ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες στους ευρωπαίους ηγέτες καταλογίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης

Ευθύνες στους ευρωπαίους ηγέτες καταλογίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης

Βαρύτατες ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εγκληματικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καταλόγισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο haircut του 21%, έδωσε τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να δράσουν με την ησυχία τους αγοράζοντας πολύ φθηνά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις αγορές της Αμερικής και της Αγγλίας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο αυτή τη στιγμή την ελληνική και εν συνεχεία ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό αποτελεί θανάσιμο λάθος των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι τώρα, στην προσπάθεια να το διορθώσουν, προκρίνουν το μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους ως αναγκαστική λύση».

«Το πρόβλημα όμως», συνέχισε ο Ν. Χριστοδουλάκης, «έγκειται στο ότι ένα haircut της τάξεως του 50%, που έχει ακουστεί, πιθανότατα δεν θα γίνει δεκτό εθελοντικά από τις τράπεζες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ο εξαναγκασμός τους να το υποστούν. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στην περίπτωση της Αργεντινής, η οποία τώρα πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις στους ομολογιούχους της περιόδου 2000».Χ