας κ.Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, μιλώντας για τα επεισόδια αλλά και την επικοινωνία, που είχε με τον αρμόδιο Υπουργό Αθλητισμού κ.Σταύρο Κοντονή, σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν πριν από τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας αναρωτήθηκε: «Ποιος ζήτησε πίσω δύο διμοιρίες;»
Αναλυτικά, ο δήμαρχος Λευκάδας σε ραδιοφωνική συνέντευξη του (ΣΠΟΡ FM 94,6) μίλησε μεταξύ άλλων για:

-τα μέτρα που πήρε ο Δήμος: «Στείλαμε έγγραφα στους αρμόδιους θέτοντας το ζήτημα της διασφάλισης από την πολιτεία της ομαλής διεξαγωγής του Final Four, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί αυτό το βρώμικο σύστημα, και καταλήξαμε σε μια σειρά από μέτρα.
Τα εισιτήρια, πλην αυτών που πήραν οι ομάδες, διατέθηκαν μόνο σε Λευκαδίτες. Μέσα στο γήπεδο και στις δύο μέρες των αγώνων δεν συνέβη το παραμικρό. Δεν δόθηκε κανένα από τα εισιτήρια που είχε το νησί σε άνθρωπο εκτός Λευκάδας. Έπρεπε να πάρουν εισιτήρια και οι ομάδες, που θα τα διέθεταν με ευθύνη δική τους. Κάθε ομάδα πήρε από 30 εισιτήρια και υπήρχε όρος σε αυτά να υπάρχει πλήρης καταγραφή των στοιχείων του καθενός. Όλα ήταν ταυτοποιημένα. Ζητήσαμε από τις ομάδες, τόσο εμείς όσο και η αστυνομία, να διαθέσουν τα εισιτήριά τους σε γονείς, φίλους, χορηγούς ή μέλη της διοίκησης της κάθε ομάδας».

-τα μέτρα της αστυνομίας: «Η τοπική αστυνομική διεύθυνση ζήτησε ενισχύσεις.
Οι ενισχύσεις ήρθαν κι έτσι υπήρχαν τέσσερις διμοιρίες από την Παρασκευή.
Δεν ξέρω ποιος εγκέφαλος, όμως, την Παρασκευή το βράδυ πήρε πίσω δύο από τις διμοιρίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω τους υπηρεσιακούς σχεδιασμούς της αστυνομίας. Αν παρέμεναν οι δύο διμοιρίες στο νησί, θα υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα περιφρούρησης».

-τις πληροφορίες πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έγιναν αντιληπτοί πολύ πριν την επίθεση, αλλά δεν αντέδρασε η αστυνομία: «Την επίσημη απάντηση θα την πάρετε από την αστυνομία. Εμείς το θέσαμε αυτό στη σύσκεψη το πρωί της Κυριακής και μας είπαν ότι δεν είχαν τις δυνάμεις. Η επίσημη ενημέρωση είναι πως ήταν 120 οπαδοί του Παναθηναϊκού που ήρθαν από την Αθήνα. Κατέβηκαν με τους λοστούς τους και λειτούργησαν χειρουργικά. Δεν πείραξαν τίποτα στην πόλη και πήγαν στο ξενοδοχείο που είχαν πληροφορηθεί πως έμεναν οπαδοί του Ολυμπιακού. Έξω από το οικοδομικό τετράγωνο που είναι το ξενοδοχείο δεν έγινε το παραμικρό. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι δεν μπορούσε να αντιδράσει απέναντι σε αυτή τη στρατιά των 120 οπαδών.
Ίσως αν είχε τις δύο διμοιρίες που έφυγαν θα μπορούσε να αποτραπεί ό,τι έγινε.
Εδώ κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ευθύνες. Μας είπαν ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν ήταν ικανές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

-το αν είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή: «Μίλησα τρεις φορές με τον κ. Κοντονή. Κι αυτός εξεπλάγη από την απόφαση να αποχωρήσουν δύο διμοιρίες. Μπορεί να σας τα πει καλύτερα ο ίδιος».

-το αν υπήρξαν συλλήψεις: «Έχουμε συλλήψεις, θα μάθετε κι άλλα μέσα στην ημέρα από την αστυνομία».
-το αν θα ξαναζητήσει αθλητικό γεγονός η Λευκάδα: «Η περιφέρεια δικαιούται πράγματα και εμείς θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Η Λευκάδα είναι μπασκετομάνα. Χθες το πρωί μπήκε το ερώτημα αν θα πρέπει να τελειώσουν οι αγώνες και εμείς απαντήσαμε με σαφήνεια ναι.
Αν δεν γίνονταν οι αγώνες, θα δίναμε το δικαίωμα να νικήσει ο φόβος και ο χουλιγκανισμός. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και το Final Four είχε οργανωτική επιτυχία. Η ΕΟΚ μάς έδωσε συγχαρητήρια. Το μήνυμά μας είναι πως ο αθλητισμός ενώνει. Θέλουμε τέτοιες διοργανώσεις να έρχονται στον τόπο μας».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ,ερωτάσθε:

