Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Στη γενέτειρα του συμβόλου της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, την Αμαλιάδα βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα (27/03/2017) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», που θα βρίσκεται στο σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ.

«Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και Εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου». Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μπελογιάννη, υπογράμμισε ότι «είναι ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε: «Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Σημειώνεται πως η οικία Μπελογιάννη δόθηκε ως δωρεά στο δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού το έχει χαρακτηρίσει ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ποιος ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης

Nikos Mpelogiannis

Ο Νίκος Μπελογιάννης (22 Δεκεμβρίου 1915 - 30 Μαρτίου 1952) ήταν Έλληνας κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ.

Εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ έμειναν στην ιστορία ως παράδειγμα υπερβολικής σκληρότητας των μετεμφυλιακών αντικομμουνιστικών διώξεων.

«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», όπως τον αποκαλούσε ο έντυπος Τύπος της εποχής, επειδή έφερε ένα γαρύφαλλο στο πέτο του σακακιού του, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 04:10 τη νύχτα, οι μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση και Ηλία Αργυριάδη.

Η σύζυγός του Νίκου Μπελογιάννη, Έλλη Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού, που γέννησε μέσα στη φυλακή.

Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη (οι εκτελέσεις γινόταν πάντα με το πρώτο φως του ήλιου και ποτέ μέρα Κυριακή ακόμα και από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές) και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Νίκο Μπελογιάννη