ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτσιόρλας για Τουρκία: Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον

Πιτσιόρλας για Τουρκία: Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάθε συμφέρον στην περίοδο που ζούμε, στη νέα περίοδο που μπήκε ο κόσμος, να διαμορφώσουν μια καινούργια σύλληψη για τη σχέση μεταξύ τους», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στην ιδέα της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και «στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε από κοινού, τα πλεονεκτήματα που έχει κάθε χώρα». Ανέφερε τομείς όπως οι διεθνείς μεταφορές, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, αλλά και άλλες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού «για να έχουμε καλύτερη παρουσία στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα και η Τουρκία». «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σε ένα δρόμο, που συνδέει την Ασία με τη Ευρώπη. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον. Έχει νόημα να συνεργαστούμε» είπε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΝ αρχικά, και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πάντοτε ήταν υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και πάντα αναλάμβανε πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμώντας ότι υπάρχει έδαφος να αναπτυχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και να οικοδομηθεί μια καλύτερη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερα, ο υφυπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλεται στη σημερινή συγκυρία για την επίλυση του Κυπριακού και συνέχισε:

«Οι δύο κοινότητες είναι κοντύτερα από ότι ήταν ποτέ, όπως και η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο κυβερνήσεις, δείχνουν να είναι διατεθειμένες πιο πολύ από κάθε φορά να επιχειρήσουν την εξεύρεση μιας λύσης. Προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν εντάσεις με αφορμή διάφορα περιστατικά. Όμως, νομίζω ότι η δυναμική που προανέφερα θα κυριαρχήσει στο τέλος, και αυτό που θα προκύψει, αν δεν συμβούν πολύ σοβαρές αλλαγές, θα είναι μια δυναμική θετική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Θα πρέπει λοιπόν σε αυτό το κλίμα μέσα, οι επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο χωρών να παίξουν το δικό τους ρόλο και να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε να κυριαρχήσει το θετικό σενάριο, κι αυτό να είναι που θα επιτύχει στην πράξη – ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας. «Θεωρώ λοιπόν ότι ξεκινώντας από αυτό, θα πρέπει να οργανώσουμε συστηματικά την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων» συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του προς τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, σε συνεργασία και με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, «σε ένα κόσμο μεταβαλλόμενο» έχει τεράστια σημασία «να διαμορφώσουν ένα κοινό σχέδιο, στο οποίο να αναγνωρίζουν όλοι τα συμφέροντα τους».

Σχετικές ειδήσεις