ΕΛΛΑΔΑ

Να τι είπε ο Βαξεβάνης στη «Φωνή της Ρωσίας»

Να τι είπε ο Βαξεβάνης  στη «Φωνή της Ρωσίας»

Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε το γνωστό δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη την επομένη της δημοσίευσης στον τοπικό Τύπο της λίστας Ελλήνων, που κατέχουν λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες. Στη λίστα υπάρχουν 2 χιλιάδες αρκετά γνωστά ονόματα. Ουσιαστικά πρόκειται για φοροφυγάδες, τα χρήματα των οποίων θα ήταν χρήσιμα στην ελληνική κυβέρνηση, που προσπαθεί απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης επέκρινε τις ενέργειες των Αρχών, που επιτέθηκαν στην ελεύθερη δημοσιογραφία, όμως την ίδια στιγμή δεν κατονόμασε την πηγή, από την οποία έλαβε αντίγραφο του εγγράφου, που δημοσίευσε.

« Δημοσιεύσαμε τη λίστα γιατί στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μια φρικτή κατάσταση, μια «ανθυγιεινή» ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιώντας το νόμο, διάφορες νομικές επινοήσεις, δύο υπουργοί της χώρας φρόντισαν ώστε τα ονόματα, που αναφέρονται στη λίστα να μην φθάσουν ποτέ έως τα ανακριτικά όργανα και την εισαγγελία και να μην γίνει οποιαδήποτε έρευνα, με την οποία θα μπορούσε να διευκρινιστεί εάν υπήρχε κλοπή ή αποφυγή φορολόγησης, είτε ήταν απλώς νόμιμες καταθέσεις στο εξωτερικό. Εάν δείτε τη «λίστα Λαγκάρντ», θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν σ’ αυτήν ονόματα φίλων των υπουργών, υποστηρικτών τους και βουλευτών. Οι πηγές μας δηλώνουν ότι στα κόμματα επικρατεί αναταραχή. Και όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στα κόμματα, που προσεγγίζουν την κυβέρνηση. Διότι κατέστη γνωστή η υποκριτική θέση ορισμένων προσώπων ως προς το δεδομένο πρόβλημα. Πολλοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Και σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στις ανακριτικές Αρχές και στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Πιθανώς θα υπάρξουν κάποιες πολιτικές αλλαγές. Δεν γνωρίζω εάν θα ζητηθούν οι παραιτήσεις κάποιων υπουργών. Δεν γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή πολλοί μιλούν γι’ αυτό.

Όλη αυτή η σχεδόν αστυνομική και απολύτως σκανδαλώδης ιστορία απεικονίζει παραστατικά την κατάσταση του δημόσιου ήθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η κορυφή της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, του υποτιθέμενου «άλφα και ωμέγα» του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τρέχει ομαδικά μέσω των εικονικών ευρωπαϊκών συνόρων κρατώντας βαλίτσες με χρήματα, μεταφέροντας βιαστικά από τη μία χώρα στην άλλη «όλα, όσα συσσώρευσε κάθε άλλο παρά από την εργασία της».

Και γράφει στα παλαιά της υποδήματα η διανοούμενη ελίτ της Ευρώπης την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς επίσης και τον αρκετά αρχαϊκό σε συνθήκες ενιαίας Ευρώπης πατριωτισμό του κάθε μεμονωμένου «εθνικού διαμερίσματός» της.