ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Σκυλακάκη για προνομιακό υπερδανεισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ερώτηση Σκυλακάκη για προνομιακό υπερδανεισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ερώτηση για τον προνομιακό υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε σήμερα στη Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης, για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές τραπεζικές συμβάσεις που δεσμεύουν μελλοντικές επιχορηγήσεις των δύο κομμάτων ύψους 111,8 και 120 εκ. ευρώ αντιστοίχως, με λήξη των σχετικών συμβάσεων μέχρι το 2015.

Την ίδια ώρα, το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης για όλα τα ελληνικά κόμματα το 2010 ήταν 48,8 εκ. ευρώ και τα έσοδά τους που δεν προέρχονται από δάνεια ή κυβερνητικές επιχορηγήσεις, είναι και για τα δύο αθροιστικά κάτω των 10 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό και με τη χώρα υπερχρεωμένη, χρωστούν πάνω από 230 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, και συνεχίζουν να δανείζονται εκατομμύρια, την ώρα που επιχειρήσεις και πολίτες-δανειολήπτες στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας. Τα δάνεια αυτά, δεν έχουν καμία οικονομική λογική, μια που είναι πολλαπλάσια της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία τα κόμματα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο για διάστημα πολύ μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Προκαταλαμβάνουν όσοι μετέχουν στις συναλλαγές αυτές και επηρεάζουν αθέμιτα, υπερχρηματοδοτώντας τα συγκεκριμένα κόμματα, την μελλοντική βούληση του ελληνικού λαού. Ρωτώ λοιπόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρόκειται να γίνει αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους, πως θα εξασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για να συνεχιστεί ο υπερδανεισμός και ο αθέμιτος επηρεασμός του ελληνικού λαού».