ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Δεν θέλουμε τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, αλλά τα καουμποϊλίκια δεν περνάνε! (video)

Καμμένος: Δεν θέλουμε τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, αλλά τα καουμποϊλίκια δεν περνάνε! (video)

Σαν βόλτα στο… σπίτι του χαρακτήρισε την επίσκεψη οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη στα Ίμια ο Πάνος Καμμένος, καθώς -όπως κατέστησε σαφές- «αποτελούν ελληνικό έδαφος», υποστηρίζοντας παράλληλα πως ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι υποχρέωσή του να μεταβεί στον τόπο της θυσίας και να τιμήσει τρεις ήρωες.

«Η Ελλάδα επιθυμεί την γαλήνη και την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Δεν επιδιώκουμε τσαμπουκάδες, ούτε φασαρίες. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι καουμπουλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου δεν παρέλειψε να απαντήσει στους ισχυρισμούς που ήθελαν την ένταση με την Τουρκία να κλιμακώνεται, μετά την απόφασή του να μεταβεί στα Ίμια και να ρίξει στεφάνι στον τόπο που θυσιάστηκαν οι τρεις αξιωματικοί (Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, και Έκτορας Γιαλοψός) στην κρίση του 1996.

«Πρόκειται για συνήθη επίσκεψη. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν, είτε κατά την περίοδο απόδοσης τιμών προς τους τρεις αξιωματικούς, είτε στο πλαίσιο κάποιας άλλης επίσκεψης σε ελληνικά νησιά. Είναι υποχρέωση κάθε υπουργού Εθνικής Άμυνας να είναι εκεί. Δεν θα ρωτήσω κανένα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλό και κανείς Έλληνες δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Τα στελέχη δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές κρίσεις, παρά τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί στο εισόδημα τους. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Οι Έλληνες προασπίζονται την πατρίδα. Από την άλλη πλευρά, να ανησυχούν λόγω της κατάστασης στο τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι Έλληνες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες» συνέχισε, ενώ σχετικά με τις απειλές των γειτόνων ότι θα ακυρώσουν τη συμφωνία για το προσφυγικό αν η Ελλάδα δεν εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ - μέλος της οποίας επιθυμεί να γίνει - και με το ΝΑΤΟ.

Για τις δηλώσεις Τούρκου βουλευτή, ο οποίος φέρεται να απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι από τη γείτονα «έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να ασχοληθώ με φωνές Τούρκου βουλευτή στην τουρκική εθνοσυνέλευση». Κάλεσε δε, εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο, ξέρουν πλέον, ότι αυτός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αυτός που παρενοχλεί ΝΑΤΟϊκά πλοία, δεν είναι η Ελλάδα είναι η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Όσον αφορά στην απειλή του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τρεις συμφωνίες: Η μία είναι με την Ελλάδα, η δεύτερη με την Ε.Ε. από την οποία παίρνει «χαρτζιλίκι 3 δισ. ευρώ» για την κατασκευή υποδομών για τους πρόσφυγες και η τρίτη με το ΝΑΤΟ που ελήφθη ομόφωνα και προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία, όσων εντοπίζονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Οι απειλές δεν είναι προς την Ελλάδα. Αν τολμά, ας τις απευθύνει στην κα Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, δε, στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, αλλά «υπάρχουν δύο γιατροί, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ που δίνουν διαφορετικές συνταγές στον ίδιο ασθενή», αλλά και πως «οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να είχαν λήξει εδώ και δύο μήνες, ωστόσο κάποιοι στην Ευρώπη για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όπως η Γερμανία, θέλουν να τραβήξουν μακριά το κλείσιμο».

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε, τέλος, από τις επαφές που είχε πρόσφατα στις ΗΠΑ, ότι η νέα διοίκηση των ΗΠΑ - που επηρεάζει, όπως είπε, και το ΔΝΤ - θεωρεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την ενίσχυσή της, κλειδί για την επίλυση σοβαρών θεμάτων όπως η τρομοκρατία και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός.

«Εμείς τα έχουμε κάνει όλα όσα έχουμε υπογράψει», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τα συμπεφωνημένα. «Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα εναντίον της κοινωνίας, εναντίον εξαθλιωμένων πολιτών εναντίον των Ελλήνων», κατέληξε.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της συνέντευξη του Πάνου Καμμένου:

Για το αν η απόφαση να μεταβεί στα Ίμια επηρέασε την ένταση:

«Είναι υποχρέωσή μου να τιμήσω στον τόπο της θυσίας τρεις ήρωες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει την υποχρέωση να βρίσκεται εκεί. Κάνει ό,τι έχει δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτης και ένστολος. Να κάνει ουσιαστικά, βόλτα στο σπίτι του. Πρόκειται για επίσκεψη που θα συνεχίσει να γίνεται.

- Λένε ορισμένοι ότι πήγατε νωρίς το πρωί για να πιάσετε στον ύπνο την τουρκική πλευρά, ίσως διαφορετικά να μην ήταν εύκολο», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου, για να απαντήσει ο υπουργός:

«Αυτοί που τα λένε αυτά, είναι αυτοί που το '96 έλεγαν ότι τις σημαίες πρέπει να τις παίρνει ο αέρες. Τις σημαίες μας θα τις υποστέλλουμε μόνο αν φθαρούν, για να αντικατασταθούν. Θα είναι εκεί για να προασπίζουμε τα εθνικά μας δικαιώματα. Αν νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη μοίρα της κυβέρνησης Σημίτη, της κυβέρνησης Πάγκαλου που έπαιρναν εντολές να παραδώσουν τον Οτσαλάν, κάνουν λάθος».

- Ένας Τούρκος κυβερνητικός βουλευτής έκανε προκλητική δήλωση, απειλώντας με πόλεμο για τα Ίμια. Εκτιμάτε ότι είναι μεμονωμένη κίνηση, ή τον έβαλαν να κάνει τη δήλωση;

«Έχω ακούσει απίστευτα πράγματα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με φωνές βουλευτών. Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Στο Αγαθονήσι πήγα μέρα μεσημέρι με την Ολλανδή ομόλογό μου. Αυτός που προκαλεί, που παραβιάζει, που παρενοχλεί ακόμη και ΝΑΤΟϊκά πλοία είναι η Τουρκία».

- Ο Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς τους τόνους. Στη φαρέτρα του είναι και το προσφυγικό. Μήπως πλημμυρίσουν τα ελληνικά νησιά πριν τη νέα τουριστική περίοδο;

«Η συμφωνία για το προσφυγικό δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία. Έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις και παίρνει χρήματα. Η μία συμφωνία είναι με το ΝΑΤΟ: Όποιος διασώζεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Αν τολμάει ο Ερντογάν ας τις απευθύνει τις απειλές στο ΝΑΤΟ ή τον Τραμπ που προσπαθεί να βρει επαφή. Θέλουμε την ειρήνη, δεν επιδιώκουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο. Δεν θα υπάρχει αεροπλάνο που δεν θα αναχαιτίζεται. Τέτοια καουμποϊλίκια δεν περνάνε στην Ελλάδα».

- Για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος Μέρκελ σε Τσίπρα;

«Δεν έχω ενημέρωση».

- Να ρωτήσω για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Μήπως λόγω κρίσης οι Τούρκοι πήραν αέρα;

«Ο ναύαρχος Κουντουριώτης απελευθέρωσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην πατρίδα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις υπερασπίζονται, παρά τα όσα έχουν υποστεί, την πατρίδα. Το αξιόμαχο είναι ψηλά. Έχουμε υπεροπλία στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα που έχουμε είναι η ψυχή των ανθρώπων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν ποτέ».

- Τι θα γίνει με την αξιολόγηση; Υπάρχει η είδηση από τις Βρυξέλλες της άρνησης της τρόικας να επανέλθει...

«Η διαπραγμάτευση έχει λήξει εδώ και δυο μήνες. Κάποιοι προσπαθούν για άλλους λόγους, εσωτερικούς τους, να τραβήξουν την αξιολόγηση. Στο οικονομικό πεδίο τα αποτελέσματα φαίνονται. Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αυτά που ζητήθηκαν η κυβέρνηση έφερε εις πέρας το 100%. Εδώ υπάρχουν δύο γιατροί, οι Ευρωπαίοι από τη μία, το ΔΝΤ από την άλλη, που δίνουν διαφορετική συνταγή στον ίδιο ασθενή. Έχουμε πρόθεση κλείσουμε, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Στο χέρι των δανειστών είναι η συμφωνία, η Ελλάδα είναι συνεπής».

Σχετικές ειδήσεις