ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρός» δηλώνει για τα υποβρύχια ο Γιάννος

«Καθαρός» δηλώνει για τα υποβρύχια ο Γιάννος
Τις ευθύνες στη ΝΔ επέρριψε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209...

Τις ευθύνες στη ΝΔ επέρριψε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209 σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση που καταρτίστηκε επί των ημερών του (2002) για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων 209 ήταν άρτια και άψογη, και προέβλεπε και ποινικές ρήτρες και καταγγελία, αλλά και προσφυγή στη διαιτησία.

Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαντωνίου είναι ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ αποδείχτηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεση τους όλα τα μέσα που προέβλεπε η σύμβαση και πέρα από αυτά την δυνατότητα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την γερμανική κυβέρνηση, όπως είχε δείξει η εμπειρία των τελευταίων 50 ετών.

Όλα αυτά όμως κατά τον κ. Παπαντωνίου δεν αξιοποιήθηκαν. Επιπροσθέτως, μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός είπε ότι η υλοποίηση των αντισταθμιστικών σε αυτή τη σύμβαση δεν ήταν δική του αρμοδιότητα.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Άμυνας κ.κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ ενδεχομένως να ενημερώσει την επιτροπή με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Άμυνας και ο Ευ. Βενιζέλος.