ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Βγήκαν ξανά τα… μαχαίρια σε Μαξίμου και ΝΔ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Βγήκαν ξανά τα… μαχαίρια σε Μαξίμου και ΝΔ

Το γάντι που πέταξε η Νέα Δημοκρατία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έσπευσε να σηκώσει το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η Πειραιώς προτείνει: «Δεχθείτε τα δικά μας, να δεχθούμε τα δικά σας!»- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το σχέδιό του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης (30/10) ανοίγοντας νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης στην πολιτική σκηνή.

ΝΔ: Ο Τσίπρας εκτός από την ψυχραιμία του έχει χάσει και τη μνήμη του

Πρώτη το... χορό έσυρε η Νέα Δημοκρατία, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, κατηγορούσε τον πρωθυπουργό για «κοντή μνήμη», απαριθμώντας περιπτώσεις που όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν βοήθησαν στο να γίνει πράξη η Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΝΔ, προσθέτοντας:
«Του την φρεσκάρουμε: Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως «άκαιρη» την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και το Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε μάλιστα εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται».

Και καταλήγει η ΝΔ: «Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».

Μαξίμου: Ο λαός τούς έχει πάρει χαμπάρι

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση της ΝΔ, σπεύδοντας να τονίσει:

«Δε χρειαζόταν να ξεκινήσουν από το 2006 για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στη Νέα Δημοκρατία.

Αρκούσε μία παραδοχή: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο λαός τους κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι».

ΝΔ: Δεχθείτε τα δικά μας, να δεχθούμε τα δικά σας!

Λίγο αργότερα, πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ απάντησαν στην κυβέρνηση για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτείνοντας μια συμβιβαστική πρόταση για τα άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συγκεκριμένες πηγές «η ΝΔ δεν έχει διαφοροποιήσει στο παραμικρό την πάγια θέση που εκφράζει από το 2016 για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Με απλά λόγια είναι εξής: Αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ, τότε και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα όπως επισημαίνουν, καταλήγοντας: «το λόγο μετά θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης. Αυτή ακριβώς θα είναι και η θέση που θα εκφράσει η Νέα Δημοκρατία στην έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης όταν αποφασίσει να την προγραμματίσει ο κ. Τσίπρας».

Διαβάστε επίσης: Ομοβροντία» ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

«Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των μεγάλων αποφάσεων» - «Καθιερώνουμε απλή αναλογική και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας» - «Είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία» - «Να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους» - «Αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» - Τι πρότεινε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νωρίτερα, σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό ότι τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των μεγάλων αποφάσεων έστειλε σήμερα, Τρίτη (30/10/2018) ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «ξεδιπλώνοντας» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας παιδιάστικη την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία χθες διεμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση εάν δεν συμπεριληφθούν στα προς αναθεώρηση άρθρα και όσα προτείνει εκεί.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση - ρουλέτα από την πλευρά της ΝΔ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλουν να αποδράσουν από τη διαδικασία προκειμένου να μην ψηφίσουν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχει ως αποκλειστικό θέμα την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα και η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, δηλαδή μετά τις 21 του Αυγούστου» πρόσθεσε.

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων»

Όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας «η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ενώ πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ.

Προανήγγειλε ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση».

«Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, δίνοντας μια ψευδή εικόνα στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να ομολογήσουν ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» συμπλήρωσε.

tsipras2

«Είναι ώρα να αφοσιωθούμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να αφοσιωθούμε και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης αυτής, παρά τις δημοσιονομικές αντιξοότητες.

«Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές»

«Ήρθε όμως η ώρα, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, να προχωρήσουμε ακόμη πιο ριζοσπαστικά. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις που αποτέλεσαν τη βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».

Ευχαρίστησε την Εθνική Επιτροπή, με ευθύνη της οποίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την κοπιαστική εργασία τους. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, είπε.

«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημείωσε.

«Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλλάσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προτείνουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας»

«Προτείνουμε την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.