ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφεδρεία και προϋπολογισμός στο υπουργικό - Νέα μέτρα για τη «μαύρη τρύπα»

Εφεδρεία και προϋπολογισμός στο υπουργικό - Νέα μέτρα για τη «μαύρη τρύπα»
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 το κρίσιμο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο...

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 το κρίσιμο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με δύο ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, από τα οποία θα εξαρτηθεί τόσο η 6η δόση, όσο και η εφαρμογή της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Το θέμα της εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων θα κληθούν να αποφασίσουν οι υπουργοί, την ώρα που η Τρόικα δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει την αποχώρηση από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 30.000 υπαλλήλων.

Το «καυτά» θέματα είναι ποιοι, πως και από πού θα επιλεγούν οι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνονται μέχρι στιγμής τα ηλικιακά όρια, αφού πρόκειται για τα μόνα αντικειμενικά κριτήρια που δεν μπορεί κανείς να τους προσδώσει κομματικό χρώμα.

Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να εγκαταλείψουν το δημόσιο, είτε μέσω της εφεδρείας, είτε μέσω απολύσεων από καταργήσεις οργανισμών όσοι είναι πάνω από 60 ετών και έχουν εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δεδομένου ότι όλοι αυτοί είναι πολύ λίγοι ίσως το όριο των 60 ετών πέσει στα 59 ή ακόμα και στα 58.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό του προϋπολογισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να καταθέσει αύριο Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιέχει νέα πρόσθετα μέτρα.

Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 φαίνεται ότι δεν θα επιτευχθεί και ως εκ τούτου αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας».

Επιπρόσθετα πολλά από όσα μέτρα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έρχονται πιο κοντά και γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προκαλέσει νέει μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 6 η ώρα το απόγευμα και θα λάβει χώρα στο Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

30.000 υπάλληλοι εκτός Δημοσίου μέχρι τέλος του χρόνου