«Καρφιά» Βούτση σε Σόιμπλε: Δεν θα ανεχόμαστε για πολύ ακόμα αυτή την αδιέξοδη πολιτική

«Καρφιά» Βούτση σε Σόιμπλε: Δεν θα ανεχόμαστε για πολύ ακόμα αυτή την αδιέξοδη πολιτική

Νίκος Βούτσης | Ειδήσεις: «Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας την Τετάρτη (24/05/2017) σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Βουλής ότι «η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία. Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ' επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα. Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους».

Και πρόσθεσε: «Ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα».

«Το θέμα είναι πότε θα υπάρξουν οι δεσμευτικές αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, και αρκετοί κινούνται πια σε μια τέτοια κατεύθυνση, διότι κατανοούν το αδιέξοδο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Η καθυστέρηση δεν βολεύει. Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, όχι γιατί λιγοστεύουν οι μήνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη, ούτε για μια μέρα καθυστέρησης και πόσο μάλλον από τώρα και έως τις 15 Ιουνίου. «Εάν δείτε σήμερα τον γερμανικό Τύπο, τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη είναι καταθλιπτικά μονομερείς στην επίρριψη των ευθυνών προς την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είπε.

«Μπορούμε βάσιμα να απαιτήσουμε ο χρόνος που χάθηκε με ευθύνη άλλων, να αναπληρωθεί με βοήθεια με επικουρία και επιπλέον μέτρα, ώστε να μπορέσει η δυναμική της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίσει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν προδιαγραφεί», είπε ο κ. Βούτσης.

Δείτε εδώ περισσότερα για το έγγραφο - «φωτιά» του ESM

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον πρόεδρο της Βουλής