ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό θρίλερ με τους οκτώ πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Διπλωματικό θρίλερ με τους οκτώ πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Το βράδυ του Σαββάτου (16/07), τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παραλάβει το ελικόπτερο με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες.

ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

Σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές είναι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην Τουρκία το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγραψε στο twitter πως έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι σχετικά με τους οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο, θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «ο κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ πραξικοπηματίες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα και εκεί θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας.

ΓΕΕΘΑ: Προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή στη Τουρκία

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό»,επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων