ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας

Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας

Στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απέδωσε την απογοήτευση των λαών της Ευρώπης, σύμπτωμα της οποία ήταν και το Brexit, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ομιλία του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, δεν έχει ως αιτία το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθ’ αυτό, αλλά τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων.

O υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.

Στην συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην διάρκεια της δεύτερης τοποθέτησής του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε ότι, «πέρα από την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δομή της αγοράς εργασίας, προς μία κατεύθυνση που θα μπορούσε να εντείνει την ″εκτεταμένη ανασφάλεια″, με κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, η πλήρης απασχόληση να μην αποτελεί κανόνα, αλλά να αφορά μόνο μία προνομιούχα μειοψηφία.

Σχετικές ειδήσεις