ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρισιμότερο υπουργικό για εφεδρεία και προϋπολογισμό

Το κρισιμότερο υπουργικό για εφεδρεία και προϋπολογισμό
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα η κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου...

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα η κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια. Οι αποφάσεις που θα παρθούν σήμερα είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς θα συνεπάγονται την εκταμίευση της 6ης δόσης ή την συνέχιση της πορείας προς την χρεοκοπία.

Οι υπουργοί καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, αλλά και για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, η οποία δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει την αποχώρηση από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 30.000 υπαλλήλων, οι υπουργοί καλούνται να αποφασίσουν για το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο.

Το πιο πιθανό σενάριο μέχρι στιγμής, είναι να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς που θα κλείσουν.

Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να εγκαταλείψουν το δημόσιο, είτε μέσω της εφεδρείας, είτε μέσω απολύσεων από καταργήσεις οργανισμών όσοι είναι πάνω από 60 ετών και έχουν εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει μέτρα για το 2012 και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη ύφεση φέρνει νέα δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ ευρώ. Προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%, η μείωση των συντάξεων κατά 4% μεσοσταθμικά, η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζομένους, περικοπές φοροαπαλλαγών και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αναδρομικά από 1/1/2011, η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: Εφεδρεία και προϋπολογισμός στο υπουργικό - Νέα μέτρα για τη «μαύρη τρύπα»