ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ενωτική διάθεση αλλά και… αιχμές το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Με ενωτική διάθεση αλλά και… αιχμές το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Με εκατέρωθεν αιχμές αλλά και εμφανή διάθεση για ενώτητα εμφανίστηκαν στη πρώτη τηλεμαχία τους, πέντε από τους δέκα υποψήφιους για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης, χωρίς τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά που διαμήνυσε ότι θα συμμετέχει μόνο στα debates που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από την Επιτροπή Αλιβιζάτου.

Οι κ. Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Γ. Μανιάτης, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Ραγκούσης τοποθετήθηκαν στα επίμαχα ζητήματα για τη στρατηγική, την πολιτική πρόταση και τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται αποσκοπεί στην ενότητα και την διεύρυνση της προοδευτικής παράταξης .«Ψηφίζουμε για το αρχηγό εντελώς νέου κόμματος που θα κινείται μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και τις συντηρητικές και λαϊκιστικές πολιτικές».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί μονολιθικό ιδεολογικά κόμμα αλλά ένα ευρύ κίνημα που απευθύνεται σ΄ όσους βρίσκονται στο Κέντρο αλλά και σ΄όσους φλερτάρουν με τη ΝΔ και σ΄όσους φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω μια μεγάλη παράταξη», είπε κι άφησε αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά που δεν δέχθηκε να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπερασπίστηκε τη θέση που πήρε για τη ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλλου και υπογράμμισε ότι η προοδευτική παράταξη χρειάζεται να δείξει τόλμη και νέες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μακριά από τις παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος το οποίο θα ενσωματώσει με σεβασμό στην ιστορία τους τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού , απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν σε προγραμματική βάση. Ο κ. Καμίνης αντέκρουσε το ερώτημα που του έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης αν θα παραιτηθεί από δήμαρχος εφ όσον εκλεγεί αρχηγός λέγοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συλλογικού κι όχι αρχηγικού κόμματος ενώ έφερε ως παράδειγμα πολιτικούς όπως τον Μ. Ρέντσι και τον Ζ. Σιράκ που διατήρησαν και τις δύο ιδιότητες.

Ο Γιάννης Ραγκούσης τάχθηκε ευθέως κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάφερε ότι η συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι εγγύηση για το μέλλον της χώρας ενώ επεσήμανε ότι τις παλιότερες διαφωνίες και συγκρούσεις στον χώρο θα τις κρίνει η ιστορία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για μεγάλη δημοκρατική σοσιαλδημοκρατική παράταξη που θα καταστήσει την Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα παραμένοντας στο νέο κόμμα και νοιώθει δικαιωμένος για τα ζητήματα που έβαλε σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του νέου φορέα και συγκρούστηκε με τη Φώφη Γεννηματά. Επίσης υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνουν οι εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επιζήμια για τη χώρα . Ωστόσο ανέφερε ότι το θέμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι πρόωρο και προσβάλλει τον ελληνικό λαό που θα αποφασίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες θα γίνουν μόνο με προγραμματικές συμφωνίες.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε την κυβερνητική του εμπειρία και τις τομές που προώθησε για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια για μια νέα μεγάλη παράταξη. Προσδιόρισε την ταυτότητα του νέου φορέα ως την έκφραση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που θα βρίσκεται απέναντι στην λαϊκιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την αγοραία λογική του κ. Μητσοτάκη.

Το ντιμπέιτ προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24.

ΑΠΕ