ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Σφίγγει η θηλιά για το ποδόσφαιρο!

Κορονοϊός: Σφίγγει η θηλιά για το ποδόσφαιρο!
Pixabay

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου… πνίγεται λόγω κορονοϊού με την ανησυχία να είναι τεράστια για πιθανές νέες αναβολές αγώνων λόγω Covid-19!

Από μια κλωστή κρέμεται η πορεία του Πρωταθλήματος της Super League. Πέρα απ’ τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλες τις ομάδες ο κορονοϊός, υπάρχει κι ένα έξτρα θέμα σοβαρότατο που δημιουργεί η πανδημία. Δεν είναι άλλο απ’ το πρόγραμμα των αγώνων!

Ήδη, λόγω κρουσμάτων Covid-19 και «σφικτού» προγράμματος καθώς υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά ματς αλλά και οι υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, έχουν αναβληθεί αρκετές αναμετρήσεις των πρώτων 8 αγωνιστικών. Έχουν οριστεί μόλις τα δύο απ’ αυτά τα παιχνίδια. Συγκεκριμένα το ΑΕΚ-Ολυμπιακός (16/12) της 1ης αγωνιστικής και το Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης (25/11) για την 3η αγωνιστική.

Οι αναμετρήσεις που περιμένουν ορισμό για το πότε θα διεξαχθούν, είναι για την 6η αγωνιστική τα παιχνίδια: ΑΕΛ-Άρης, Απόλλων Σμύρνης-Λαμία, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ενώ για την 8η αγωνιστική τα ματς: ΑΕΛ-Λαμία, Άρης-ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης-Βόλος.

Με μεγαλύτερο… βραχνά, να αποτελούν τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και Άρης-ΑΕΚ, μια και εμπλέκονται ομάδες που μετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το καλεντάρι από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, προβλέπει τις εξής αγωνιστικές δραστηριότητες στο ποδόσφαιρο (που αφορούν τις Ελληνικές ομάδες):

21-22-23/11: Super League 9η αγωνιστική

24-25-26/11: Ευρωπαϊκά Κύπελλα 4η αγωνιστική φάσης ομίλων

28-29-30/11: Super League 10η αγωνιστική

1-2-3/12: Ευρωπαϊκά Κύπελλα 5η αγωνιστική ομίλων

5-6/12: Super League 11η αγωνιστική

8-9-10/12: Ευρωπαϊκά Κύπελλα 6η αγωνιστική ομίλων

12-13-14/12: Super League 12η αγωνιστική

19-20-21/12: Super League 13η αγωνιστική

Σε θεωρητικό επίπεδο λοιπόν, στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της Super League. Σύμφωνα με το καταστατικό του Πρωταθλήματος, για να αρχίσει ο δεύτερος γύρος πρέπει να έχουν διεξαχθεί όλα τα ματς των 13ων αγωνιστικών του πρώτου γύρου! Κοινώς, κανένα απ’ αυτά δεν μπορεί να «χωθεί» απ’ τη νέα χρονιά μετά τη διεξαγωγή της 14ης αγωνιστικής.

Τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι στις 15-16-17/12 (εκεί έχει οριστεί το ΑΕΚ-Ολυμπιακός, άρα δεν μπορεί να γίνει ούτε το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ούτε το Άρης-ΑΕΚ) και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 22-13/12! Εκτός αν χρησιμοποιηθεί η εβδομάδα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ή οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου 2021 για να διεξαχθούν τα παιχνίδια που έχουν αναβληθεί.

Όπως λέει κι ο λαός μας, κουτσά-στραβά τα πραγματοποιηθούν τα ματς που έχουν ήδη αναβληθεί. Υπάρχει όμως μια τεράστια ανησυχία: Να υπάρξουν έξτρα προβλήματα και να αναβληθούν κι άλλες αναμετρήσεις. Η ΑΕΚ έχει γεμίσει κρούσματα κορονοϊού, ο Βόλος το ίδιος, η ΑΕΛ έχει προβλήματα, ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε εκ νέου κρούσμα. Όπως ακριβώς σε όλη την κοινωνία τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, έτσι συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο.

Αν λοιπόν αναβληθούν αναγκαστικά κι άλλα ματς λόγω κορονοϊού (όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα υγείας της λίγκας αλλά και της ΓΓΑ), αυτόματα… καταρρέει όλος ο προγραμματισμός του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Πρέπει να προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Οι ποδοσφαιριστές δε θα δεχτούν εύκολα να παίζουν ασταμάτητα ακόμη και μέσα στις γιορτές. Σε μια σεζόν που δεν έχουν ξεκουραστεί ουσιαστικά, περιμένουν πως και πως την ευκαιρία να μείνουν λίγες μέρες εκτός αγώνων. Αν κι αυτές «φορτώσουν» με αναμετρήσεις, δεδομένα θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Το να επιτραπεί να αυξηθεί ο αριθμός κρουσμάτων που δεν επηρεάζει τη διεξαγωγή αγώνα για κάθε ομάδα (απ’ τα 3 ενεργά κρούσματα να πάει στα 6) είναι κάτι που ίσως βόλευε σε επίπεδο προγραμματισμού, όμως για την δημόσια υγεία φαντάζει επικίνδυνο. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι ειδικοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, το ποδόσφαιρο πηγαίνει… βήμα-βήμα. Χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αυτή η λεπτή κλωστή απ’ την οποία κρέμονται τα πάντα, σπάσει ανά πάσα στιγμή και φέρει νέα μεγάλα προβλήματα στον βασιλιά των σπορ που ήδη μετρά τις… πληγές του απ’ την πανδημία!