1. Σε ποιους φορείς και υπηρεσίες είχε στείλει ο Δήμος Λευκάδος έγγραφα για να διασφαλιστεί από την Πολιτεία η ομαλή ροή της διοργάνωσης;
- Να κατατεθούν τα έγγραφα.
2. Γιατί αν και αρχικώς εστάλησαν 4 αστυνομικές διμοιρίες τελικώς σύμφωνα με το Δήμαρχο αποσύρθηκαν οι μισές;
- Να κατατεθεί η διαταγή αναχώρησης δύο διμοιριών την Παρασκευή από Λευκάδα.
3. Ποιες εντολές δόθηκαν κι από ποιον υπηρεσιακό προϊστάμενο με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το 50% των αποσταλμένων αστυνομικών δυνάμεων;
- Να κατατεθεί η σχετική διαταγή.
4. Οι ταραξίες σύμφωνα με το Δήμαρχο έφυγαν από την Αθήνα γνωρίζοντας τη μείωση της αστυνομικής φύλαξης. Προέβη η Ελληνική Αστυνομία και ο αρμόδιος υπουργός σε έρευνα τηλεφωνικού απορρήτου για να ανακαλυφθεί ποιος γνώριζε την εντολή αυτή και αν ενδεχομένως τη διεμήνυσε στους ταραξίες; - -- Να κατατεθεί το πόρισμα της έρευνας εάν έγινε.
5. Υπάρχει «βαθύ λαρύγγι» που ενημερώνει οπαδικούς συνδέσμους με εσωτερικές επιχειρησιακές πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας;
6. Έχει διαταχθεί έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξετασθεί πόσοι και ποιοι υψηλόβαθμοι (από Αστυνομικοί Διευθυντές και πάνω) δούλευαν και δουλεύουν (επισήμως ή όχι) για Ομάδες της Σούπερ Λίγκας ή για εταιρίες συμφερόντων των μεγαλομετόχων τους τα τελευταία 15 χρόνια; Να κατατεθεί η εντολή έρευνας από την εσωτερική Υπ.Αδιαφθόρων
7. Επειδή θα εκπλαγεί η Κυβέρνηση από τα ευρήματα και ενδεχομένως να καταλάβετε γιατί οι οπαδικοί «στρατοί» είναι ένα βήμα μπροστά από την Αστυνομία, προτίθεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να νομοθετήσουν την απαγόρευση απασχόλησης των εν αποστρατεία υψηλόβαθμων αξιωματικών σε Ομάδες ή εταιρίες συμφερόντων μελών Διοικητικών Συμβουλίων επαγγελματικών ομάδων καθώς επίσης και τη συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια επαγγελματικών ομάδων, με ποινή καθαίρεσης από το βαθμό τους, λήψη συντάξεως αστυφύλακα και οπωσδήποτε 5ετή φυλάκιση;
8. Είναι αληθές επί παραδείγματος χάριν ότι πρώην Αστυνομικός Διευθυντής που έχει διατελέσει και ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ (περίοδος Οτσαλάν) είναι Υπεύθυνος Ασφαλείας μεγάλης Αθηναϊκής ΠΑΕ; Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.
9. Αν ναι ποιος είναι και σε ποια ομάδα εργάζεται;
10. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ έχει διενεργήσει ελέγχους οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης στους Εν Αποστρατεία Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι έχουν αναλάβει θέσεις σε Ομάδες Ποδοσφαίρου της Σούπερ Λιγκ κατά την τελευταία 15ετία και που πολύ εύκολα μπορούν να ευρεθούν ποιοι είναι ακόμη και μέσω ίντερνετ;
- Να κατατεθούν τα φύλλα ελέγχου του ΣΔΟΕ.
11. Ο Δήμαρχος Λευκάδος δήλωσε ότι «Στείλαμε έγγραφα στους αρμόδιους θέτοντας το ζήτημα της διασφάλισης από την πολιτεία της ομαλής διεξαγωγής του Final Four, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί αυτό το βρώμικο σύστημα, και καταλήξαμε σε μια σειρά από μέτρα». Θα κληθεί από την αρμόδια Eισαγγελική Αρχή να καταθέσει τι εννοεί με τη φράση «ξέρουμε πως λειτουργεί αυτό το βρώμικο σύστημα» και να καταθέσει υπευθύνως όσα γνωρίζει –όπως ο ίδιος λέει- γι αυτό; Να κατατεθεί η κλήση της Εισαγγελίας προς πάντα ικανό να δώσει πληροφορίες για «το βρώμικο σύστημα» που καταγγέλλει ο Δήμαρχος που μπορεί να αποκαλύψει μια τέλεια εγκληματική οργάνωση.
12. Επειδή 9 χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του άτυχου Φιλόπουλου και παραλίγο προχθές να είχαμε κι άλλη τέτοια κατάληξη, τελικώς τι θα πράξει η εκτελεστική εξουσία με τους «οπαδικούς στρατούς» όλων των χρωμάτων; Να κατατεθεί κάθε σχετική πρόταση ή σχέδιο νόμου.
13. Αν η Κυβέρνηση -έχοντας φέρει ένα βαρύτατο πακέτο νέων επαχθών μέτρων λιτότητας, έχοντας φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχοντας φέρει Τούρκους επιθεωρητές στα νησιά μας, έχοντας περιορίσει τα εθνικά και θρησκευτικά μας δικαιώματα και έχοντας δείξει αδυναμία να ελέγξει και να διαχειρισθεί αυτήν την απίστευτη μεταναστευτική κρίση- δεν καταφέρει τουλάχιστον να καθαρίσει τη ζούγκλα των ΜΜΕ της διαπλοκής και τη διαφθορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε αλήθεια δεν θα έχει χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία;

Κοινοποίηση:
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις