ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018: Αυτές είναι οι εξαγγελίες Τσίπρα – Παροχές, φοροελαφρύνσεις με το βλέμμα στους δανειστές

ΔΕΘ 2018: Αυτές είναι οι εξαγγελίες Τσίπρα – Παροχές, φοροελαφρύνσεις με το βλέμμα στους δανειστές

Τελικά ούτε στο επιτελείο της κυβέρνησης δεν πίστευαν ότι η ομιλία Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ θα ήταν τόσο δύσκολη.

Με... γεμάτο καλάθι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη - Τι θα τάξει και σε ποιους

Όλα μοιάζουν να κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία που στοχεύει αφενός στην απόδοση στην κοινωνία του πρώτου μερίσματος της μεταμνημονιακής εποχής και αφετέρου στην διασφάλιση της ηρεμίας στις αγορές όσο και στη σχέση με τους δανειστές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και με φόντο τις κάλπες που πλησιάζουν, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο αναμένεται να εξαγγείλει ένα τετραετές πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών παροχών και στήριξης της εργασίας που θα έχει μεν σταδιακή εφαρμογή αλλά, ταυτόχρονα, και δεσμευτικό χαρακτήρα μέσω της προνομοθέτησης των φιλολαϊκών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες που θα αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τα εργασιακά. Μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις και πώς θα διατυπωθούν οι ανακοινώσεις, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές. Πάντως, όλα συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εφαρμόσει την περικοπή από 1/1/2019.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται η εξαγγελία για μείωση έως 30%, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις (μία το 2019 και μία το 2020).

Επίσης, θεωρείται σίγουρη η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αναμένεται μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 15%.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ενώ θεωρείται σίγουρη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να οριοθετήσει από τώρα το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία και, παράλληλα, να ακυρώσει εκ προοιμίου το πρόγραμμα της ΝΔ που επίσης έχει ως επίκεντρο τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε ό,τι αφορά, δε, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «λαϊκίστικης παροχολογίας», κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ακριβώς ο τετραετής σχεδιασμός και οι απολύτως κοστολογημένες εξαγγελίες που θα κάνει απόψε ο πρωθυπουργός διαψεύδουν εμπράκτως ότι πρόκειται για προεκλογικές παροχές.

Πέρα όμως από τις καταγγελίες της ΝΔ ο πρωθυπουργός καλείται απόψε να καθησυχάσει και τις αγορές, αλλά και τους δανειστές. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται κυρίως στην γενικευμένη αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία. Ωστόσο, το βλέμμα τόσο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όσο και των επενδυτών είναι στραμμένο στην Θεσσαλονίκη και στην ισορροπία που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσιπρας μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και των κοινωνικών παροχών.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το κόστος όλων των εξαγγελιών καλύπτεται από τα υπερπλεονασματα και τον δημοσιονομικό χώρο των 3,2 δις ευρώ που ήδη περιγράφεται στο Μεσοπτοθεσμο για την επόμενη τετραετία.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Νεκρή γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια (vids+pics)

Χαμός με το νέο επίδομα των 360 ευρώ - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι