Μπεγλίτης: Δεν υπήρξε ευνοιοκρατία στις κρίσεις

Μπεγλίτης: Δεν υπήρξε ευνοιοκρατία στις κρίσεις

Οι κρίσεις δεν ήταν έκτακτες, ήταν τακτικές και είχαν σχεδιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, απάντησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στις αιτιάσεις για την αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Για πρώτη φορά οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό, αξιολογικά, τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά προσόντα και τα επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπήρξε η παραμικρή υποψία κομματικής ευνοιοκρατίας, κομματικών επιλογών» υποστήριξε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο Βήμα fm.

«Είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση κάθε αρχηγού κλάδου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ήδη από τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο στη θέση» είπε, επισημαίνοντας ότι οι κρίσεις θα μπορούσαν να γίνουν από τον Αύγουστο όμως μετατέθηκαν για αργότερα λόγω της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «εξεπλάγην με την υποκρισία, με τη μικροπολιτική σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ έκανε αναφορά στις κρίσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2009, πριν τις εθνικές εκλογές.

«Η ΝΔ θεωρεί ότι έχουμε ασθενή μνήμη» δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι «με έναν ξαφνικό τρόπο, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στον Αύγουστο, άλλαξε τη στρατιωτική ηγεσία. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν κρίσεις ξαφνικές μέσα στον Αύγουστο».

Εξαπέλυσε επίσης βολές κατά της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Ντόρας Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η προτροπή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές κινείται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Μπεγλίτη στους αξιωματικούς