ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει για Ν.Δ. η ομάδα των «πέντε»

Τι σημαίνει για Ν.Δ. η ομάδα των  «πέντε»

του Κώστα Λασκαράτου

«Παρεμβάσεις» της νέας ομάδας των 5, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο newsbomb.gr, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σχολιάζει ακόμη τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μιλά για τις εκλογές, ενώ υπενθυμίζει τις «κόκκινες» αλλά και τις «γαλάζιες» γραμμές για το Σκοπιανό.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, μας πάνε τελικά ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή μας οδηγούν ταχύτερα, ως χώρα, στο να υποστούμε βαριές κυρώσεις;

Πέρα από αυτό που σημαίνει για την Ελλάδα, για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ολόκληρο, το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη που γνωρίζουμε σε λίγο δε θα έχει καμία σχέση με την Ευρώπη έτσι όπως διαμορφώνεται. Θέλω να πω, ότι αυτή την περίοδο, σίγουρα απομακρυνόμαστε από το στόχο της πολιτικής ενοποίησης, που ήταν πάντοτε και το όραμα των ιδρυτών την Ενωμένης Ευρώπης, ενός Σουμάν, ενός Καραμανλή, ενός Αντενάουερ και πηγαίνουμε σε μια Ευρώπη, που περισσότερο προσαρμόζεται θα έλεγα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Μια Ευρώπη, που ο κίνδυνος είναι να δημιουργήσει «ταχύτητες», ο κίνδυνος είναι να δημιουργήσει «κατηγορίες», στα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτή την Ευρώπη, έχει κάθε συμφέρον να προσπαθήσει και να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, ώστε η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε ένα μοντέλο, σαν αυτό το οποίο θέλουν να επιβάλλουν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, που θα δημιουργεί διάφορες κατηγορίες...

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, πως οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί. Τελικά, μόνο η ΝΔ, επιμένει ακόμη, δια του αρχηγού της, στην ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες, τον Φλεβάρη;

Ήδη, η ημερομηνία που έχει τεθεί –ενδεικτικά βεβαίως- η 19η Φεβρουαρίου, είναι προϊόν της συμφωνίας που έκλεισε μέσα από τη συζήτηση που έγινε από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πέραν αυτού, η δική μας επιδίωξη, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ίσως και νωρίτερα από τις 19 Φεβρουαρίου, αν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, να πάμε σε εκλογές. Και αυτό γιατί; Γιατί μια κυβέρνηση η οποία δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση, είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που όταν τελειώσει το σκοπό της, θα πρέπει οπωσδήποτε να παραχωρήσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Υπ΄ αυτή την έννοια, η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει και έναν συγκεκριμένο στόχο να επιτύχει. Να επιτύχουμε τη δανειακή σύμβαση της 26ης-27ης Οκτωβρίου και να εξασφαλίσουμε την 6η δόση. Τίποτα πέραν αυτών. Όλα τα υπόλοιπα, δεν μπορεί παρά μόνο μια κυβέρνηση που θα προκύψει από τη λαϊκή βούληση, να τα διαπραγματευθεί για τη χώρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, είχαμε την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση της Χάγης, στην προσφυγή των Σκοπίων. Πριν λίγα 24ωρα, ο πρόεδρος σας, ο κος Σαμαράς, μαθαίνουμε πως αρνήθηκε, την πρόταση Γκρούεσφκι να συναντηθούν , στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στη Μασσαλία. Πως θα διαχειριστείτε το ζέον αυτό θέμα, εφόσον εκλεγείτε, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Η θέση και της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, αλλά εδώ δεν πρέπει να τίθεται θέμα και για τη θέση γενικότερα της χώρας μας. Η εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων έχει βάλει «κόκκινες γραμμές» και εμείς, με τον πρόεδρο της ΝΔ, τον Αντώνη Σαμαρά, έχουμε μιλήσει και για τις «γαλάζιες γραμμές», δηλαδή και για τις εφικτές εθνικές επιδιώξεις.

Εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα για άλλη μια φορά προς τα Σκόπια, ότι πέρα από τις γελοιότητες, με τις φιέστες, τα πανηγύρια και τα ψευδεπίγραφα σύμβολα τα οποία χρησιμοποιούν για να αποδείξουν μια πλαστή ταυτότητα -ότι αυτή αποτελεί τη δήθεν καταγωγή τους- θα πρέπει να σοβαρευθούν και να αντιληφθούν πως μόνο μια καλή σχέση με την Ελλάδα, μπορεί να βοηθήσει ευρύτερα την περιοχή, τις δυο χώρες και ιδίως το μικρό κρατίδιο των Σκοπίων, πάνω από τα βόρεια σύνορά μας.

Από την άλλη, θα πρέπει να θυμίζουμε προς τους Σκοπιανούς ότι ο δρόμος προς τους διεθνείς οργανισμούς περνάει πάντα μέσα από την Αθήνα. Το λέμε αυτό, γιατί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σε καμία περίπτωση δεν απαγόρευσε στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, να επιχειρήσει και πάλι το ίδιο που επεχείρησε με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Τότε που στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξήγησε και τελικά απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ...

«Οι ''5'' θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε»

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε πολύς λόγος και για η δημιουργία μια νέας «ομάδας των 5» στη ΝΔ, στην οποία φέρεστε να μετέχετε. Αυτά που ενώνουν εσάς τους 5, σας χωρίζουν ταυτόχρονα από κάποιους άλλους στην παράταξή σας;

Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Αντίθετα, έχουμε ένα σαφές στίγμα. Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και από εκεί και πέρα έχουμε και κοινές αγωνίες, κοινούς προβληματισμούς. Και η αγωνία μας είναι ότι μέσα σε αυτό το γενικό χαμό, στον οποίο οδήγησε -με τα μέτρα που επί δυο χρόνια ελάμβανε η κυβέρνηση Παπανδρέου- σε μια εξαθλίωση και εξουθένωση, τον ελληνικό λαό, δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε για να κρατηθεί τουλάχιστον μια ευαίσθητη κοινωνική ισορροπία. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να επιτρέψουμε να ξηλωθεί εντελώς ο κοινωνικός ιστός, το κοινωνικό κουβάρι στην Ελλάδα προκειμένου να πετύχουμε λογιστικά και αριθμητικά τους στόχους.

Βεβαίως πρέπει να γίνουν θυσίες. Από την άλλη πλευρά πρέπει να διατηρηθούν, λεπτές, ευαίσθητες, κοινωνικές ισορροπίες. Αυτό κάναμε με τους άλλους συναδέλφους με τους οποίους συναντηθήκαμε, και με τους οποίους βεβαίως θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε, γιατί πρόκειται να κάνουμε και από εδώ και μπρος πράξη αυτό το οποίο αποτελεί προβληματισμό και αγωνία μας, με κάποιες παρεμβάσεις ενδεχομένως εάν χρειαστεί. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι και ο κοινός προβληματισμός πολλών, όχι μόνο συναδέλφων, στελεχών στην ΚΟ της ΝΔ αλλά και γενικότερα ατόμων που σήμερα, έχοντας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες που και εμείς ασπαζόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε, θέλουν να δουν μια Ελλάδα που βεβαίως αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και η οποία πρέπει να υπάρχει και να ζει για να μπορέσει και να δει το επίτευγμα αυτού του πολύ δύσκολου δρόμου τον οποίο ακολουθούμε, μέχρι να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και τελικά να βγούμε από την κρίση.