ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κύπελλο Πάσχα: Η διοργάνωση που σταμάτησε λόγω άγριων επεισοδίων και «γέννησε» το ΠΟΚ

Κύπελλο Πάσχα: Η διοργάνωση που σταμάτησε λόγω άγριων επεισοδίων και «γέννησε» το ΠΟΚ
InTime

Πάσχα: Μέχρι το 1964 στην Ελλάδα διεξαγόταν τουρνουά των κορυφαίων ομάδων στην Αττική στη διάρκεια των Άγιων Ημερών. Κόντρα στο κλίμα… κατάνυξης, η διοργάνωση σταμάτησε λόγω σφοδρών επεισοδίων σε αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ!

Στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, όπου τα πάντα είναι θέμα μάρκετινγκ και χρημάτων όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε με την ιστορία της European Super League, μόνο… χρόνος για επιπλέον αγωνιστικές υποχρεώσεις – έστω και σε επίπεδο φιλικών αγώνων – δεν υπάρχει. Το Πάσχα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι μια ευκαιρία να πάρουν «ανάσες» οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και οι ομάδες, αν και πριν από αρκετές δεκαετίες ήταν μια ευκαιρία να παίξουν ακόμα περισσότερο ποδόσφαιρο και να διασκεδάσουν τους φιλάθλους. Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε κορονοϊός, ούτε και τόσος φανατισμός, οπότε τα γήπεδα γέμιζαν!

Το πρώτο Κύπελλο Πάσχα, λοιπόν, έγινε το 1927 και ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής κόντρας που είχαν αναπτύξει Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ με την ΕΠΟ. Το περίφημο Π.Ο.Κ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου), τα είχε βάλει με την ομοσπονδία με αφορμή την πρώτη διαμάχη που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» μαζί της και τη στήριξη των δυο μεγάλων «εχθρών» τους, αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει τρεις διοργανώσεις για να δίνει παιχνίδια μεταξύ του και να γεμίζει τα ταμεία του από τα εισιτήρια. Έτσι, διεξαγόταν το Κύπελλο Σεπτεμβρίου, το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Πάσχα.

Στην πρώτη διοργάνωση στην ιστορία, κλήθηκαν μάλιστα από το εξωτερικό η Μπεογκράτσκι από τη Γιουγκοσλαβία και μια μεικτή Ρουμανίας αποτελούμενη από παίκτες των Σπάρτα και Βένους Βουκουρεστίου. Την πρώτη διοργάνωση κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ενώ οι αγώνες γίνονταν στη Λεωφόρο όπου ήταν τότε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο γήπεδο στη χώρα. Μάλιστα, στο δεύτερο Κύπελλο Πάσχα κλήθηκαν οι σπουδαίες ομάδες Φερεντσβάρος και Ούιπεστ από την Ουγγαρία, με την ανταπόκριση των φιλάθλων να είναι τεράστια!

Το Κύπελλο Πάσχα συνεχίστηκε, αν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος άφησαν τεράστιες «πληγές» και στο ποδόσφαιρο. Σταδιακά, άρχισε να χάνει την αίγλη του όταν το πρωτάθλημα μετατράπηκε σε εθνικό από το 1959 ενώ είχαν αρχίσει να το κατακτούν και ξένες ομάδες που προσκαλούνταν, όπως η Κολωνία και η Πογκρέσουλ, κάτι που δεν άρεσε και τόσο στους φιλάθλους. Η αυλαία για αυτή την ιστορική διοργάνωση, έπεσε τον Μάιο του 1964 και μάλιστα με τρόπο που μόνο κλίμα κατάνυξης και αγαλλίασης δεν θύμιζε.

Στο Κύπελλο Πάσχα του 1964 και στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Κώστας Νεστορίδης των «κιτρινόμαυρων» πέτυχε ένα γκολ το οποίο ακυρώθηκε. Στο γήπεδο ξέσπασαν βίαια επεισόδια και έτσι, αφού ακόμα το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού, υπό τον φόβο της εμφάνισής τους αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί ξανά το Κύπελλο Πάσχα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.