ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορτωμένη η ατζέντα Τσίπρα: Συναντήσεις με Μέρκελ, Τραμπ, Ερντογάν και Ζάεφ

Φορτωμένη η ατζέντα Τσίπρα: Συναντήσεις με Μέρκελ, Τραμπ, Ερντογάν και Ζάεφ

Έντονη κινητικότητα αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το κυβερνητικό έργο, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ταξιδεύει διαδοχικά σε Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματίσει σειρά ομιλιών και καίριων παρεμβάσεων για την οικονομία, τα εθνικά θέματα, το προσφυγικό αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ «ΚΑΥΤΑ» ΘΕΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται τη Δευτέρα (09/07/2018) στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 19:00 θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, για όλα τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική μνεία και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει φέτος τις πύλες της στις 08/09/2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Μία ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Τρίτη (10/07/2018), ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκαλείται σε αυτή τη συζήτηση, η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Το πάνελ αναμένεται να απασχολήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. καθώς θα συζητηθούν οι προοπτικές ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας (σ.σ. η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019) αλλά και χωρών όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο που θα ενταχθούν στην ευρωοικογένεια μετά το 2025.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, θα λάβει μέρος την Τετάρτη και την Πέμπτη (11 και 12/07/2018) στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Σε αυτή θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στο περιθώριο της Συνόδου αυτής αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες των χωρών – μελών της Συμμαχίας και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έλαβε πρόσκληση για συμμετοχή στη διεθνή συνάντηση.