ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύουν 13,4 εκατ. ευρώ στην προώθηση ελληνικών προϊόντων

Επενδύουν 13,4 εκατ. ευρώ στην προώθηση ελληνικών προϊόντων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση 20 προγραμμάτων -από τα συνολικά 41 που είχαν υποβληθεί - για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Τα προγράμματα αυτά, συνολικής αξίας €70,7 εκατ., από τα οποία η ΕΕ συνεισφέρει τα € 35,9 εκατ. καλύπτουν φρέσκα και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ποιότητας (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-ΠΟΠ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης-ΠΓΕ, Εγγυημένου Ειδικού Παραδοσιακού Προϊόντος-ΕΠΠΕ), οίνο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σπορέλαια και κρέας.

Τέσσερα από αυτά τα προγράμματα, συνολικής αξίας € 13,4 εκατ. (με τα € 6,7 εκατ., από την ΕΕ) είναι ελληνικά και αποσκοπούν στην προώθηση φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ). Επίσης δύο ακόμα από τα εγκριθέντα προγράμματα, συνολικού ύψους χρηματοδότησης €9,6 εκατ., συνιστούν αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρουμανία (για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με €5 εκατ.) και τη Βουλγαρία (για την προώθηση οίνου, με €4,6 εκατ.).

Συνολικά, δηλαδή €19,3 εκατ. από το σύνολο των €70,7 εκατ. που εγκρίθηκαν για την προώθηση των προϊόντων στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες κατευθύνονται για την προώθηση ελληνικών προϊόντων.