ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Στη γ.γ. Ενημέρωσης οι τέσσερις καναλάρχες – Στο δρόμο πάνω από 1.800 ψυχές

Τηλεοπτικές άδειες: Στη γ.γ. Ενημέρωσης οι τέσσερις καναλάρχες – Στο δρόμο πάνω από 1.800 ψυχές

Συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων επιχειρηματικών σχημάτων που έλαβαν τις τηλεοπτικές άδειες θα έχουν στις 15:00 σήμερα, Δευτέρα (05/09/2016), ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΠΑ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΡΕΤΣΟ – ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΑΔΕΙΑ

Είχαν προηγηθεί πληροροφορίες ότι η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, με βάση νεώτερη ενημέρωση, το ραντεβού «έκλεισε», με τελικό τόπο συνάντησης τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει να προσέλθουν στη συνάντηση οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και όχι οι εκπρόσωποί τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα. Ενδεικτικά, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των «πόθεν έσχες» των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Θα πρέπει, με άλλα λόγια να ελεγχθούν η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Ωστόσο, κι ενώ ο τηλεοπτικός διαγωνισμός έχει πλέον ολοκληρωθεί, η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τον κ. Παππά να γίνεται δέκτης σφοδρότατων επικρίσεων, για προσπάθεια δημιουργίας ενός ιδιότυπου μιντιακού ολιγοπωλίου και για επιχείρηση εγκαθίδρυσης ενός νέου καθεστώτος διαπλοκής.

Οδηγούνται στην ανεργία πάνω από 1.800 εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δέχεται δριμύτατη κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση αναφορικά με την τύχη των τουλάχιστον 1.870 ανθρώπων, που εργάζονταν έως τώρα στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία εν τέλει δεν έλαβαν άδεια.

«Κόκκινο πανί» υπήρξαν τόσο η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία επανέλαβε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα εκπέμψουν τα νέα κανάλια και θα σταματήσουν όσα δεν έχουν άδεια, ενώ παρομοίασε το κλείσιμο όσων δεν έχουν άδεια με την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος έσπευσε να αποκαλέσει τα ΜΜΕ «παράσιτα».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδειες έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Κυριακή (11/09/2016) μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων.

«Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όλοι οι "διαπλεκόμενοι" εργαζόμενοι στα media δίνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στην εργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σελίδα των διοργανωτών της συγκέντρωσης στο Facebook με τίτλο: «Μαύρο σε κανένα κανάλι».

Η δημοπρασία σε αριθμούς

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών έφτασε στα 246 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας δημοπράτησης, οι τέσσερις νικητές με σειρά πλειοδοσίας ήταν οι εξής:

1. Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
2. Το εταιρικό σχήμα του Ιωάννη-Βλαδήμιρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ
3. Ο εταιρικός όμιλος ΑΝΤ1 του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
4. Το εταιρικό σχήμα ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ

Σχετικές ειδήσεις