ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές και 13η σύνταξη: H στρατηγική Tσίπρα έναντι του Μητσοτάκη

Εκλογές και 13η σύνταξη: H στρατηγική Tσίπρα έναντι του Μητσοτάκη
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Την 13η σύνταξη,  αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης προτάσσει ο πρωθυπουργός στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα με στόχο να περάσει το μήνυμα πως με ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες μπορούν να περιμένουν περισσότερα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιβάλλει νέα μέτρα.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιείται επικοινωνιακά η αντίδραση των πρώτων ημερών από την ανακοίνωση του μέτρου της 13ης σύνταξης οπότε και στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωναν ότι θα την καταργήσουν.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν θα διατηρήσει το μέτρο και περιορίστηκε να πει ότι εξασφαλίζει τις 12 συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την εμφάνισή του και ομιλία του στα Τρίκαλα όπου ακόμα και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη συμμετοχή κόσμου – εκτιμάται πως παρευρέθηκαν περισσότεροι των 3.000 – και κάλεσε τους συνταξιούχους με την ψήφο τους να δείξουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το μέτρο.

«Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο: η ψήφος σου είναι ψήφος εμπιστοσύνης και έγκρισης της 13ης σύνταξης και διατήρησης της ή είναι ψήφος απόρριψης.

Βλέπετε πως καιροφυλακτούν τα κοράκια να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξης.

Αν οι πολίτες δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική μας κανείς διευθυντής τράπεζας και κανείς τεχνοκράτης δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα μέτρα αυτά.

Αν όμως ψηφιστεί το ψηφοδέλτιο που γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης, κατάργηση του οκτάωρου, κατάργηση του πενθήμερου, θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί ο Κυριάκος «ξορκίζει» την 13η Σύνταξη;

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δεδομένη την μείωση του αφορολόγητου – την οποία ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει- για να υποστηρίξει πως έτσι χάνεται μια σύνταξη. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή από τη Νέα Δημοκρατία επέμεναν πως τα μέτρα είναι προσωρινά και όχι μόνιμα, για να διαψευσθούν από τις σχετικές τροπολογίες.

«Ασφαλώς και δεν εγγυόμαστε ότι θα δίνουμε αυτό το μικρό προεκλογικό επίδομα του κυρίου Τσίπρα» ξεκαθάρισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, πριν λίγες μέρες και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό που θέλει είναι να ξηλώσει ένα προς ένα τα θετικά μέτρα που αναγκαστικά ψήφισε, με αποκορύφωμα τη 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε πριν λίγες μέρες λαϊκισμό» είπε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, πως «πρώτον, δεν μιλάμε για έκτακτες παροχές, αλλά για μόνιμα μέτρα. Και δεύτερον, τα προτείναμε και τα ψηφίσαμε αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Τα χρήματα δηλαδή, που απαιτούνται, χωρίς σε καμιά περίπτωση να αυξήσουμε το χρέος της χώρας».

Η σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους αποδεικνύεται και από τα δύο διαφημιστικά προεκλογικά βίντεο που κυκλοφόρησαν. Στο πρώτο θυμίζει όλες τις περικοπές που έγιναν ή ψηφίστηκαν μέχρι το 2015 και το δεύτερο έρχεται ως απάντηση σε αντίστοιχο βίντεο της Νέας Δημοκρατίας για να καταλήξει η πρωταγωνίστρια λέγοντας: «εντάξει Κυριάκο;» αφότου νωρίτερα έχει υποστηρίξει ότι «το πορτοφόλι μου δεν λέει ποτέ ψέματα».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιούν στο έπακρο την προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «ακροδεξιά ατζέντα». «Τον αυταρχισμό, την εξύμνηση του νόμου και της τάξης ως προπέτασμα καπνού για το αντικοινωνικό της πρόγραμμα, την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων όπως το οχτάωρο και το πενθήμερο, τη λατρεία για τα κέρδη των λίγων και την αδιαφορία για τη ζωή των πολλών. Την επέλαση των βαρβάρων με τα λευκά κολάρα, που θέλουν ασφαλιστικό Πινοσέτ, ιδιωτική Υγεία, ιδιωτική Παιδεία, βάναυσες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Κι όλα αυτά με ένα αντιαριστερό παραλήρημα, που παραπέμπει σε λογικές εμφυλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή πορεία της χώρας» εξηγεί.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ήδη έχει φτάσει στους ψηφορόρους η συνέπεια του Αλέξη Τσίπρας καθώς εφαρμόζονται ένα ένα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο τη ΔΕΘ ενώ και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα θετικά μέτρα με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020.