ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί επιμένει στο Ευρωομόλογο ο Σαμαράς;

Γιατί επιμένει στο Ευρωομόλογο ο Σαμαράς;
Δικαιωμένος από τις εξελίξεις αισθάνεται ο πρόεδρος της ΝΔ...

Δικαιωμένος από τις εξελίξεις αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα σύμφωνα με το επιτελείο του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι έντονα προβληματισμένος αφού βλέπει το μίγμα πολιτικής να παραμένει αμετάβλητο, τον τόπο να βυθίζεται στην ύφεση και τους πολίτες να μελαγχολούν μέρα με την ημέρα καθώς δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.

«Μόνη λύση είναι το Ευρωομόλογο», επιμένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, επανερχόμενος ξανά και ξανά στην πρόταση που έχει εδώ και μήνες θέσει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου και την οποία εκτιμά ως μόνη πραγματική και αποτελεσματική λύση εξόδου από την κρίση.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πεπεισμένος πως η πρότασή του κάποια στιγμή θα εισακουσθεί και πως το ευρωομόλογο θα γίνει πραγματικότητα στους κόλπους της Ευρώπης, ωστόσο -όπως λέει- το σημαντικό για την πατρίδα μας είναι να προχωρήσει άμεσα μια τέτοια πρωτοβουλία ώστε να ωφεληθεί η Ελλάδα, πριν να είναι αργά και πριν πνιγεί η αγορά και η οικονομία, από τα υφεσιακού χαρακτήρα μέτρα που λαμβάνονται.

Νέοι «ύμνοι» για τον Σαμαρά

Την ώρα που ο ίδιος καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ταχύτητα και ενώ πια έχει σταματήσει να κρύβεται πίσω από δάκτυλό του, παραδεχόμενος πως οι Ευρωπαίοι ομόσταβλοί του στο Ε.Λ.Κ. είναι εκνευρισμένοι και αμήχανοι, και πως δεν συμφωνούν ούτε με τις θέσεις αλλά ούτε και με τη στάση που τηρεί ο ίδιος εντός και εκτός της χώρας, πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που έρχονται να ενδυναμώσουν τον ίδιο και την τακτική του.

Τελευταίο παράδειγμα, χθεσινό δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που αναφερόμενο στα γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρει πως για αυτά ο Σαμαράς είναι σαν την “μύγα μέσα στο γάλα” που βάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το εθνικό συμφέρον.

«Όμως είναι μια “μύγα” της οποίας η αντίδραση μετράει…», σημειώνει η εφημερίδα, κάνοντας μνεία στις πιέσεις συναίνεσης που υπάρχουν ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ενότητα στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ωστόσο, από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, έχουν εδώ και καιρό διαμηνύσει πως η δική τους διαφορετική φωνή αποτελεί ταυτόχρονα και τη διασφάλιση ότι οι προτάσεις τους, παραμένουν στην ατζέντα του διαλόγου και πως προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσει η ΝΔ, ακόμη περισσότερο να πιέσει, όταν επανέλθει στην εξουσία.

«Ένας απρόσμενος αντίπαλος των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδας: Ένας πρώην συγκάτοικος του Πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς, Οικονομολόγος απόφοιτος του Harvard και αρχηγός της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι το φάρμακο είναι λάθος για την Ελλάδα», έγραψε εχθές η Βρετανική εφημερίδα, παραθέτοντας σημεία συνέντευξη Σαμαρά, στα οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως "τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν.

Εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος"

«Από τότε που ξέσπασε η κρίση, πριν από 18 μήνες, η Μέρκελ, ο Μπαρόζο και ο Μπερλουσκόνι προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να αλλάξουν τις απόψεις του. Ο Σαμαράς παραμένει σταθερός και δεν μετανιώνει για την στάση του....Τα μέτρα λιτότητας που ακολουθήθηκαν μετά το πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ύψους 110 δισ. ευρώ, τόνισε, όχι μόνο δεν βοήθησαν να λυθεί το διαρκώς αυξανόμενο Δημόσιο Χρέος, αλλά βούλιαξαν την χώρα στην “μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Η απόφαση του προηγούμενου μήνα να περιορίσει την κρίση, απόφαση η οποία χαιρετίστηκε από τον Παπανδρέου ως “ιστορική απόφαση”, λέει ο Σαμαράς ήταν “μικτή ευλογία”, περισσότερο “μικτή” πάρα “ευλογία”.

Ενώ πρόσφερε στην χώρα μια ανάσα, βελτιώνοντας τους όρους δανεισμού –επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο– το πρόγραμμα των 109 δις ευρώ δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας», γράφει η Guardian, με τον Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται για ακόμη μια φορά αμετακίνητος, δηλώνοντας πως όσο η Ελληνική Οικονομία βουλιάζει στην ύφεση, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της, ακόμα και με καλύτερους όρους αποπληρωμής, πως το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μίγμα και πως παραμένει αντίθετος σε περαιτέρω σφίξιμο της ζώνης αρνούμενος να συμφωνήσει σε κάτι που είναι εναντίον του καλού της Ελλάδας.