Νέα δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Νέα δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017).

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, και δημοσιεύει το real.gr, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%.

Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα - Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό – Άκυρο - Αποχή.

prothesi

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 55,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17,4%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με 6,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,2%.

Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 28,7% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα, πρόωρα το 17,7% και το 41,3% στο τέλος της τετραετίας, ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 15% απαντά άμεσα, το 27,5% πρόωρα και το 43,7% στο τέλος της τετραετίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 40,1%.

katal

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 69,9% απαντά «Μάλλον όχι - Σίγουρα όχι» και 24,7% «Σίγουρα Ναι - Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 70,9% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 21,9% «Σίγουρα ναι - Μάλλον ναι».

Το 63,7% απαντά «Σίγουρα όχι - Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,3%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 68% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές - οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 10,7% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές - οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (65,3%), το φορολογικό σύστημα (47,3%) και η υγεία - περίθαλψη (35,2%).

Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 59,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 49,7% και ο «φόβος» με 38,6%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα -Αρκετά άσχημα».

Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή - Κακή» σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Τι λένε οι πολίτες για το μέρισμα και τους πλειστηριασμούς

Το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διένειμε η κυβέρνηση, συναντά τη σύμφωνη γνώμη του 67,1% των πολιτών.

Το 36,1% θεωρεί ότι ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι δίκαιος με το 54,1% να τον θεωρεί άδικο, ενώ περίπου το 9,8% δεν παίρνει θέση.

Για τους πλειστηριασμούς οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής:

Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση απαντά το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.

Το 38,8% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο «κούρεμα» του συνόλου των καταθέσεων και να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα «κόκκινα» δάνεια θέλει το 25,5%.

Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους θεωρεί το 3,6%.

Τι λένε οι πολίτες για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Το 80,7% των πολιτών πιστεύει ότι για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική υπάρχουν ευθύνες και το 3,5% θεωρεί πως είναι κυρίως θέμα φυσικών καιρικών φαινομένων.

Το 68,1% επιρρίπτει τις ευθύνες στους δήμους της περιοχής, ενώ το 60,6% θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη και στην Περιφέρεια Αττικής. Το 37,1% θεωρεί υπευθύνους και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν χτίσει πάνω στα ρέματα.

Οι πολίτες απαντούν για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «Πόσο πιθανή θεωρείται μια ρεαλιστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας;», με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Το 77,6% των ερωτηθέντων απαντά «καθόλου/λίγο» και μόλις το 13,7% «πολύ/ αρκετά».

Τι απαντούν οι πολίτες για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Στο ερώτημα «η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει επιπτώσεις ή όχι στην κυβέρνηση;» το 55% απαντά πως «έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση», ενώ το 20,8% δηλώνει ότι «έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση».