ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην Corriere della Sera: Θαύμα ανικανότητας το «Μνημόνιο 4»

Μητσοτάκης στην Corriere della Sera: Θαύμα ανικανότητας το «Μνημόνιο 4»

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ειδήσεις: Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «θαύμα ανικανότητας» το νέο Μνημόνιο, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση σκοτώνει κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία.

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας του κ. Τσίπρα στην τελευταία αξιολόγηση είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Η ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε δημοσιονομικά μέτρα για δύο έτη, το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. Και μάλιστα, χωρίς να πάρει η Ελλάδα χρήματα. Έχουμε δεχθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση. Είναι πράγματι ένα θαύμα ανικανότητας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν τα νέα μέτρα που ζητούν οι Θεσμοί έχουν κάποια λογική, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη μοντέρνα ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα, πλέον, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν έχουμε μέχρι τώρα αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ώστε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πραγματικά θέλουμε να πάμε μπροστά. Είναι ένας διαρκής αγώνας αξιοπιστίας. Και από τις δύο πλευρές. Διότι και οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος ζητούν περισσότερη λιτότητα από όση είναι αναγκαία».

Ο ίδιος επέκρινε τον λαϊκισμό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «οι λαϊκιστές, είτε προέρχονται από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Προτείνουν εξαιρετικά απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Πάντοτε ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Επιχειρούν επίκληση στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Είναι από τη φύση τους ευρωσκεπτικιστές. Και πάντα τείνουν να είναι εσωστρεφείς και καθόλου εξωστρεφείς. Και συνήθως, δεν έχουν ιδέα τι θα κάνουν όταν πάρουν την εξουσία. Δεν έχουν σχέδιο και εμπειρία διακυβέρνησης. Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ ακριβό τίμημα από την άνοδο στην εξουσία μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το κόμμα του επιθυμεί «ένα πιο ευέλικτο Κράτος» και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Και σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που στηρίζει τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα».

Σχετικές ειδήσεις