ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Ψηφίζεται την Παρασκευή

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή του πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το πρωτόκολλο κατατέθηκε με μορφή σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρία άρθρα και φέρει τις υπογραφές των Γιώργου Κατρούγκαλου, Ευάγγελου Αποστολάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η συζήτηση για την κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη (07/02) στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Δείτε ΕΔΩ το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Δείτε ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου

Καμμένος: «Αντισυνταγματική η κύρωση από 151 βουλευτές»

Σημειώνεται πως νωρίτερα με tweet του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε την κύρωση του πρωτοκόλλου από 180 ψήφους: «Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» ανέφερε ο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr