ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η 13η σύνταξη είναι μόνιμη και έχει κρατήσεις – Στόχος να δώσουμε και δώρο Χριστουγέννων

Τσίπρας: Η 13η σύνταξη είναι μόνιμη και έχει κρατήσεις – Στόχος να δώσουμε και δώρο Χριστουγέννων

Έξι ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο news24/7 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.

«Από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και πλέον εμείς ορίζουμε τα μέσα με τα οποία πιάνουμε τους στόχους. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε ήδη από τον Σεπτέμβρη μέτρα για το 2019 και τώρα που βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμήσαμε ότι έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα που αφορά συντάξεις και μειώσεις φόρων», τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης.

Σχετικά με την ερώτηση για την κατάργηση του αφορολόγητου ο πρωθυπουργός είπε ότι, «το πότε θα ψηφίσουμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα το αποφασίσουμε εμείς. Δεν ασχολούμαστε με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της αντιπολίτευσης. Είναι κομμάτι του δικού μας σχεδιασμού. Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι δεν θα ψηφίσουμε τη διατήρηση του αφορολόγητου».

Η 13η σύνταξη είναι μόνιμη και έχει κρατήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τη 13η σύνταξη και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν καθώς δόθηκε «ψαλιδισμένη» στους συνταξιούχους, εξήγησε ότι η 13η σύνταξη έχει κρατήσεις γιατί είναι μόνιμη.

«Όπως την καθιερώσαμε είναι ένα ποσό ίσο με το παλιό δώρο Πάσχα. Αυτές είναι οι δυνατότητες τις ελληνικής οικονομίας, και τις εξαντλούμε για να στηρίξουμε τους πολλούς. Στόχος μας είναι να δίνεται αντίστοιχο ποσό και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα», πρόσθεσε.

Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι στη Νέα Δημοκρατία, «δεν καταλαβαίνουν το 50άρικο τι αξία έχει για τους ανθρώπους. Γιατί αυτοί το αφήνουν tip στα ακριβά εστιατόρια που πηγαίνουν».

«Δεν θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο»

Ο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, λέγοντας, «Η εικόνα που προσλαμβάνω εγώ δεν είναι μια εικόνα ρεύματος νίκης όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει να προκηρύξουμε εκλογές μόνο και μόνο για να πάμε σε ντιμπέιτ. Δεν έχει αφήγημα πολιτικό, γι' αυτό δεν θέλει την αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αρχές Οκτώβρη, αυτό είναι μια κανονικότητα».

«Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να κάνει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα»

«Η Τουρκία επιχειρεί έρευνες στην ΑΟΖ μιας χώρας που ανήκει στην ΕΕ. Θεωρώ πως ακολουθεί μια τυχοδιωκτική στάση και για άλλη μια φορά την καλώ να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτή τη συμπεριφορά που δεν οδηγεί πουθενά. Όλες οι χώρες άλλωστε έχουν κάτσει στο τραπέζι και δεν λειτουργούν αυτοβούλως. Ας μην κινδυνολογούμε πάντως, πιστεύω πως ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τουρκικές προκλήσεις.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός απάντησε σχετικά με το ποια ομάδα υποστηρίζει με αφορμή τον τελικό του Champions League, δήλωσε: «Ήμουν πάντα με τη Λίβερπουλ. Είναι ίσως το μοναδικό με το οποίο ταυτίζουμε τη στάση μας με τον κ. Μητσοτάκη».

Δείτε το βίντεο: