ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Βγάλτε τις ταυτότητές σας να δούμε τι σημαίνει «nationality»

Τσίπρας: Βγάλτε τις ταυτότητές σας να δούμε τι σημαίνει «nationality»

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαν να μην κατάλαβε αυτό που είπα ότι πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια μακεδονικό έθνος» είπε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία.

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι “nationality” σημαίνει “εθνότητα” κι όχι “ιθαγένεια”. Βγάλτε όλοι τις ταυτότητές σας. Έχω εδώ μία του 2007. Μου την έδωσε ένας συνάδελφος, γιατί εγώ δεν είχα μαζί τη δικιά μου. Και το 2007 δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αναγράφεται “ελληνική ιθαγένεια” – “hellenic nationality”» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, «λάσπη στον ανεμιστήρα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα υπονοούμενα που άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία, για μέλη της οικογενείας και συγγενικά του πρόσωπα και τον προκάλεσε, αν έχει τη στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να αναδείξει αν έχει κάποια στοιχεία και να τα πάει στον εισαγγελέα.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πού έψαξε, με ποιες μεθόδους και πώς τα βρήκε αυτά ο κ. Μητσοτάκης, για θέματα της οικογενείας του, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ δήλωσε: «Τον προκαλώ αν έχει στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να τα αναδείξει. Αναφέρθηκε σε οικογενειακές υποθέσεις δικές μου με δάνειο. Δεν γνωρίζω καν. Τον προκαλώ αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά εμένα, την οικογένεια μου, υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, να τα πάει στον εισαγγελέα. Απλά και σταράτα. Με αυτά δεν θα παίζουμε».

«Λάσπη στον ανεμιστήρα» χαρακτήρισε και την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έδωσε έργα στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα και σημείωσε: «Ποια έργα δώσαμε εμείς στον κ. Καλογρίτσα; Δεν έγινε διαγωνισμός; Έχει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο; Λάσπη, λοιπόν, στον ανεμιστήρα».

Για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά απλώς αναφέρθηκε σε θέματα που είναι ήδη γνωστά, όπως οι ένορκες καταθέσεις που έδωσε η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου για την υπόθεση της Siemenes, στοιχεία για την υπόθεση Novartis, e-mail του κ. Φρουζή προς τον κ. Μητσοτάκη και άλλα τα οποία απασχολούν, ήδη, τους δικαστικούς λειτουργούς.

«Δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για το χρηματοδότη της συζύγου του»

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη ο κ.Τσίπρας επισήμανε: «Ένα πράγμα πολύ συγκεκριμένο ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη και δεν μου απάντησε: Ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας και η off shore που χρηματοδοτεί τη σύζυγό του και άρα τον ίδιο-και ας αφήσουμε αυτή την καραμέλα των προσωπικών σχέσεων, θέλει να γίνει πρωθυπουργός-με 850.000 και χρηματοδοτεί και το "Πρώτο Θέμα" με 8.000.000; Δεν είναι θέμα αυτό που αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημοκρατία;».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «ο υποψήφιος της Δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έχασε τις εκλογές για μια υπόθεση που αφορούσε τη σύζυγο του, όχι για 850.000 χρηματοδότηση κρυφού επιχειρηματία, αλλά γιατί ήταν σε μια θέση αργομισθίας και έπαιρνε κάνα δυο χιλιάρικα το μήνα».

«Γι αυτό έχασε τις γαλλικές εκλογές, γιατί θέλουμε να είμαστε Ευρώπη, θέλουμε να μείνουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να είμαστε Ευρώπη με συνθήκες διαπλοκής που θυμίζουν ανατολή και όχι Ευρώπη», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Πουθενά δεν αναφέρεται μακεδονικό έθνος στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης σε όλους τους τόνους ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται «μακεδονικό έθνος», χαρακτήρισε «λαθροχειρία» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη και προέτρεψε τον πρόεδρο της Ν.Δ και τους βουλευτές να διαβάσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Μάλιστα πήρε ο ίδιος στα χέρια του μια αστυνομική ταυτότητα του 2007 και διάβασε ότι στη θέση ιθαγένεια γράφει «Nationality».

Ο κ. Τσίπρας, δεν δίστασε να καταθέσει επίσης στα πρακτικά της Βουλής συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Εψιλον» της Ελευθεροτυπίας, στις 17 Ιανουαρίου 1993, με κεντρικό τίτλο: «Ε, όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία! Και το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με συμβιβασμό, σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό».

Σχολίασε μάλιστα πως «τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια θέση που ήταν η επίσημη θέση της Ν.Δ και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και άρα ήταν σε μια ορθή στάση και θέση σε σχέση με την πολιτική του κληρονομιά, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές και σε δημόσιες δηλώσεις του αργότερα αλλά και σε αυτό εδώ το βήμα».

«Το 2016, σας θυμίζω, ο κ. Μητσοτάκης, για το μακεδονικό, μας εγκαλούσε εδώ στη Βουλή, γιατί δεν το φέρνετε και ότι η θέση μας είναι το Βουκουρέστι και η σύνθετη ονομασία. Βεβαίως, αργότερα, για λόγους, που έχουν να κάνουν, και είναι γνωστοί, με την ανάγκη ενότητας του κόμματος σας και της ηγεμονίας της ακροδεξιάς πτέρυγας, άλλαξε θέση και προσχώρησε σε μια άποψη η οποία δεν αποτελεί την πάγια θέση και του ίδιου και της παράταξης σας», συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Κρυφή αντικοινωνική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, τέλος στην απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν έχει αντικοινωνική ατζέντα και παρέπεμψε στην ομιλία που έκανε πριν από έναν περίπου μήνα ο πρόεδρος της Ν.Δ όπου ανέφερε, όπως είπε, ότι το οκτάωρο στις μέρες μας έχει ξεπεραστεί.

«Ήταν μια από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης μας έχει αιφνιδιάσει με την ειλικρίνεια των τοποθετήσεων του όταν βρίσκεται, βεβαίως, μπροστά σε ακροατήρια που μάλλον αισθάνεται ότι θα τους αρέσει αυτό το οποίο θα ειπωθεί. Στη Βουλή σήμερα είπε διαφορετικά. Όταν, όμως, κάποιος λέει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο και δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του αυστριακού καγκελάριου κ. Κουρτς που θέλει να καθιερώσει το 12ωρο, είναι βέβαιο ότι η ατζέντα που κρύβει στα ζητήματα της εργασίας είναι μια ατζέντα ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική», κατέληξε ο κ. Τσίπρας