ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια «προίκα» 10 δισ. ευρώ για τον κ. Λουκά Παπαδήμο

Μια «προίκα» 10 δισ. ευρώ για τον κ. Λουκά Παπαδήμο

Κάτι παραπάνω από δύσκολο θα είναι το έργο της κυβέρνησης συναίνεσης του κ. Λουκά Παπαδήμου που ανακοινώνεται σε λίγη ώρα από τώρα κι αμέσως μετά οδεύει προς το Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή και πριν καλά–καλά κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις, καλείται να λύσει μια σειρά από δύσκολους γρίφους, που ουσιαστικά έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η έλλειψη ρευστότητας που θα είναι αρκετή για να πληρωθούν ανελαστικές υποχρεώσεις (μισθοί και συντάξεις), όπως και υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές και άλλους, οι οποίοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος εδώ και μήνες).

Ο κ. Παπαδήμος, επ’ αυτού, φαίνεται να είναι σίγουρος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θεωρεί δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα απεγκλωβίσουν τα 5,5 δισ. που τους αναλογούν από την 6η δόση του πρώτου δανείου και έτσι θα πάρουμε μια ανάσα.

Παράλληλα, θα προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλη μια έκδοση εντόκου γραμματίου, μέσα στο Νοέμβριο και με τα λεφτά που θα συγκεντρώσει –όπως και με αυτά που ήδη συγκέντρωσε από την προηγούμενη– θα δημιουργήσει συνολικά ένα αποθεματικό της τάξης των 8 δισ. ευρώ, περίπου. Αν κάνει τελικώς και το εσωτερικό δάνειο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε, το ντεπό που θα δημιουργηθεί θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Καθόλου κακή «προίκα» δηλαδή, για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες είναι η αλήθεια.

Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός ελπίζει σε καλύτερες μέρες, έστω κι αν εκ της φύσης του, δεν το λέει σε τρίτους συνομιλητές του.