ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια - Ζάεφ: Να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο

Τσίπρας: Να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια - Ζάεφ: Να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο
Στόχος των δύο πλευρών είναι «η καταπολέμηση του εθνικισμού».

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής (02/04) κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια.

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά και για τα Βαλκάνια.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Σκοπίων.

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπογράψαμε μια σειρά από συνεργασίες και ένα μνημόνιο δράσης που καλύπτει το σύνολο της διμερής συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, θα βοηθάμε τα ραντάρ της χώρας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον διπλωματικό τομέα, «ιδρύουμε πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων».

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Συζητήσαμε για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό πετρελαίου που ήδη υπάρχει και για ηλεκτρική διασύνδεση» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, μια στρατηγική σχέση που έχει μεγάλες προοπτικές. Για να διασφαλιστεί αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται σε στερεά θεμέλια αλληλοσεβασμού. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Έχουμε κάνει γοργά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζόραν Ζάεφ: «Ελλάδα και Σκόπια γράφουν ιστορία»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως Ελλάδα και Σκόπια «γράφουν συνεχώς ιστορία».

Όπως είπε, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση, ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Σκόπια απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως.

«Η σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μας οδήγησε στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Θερμή υποδοχή από Ζάεφ

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό επεφύλαξε στο κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους, ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

Αποκορύφωμα του θερμού κλίματος ανάμεσα σε Τσίπρα - Ζάεφ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει selfies (!) με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.

Ακολούθως, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτηρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής

Καιρός – ΠΡΟΣΟΧΗ: Πλησιάζει νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Σχετικές ειδήσεις