Μαξίμου: Αυτές είναι οι δράσεις για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

Newsroom Newsroom

Μαξίμου: Αυτές είναι οι δράσεις για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

Πρωτοβουλίες για το θέμα του προσφυγικού εξαγγέλλει η κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 7 Οκτωβρίου υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κ. Αλέξη Χαρίτση, συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το προσφυγικό στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ενέργειες είναι οι εξής:

Πλέον των 10 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η Κυβέρνηση διέθεσε το ποσό αυτό στις δύο Περιφέρειες, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Κυβέρνηση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχει γεννήσει η κρίση, απέδειξε έμπρακτα ότι το προσφυγικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο συντονισμού και οργάνωσης όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ειδικότερα:
Το 2015 διατέθηκαν συνολικά από το ΠΔΕ 18,5 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ειδικά για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου οι πιστώσεις ανήλθαν τελικά σε 6,5 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ αρχικά.

Για το 2016 οι πιστώσεις του ΠΔΕ για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 6,4 εκ. ευρώ και 8 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, και είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για την υλοποίηση έργων υποδομών στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου μέσω του εθνικού ΠΔΕ κατά αντιστοιχία του προγράμματος που έχει ήδη ενεργοποιηθεί για το 2016 για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των Ειδικών Προγραμμάτων θα συναποφασιστούν από την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους δήμους.

Διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατεθούν κατά προτεραιότητα περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι στις δύο Περιφέρειες μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από τη ρήτρα αναθεώρησης.

Ήδη υλοποιούμε μεμονωμένα αντισταθμιστικά έργα από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ όπως η κατασκευή του λιμανιού στο Σίγρι της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το ΥΠΥΜΕΔΙ, και του νέου κολυμβητηρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ υλοποιούνται δράσεις όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών (hotspots). Ήδη έχουν πληρωθεί 400 θέσεις στον δήμο Λέσβου και συνολικά 748 θέσεις στην περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Υλοποιούμε ένα πλέγμα έργων υποδομών και δράσεων τοπικής ανάπτυξης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους υλοποιεί τις παρεμβάσεις αυτές με γνώμονα την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved