ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Τα Αφρικανικά άκρα!

Παναθηναϊκός: Τα Αφρικανικά άκρα!

Παναθηναϊκός: Ο Λαμκέλ Ζε αν αποκτηθεί θα γίνει ο 7ος Αφρικανός εξτρέμ στην ιστορία του Παναθηναϊκού!

Κοινός παρονομαστής των Αφρικανών ποδοσφαιριστών που είχε ο Παναθηναϊκός για τα άκρα της μεσοεποθετικής του γραμμής, ήταν ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας και το τεράστιο ταλέντο! Στοιχεία που δε χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να… βγουν στην επιφάνεια. Με απλά λόγια, το «τριφύλλι» ξέρει τι θα πει ποδοσφαιριστής στο στυλ του Ντιντιέ Λαμκέλ Ζε! Τόσο σε επίπεδο αξίας, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα.

Ο Καμερουνέζος άσος της Αντβέρπ, αν τελικά κάνει το ταξίδι για την Ελλάδα και αποκτηθεί απ’ το «τριφύλλι», θα γίνει ο 7ος Αφρικανός εξτρέμ που θα έχει φορέσει τα πράσινα! Με τους προηγούμενους έξι να μην είναι εύκολο να ξεχαστούν, για διάφορους λόγους… Άλλωστε είναι όλοι σχετικά πρόσφατοι!

Η αρχή έγινε με τον Ζοέλ Επαλέ. Ο Καμερουνέζος που αγωνιζόταν στον Άρη πριν πάει στο «τριφύλλι», έπαιζε τόσο ως εξτρέμ (κυρίως δεξιά) όσο και πίσω απ’ τον επιθετικό. Δεν έμεινε καιρό (1,5 χρόνο) αλλά ήταν παρών στο νταμπλ του 2004 και αγαπήθηκε λόγω του αγωνιστικού του στυλ. Μάλιστα το όνομά του έγινε ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της εξέδρας!

Δεύτερος στη λίστα έγινε ο Νταμ Εντόι. Ο Σενεγαλέζος αποκτήθηκε απ’ την Πορτογαλική Ακαντέμικα σε νεαρή ηλικία. Κυρίως επιθετικός, αλλά έπαιζε και στα άκρα αν χρειαζόταν. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, τεράστιο ταλέντο και το έδειξε το λίγο διάστημα που έμεινε στον Παναθηναϊκό. Παραχωρήθηκε στον ΟΦΗ κι από εκεί πουλήθηκε στην Κοπεγχάγη κάνοντας σημαντική καριέρα στην ομάδα της Δανίας με την οποία έπαιξε και Champions League.οθ Αρκετά περίεργος χαρακτήρας, επηρεαζόταν εύκολα ενώ υπήρξαν και κάποιες προσωπικές υποθέσεις (με μια κοπέλα που τον… κυνηγούσε επειδή ισχυριζόταν πως την αρραβωνιάστηκε και την παράτησε) που έπαιξαν ρόλο στην πορεία του στους «πράσινους».

Ο τρίτος της παρέας ήταν ο Ιμπραϊμ Σισοκό. Απ’ την Ακτή Ελεφαντοστού με την ευχέρεια να αγωνίζεται πίσω απ’ τον επιθετικό και ακραίος. Με απίστευτη τεχνική ο άσος απ’ την Ακτή Ελεφαντοστού (αγωνίζεται πλέον στην Τουρκία και την Ερζουρούμσπορ) έκανε εκπληκτικά πράγματα σε αρκετά παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό! Δανεικός για ένα χρόνο απ’ τη Βόλφσμπουργκ την περίοδο 2012-13, σε μία απ’ τις χειρότερες της ιστορίας του «τριφυλλιού», αλλά αυτός ξεχώριζε! Όμως η τιμή του ήταν ακριβή και δεν μπόρεσε να αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2013, παρότι κι ο ίδιος ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Μάλιστα δεν είχε προκαλέσει προβλήματα με τον χαρακτήρα του που ήταν αρκετά ήρεμος…

Ο χαρακτήρας ήταν το μεγάλο πρόβλημα του επόμενου Αφρικανού στα «πράσινα» άκρα. Ο λόγος για τον Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε. Γκανέζος στην καταγωγή, με υπηκοότητα Ολλανδική (είχε αγωνιστεί στις μικρές Εθνικές της Ολλανδίες πριν παίξει στην ανδρών της Γκλανας). Τον είχε ξεχωρίσει ο Βενγκέρ και τον είχε μαζί του στην Άρσεναλ κι αυτό λέει πολλά. Απίστευτα γρήγορος και ικανός με την μπάλα στα πόδια. Επίσης, απίστευτα… τεμπέλης σε επίπεδο δουλειάς και με όρεξη για διασκέδαση… Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό το 2011-12 ως δανεικός απ’ την Αλ Σάαντ του Κατάρ, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2012 και η πτώση του ήταν ασταμάτητη! Έμεινε για καιρό στους «κομμένους» και τον Δεκέμβρη του 2013 έμεινε ελεύθερος. Κυρίως λόγω αδιαφορίας για το ποδόσφαιρο και όχι λόγω ποιότητας η οποία δεν του έλειπε.

Μετά τον Κουίνσι ακολούθησε ένας ακόμη Γκανέζος. Ο Μουμπάρακ Ουακάσο. Με καλή παρουσία στην Ισπανία και σε καλές Ευρωπαϊκές ομάδες (Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ, Λας Πάλμας, Σέλτικ, Ρούμπιν Καζάν) ήταν μία απ’ τις επιλογές του Στραματσόνι το περίφημο (λόγω οικονομικού ανοίγματος) καλοκαίρι του 2016. Δυναμικός και τεχνίτης ποδοσφαιριστής, έπαιζε με άνεση αριστερό εξτρέμ, κεντρικό χαφ, αμυντικό χαφ, ένα… εργαλείο πολυτελείας. Όμως το υψηλό του συμβόλαιο και οι αντιδράσεις του επειδή υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, τον έκαναν ουσιαστικά να σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από ένα σημείο και μετά. Γι’ αυτό και τον Ιανουάριο του 2017 παραχωρήθηκε στη Γρανάδα. Αν δεν υπήρχαν τα οικονομικά θέματα, ίσως να ήταν ακόμη στο «τριφύλλι» καθώς ήταν (και είναι μια και κατέκτησε πρόσφατα το Πρωτάθλημα στην Κίνα) εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Τελευταία περίπτωση Αφρικανού ακραίου, ίσως το καλύτερο «πακέτο» που είχε ο Παναθηναϊκός από την Αφρική! Ο Πολ Ζοζέ Εμποκού. Καταγωγή απ’ το Κονγκό ο εξαιρετικός αυτός ποδοσφαιριστής, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού την τελευταία μέρα του Αυγούστου το 2016 (άνηκε στην Κιέβο Βερόνα). Με τον Στραματσόνι δεν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά δε δημιούργησε προβλήματα. Με το που ανέλαβε ο Ουζουνίδης και υπήρξαν αποχωρήσεις (Ουακάσο, Ιμπάρμπο κτλ), πήρε τη φανέλα του βασικού… σπίτι του! Αγωνίστηκε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και με το «τριφύλλι» έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις εκείνη τη σεζόν. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, γρήγορος, πολύ καλές στημένες φάσεις, ένας ποδοσφαιριστής για τα άκρα με τεράστια κλάση! Συν τοις άλλοις μόνιμα χαμογελαστός, τα πήγαινε καλά με όλους και είχε θετική επίδραση στα αποδυτήρια. Όμως όλα αυτά πληρώνονται ακριβά, έτσι δεν μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να πληρώσει την Κιέβο Βερόνα για να αποκτήσει τα δικαιώματά του και ο ποδοσφαιριστής αποχώρησε το καλοκαίρι του 2017. Δεδομένα ο κορυφαίος Αφρικανός εξτρέμ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Που «έχτισε» το όνομά του στο Βέλγιο (όπως και ο Λαμκέλ Ζε) και πιο συγκεκριμένα τη Σταντάρ Λιέγης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Χριστούγεννα με εκατοντάδες κρούσματα - Ποιες περιοχές είναι στο... κόκκινο!