ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2017 - Μητσοτάκης: Έτσι θα κυβερνήσω – Τσίπρας και Καμμένος έχουν υπογράψει ήδη το 4ο Μνημόνιο

ΔΕΘ 2017 - Μητσοτάκης: Έτσι θα κυβερνήσω – Τσίπρας και Καμμένος έχουν υπογράψει ήδη το 4ο Μνημόνιο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπέλυσε την Κυριακή (17/09/2017) από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο «Βελλίδειο», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε ανοικτά το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, για «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», προσθέτοντας ότι η χώρα θα είναι δεσμευμένη σε ένα αυστηρό πλαίσιο και μετά το 2018.

«Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ»

«Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι η «καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δισ. για 2019 και 2020, καθώς και για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ανέφερε ότι είναι καλό η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και σημείωσε ότι αυτό θα είχε γίνει αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Η περιπέτεια αυτή μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές», πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είπε: «Εγώ θα πείσω τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας» και υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση «θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις».

«Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο».

«Εμείς πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα».

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Είπε ακόμη ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο ίδιος σχολίασε και τη στάση της ΔΑΠ στο θέμα με την αντιγραφή στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και είπε ότι «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες γι’ αυτό και η άμεση απάντηση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων. Δεν είναι η δουλειά των φοιτητών να μετέχουν στην διοίκηση των πανεπιστημίων.

Ακόμη ανέφερε ότι αλλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ. «Δεν έχει λόγο να μετέχει σε φοιτητικές εκλογές που εκπροσωπούν τους λίγους. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα Πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε, παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου», ανέφερε, «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμασταν έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη- αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά», προσέθεσε.

Για την υπόθεση της Eldorado Gold

«Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η Δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί».

Είπε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;». «Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί», τόνισε.

Για τις αλλαγές προσώπων στη ΝΔ

Από την πρώτη στιγμή ακολουθώ πολιτική ανανέωσης της ΝΔ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών της ΝΔ. «Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχει τεράστια καχυποψία απέναντι στη πολιτική από άξιους ανθρώπους. Αντίθετα, πολλές φορές εκείνοι που είναι πρόθυμοι δεν είναι πάντα οι πλέον κατάλληλοι.

Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, θα προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα αλλάξουμε ξανά τον εκλογικό νόμο»

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

Για τις κατηγορίες περί ακροδεξιών στοιχείων στη ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσίας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. «Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Πολύ περισσότερο από εκείνους που συνεργάστηκαν με την Χρυσή Αυγή για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 και να οδηγηθούμε σε εκλογές», είπε.

Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί τις δυνάμεις του, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα με ποιόν θα συνεργαστώ μετά τις εκλογές αφού δεν γνωρίζω το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει». Η ΝΔ, συνέχισε «θα επιχειρήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα θελήσω να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα».

Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, μπορεί να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και ότι δεν εντάσσεται στη ΝΔ».

Δείτε παρακάτω στο live blog του Newsbomb.gr τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ

Σχετικές ειδήσεις