ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άγγλος δημοσιογράφος στο Newsbomb.gr για το «ντου» στο Όλντ Τράφορντ: «Πρόδωσαν τους οπαδούς»

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Premier League

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο υπεύθυνος για το ρεπορτάζ των «κόκκινων διαβόλων» στη Manchester Evening News, Σάμουελ Λάκχαρστ σχολιάζει τα όσα έγιναν στο Όλντ Τράφορντ την Κυριακή του Πάσχα.

Ένα ντέρμπι όπως το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ θα αποτελούσε το ιδανικό συνοδευτικό για τον οβελία ανήμερα του Πάσχα, ωστόσο αντ' αυτού είδαμε εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ διαδήλωσαν κατά της οικογένειας Γκλέιζερ κι ορισμένοι εξ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου έσπασαν κάμερες, προκάλεσαν φθορές, έκλεψαν σημαιάκια και πέταξαν καπνογόνα. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν και δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Το Newsbomb.gr ζήτησε τη γνώμη ενός ανθρώπου που ζει καθημερινά από πολύ κοντά την ομάδα. Ο λόγος για τον Σάμουελ Λάκχαρστ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Manchester Evening News. «Οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, ωστόσο ορισμένοι ταραξίες ένιωσαν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ήταν να αναβάλουν τον αγώνα. Οι εικόνες με τον κόσμο να μπαίνει στο γήπεδο ήταν αξιοσημείωτες και απρόσμενες. Η εικόνα κυριάρχησε στα προγράμματα ενημέρωσης στην Αγγλία», τόνισε αρχικά για τα όσα έγιναν και συμπλήρωσε: «Η πιο αποτελεσματική διαδήλωση, όμως, ήταν στο Lowry Hotel, εκεί όπου μένει η αποστολή της Γιουνάιτεντ. Οι οπαδοί εγκαταστάθηκαν έξω από το ξενοδοχείο για ώρες κι η ομάδα δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Δεν υπάρχει ομάδα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγώνας, συνεπώς αυτοί οι εκατοντάδες διαδηλωτές πέτυχαν αυτό που ήθελαν, γιατί ο στόχος τους ήταν να αποτρέψουν τον αγώνα να γίνει και τα κατάφεραν».

«Οι Γκλέιζερ πρόδωσαν τους οπαδούς, αγνόησαν την ταυτότητα της Γιουνάιτεντ»

Ο Λάκχαρστ εξήγησε στη συνέχεια τον λόγο που οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν αυτή την έκρηξη μίσους προς τη διοίκηση της αγαπημένης τους ομάδας. «Η Γιουνάιτεντ ήταν “φορτωμένη” με εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη όταν οι Γκλέιζερς ολοκλήρωσαν την εξαγορά της το 2005. Δεν έχουν επενδύσει ούτε σεντ στο κλαμπ, αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων και το γήπεδο, ένα από τα καλύτερα στη Μεγάλη Βρετανία, έχει αφεθεί στην παρακμή. Το Όλντ Τράφορντ χρειάζεται άμεσα ανανέωση γιατί είναι απαρχαιωμένο. Το στέγαστρο στάζει...», υπογράμμισε αρχικά, για να συμπληρώσει: «Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν αυτός που σαν κόλλα κρατούσε ενωμένο τον σύλλογο και χωρίς αυτόν το κλαμπ δεν είναι επιτυχημένο. Δεν είναι όμως η επιτυχία που κινεί αυτές τις διαδηλώσεις. Οι οπαδοί χρησιμοποίησαν τη European Super League σαν αλεξικέραυνο. Ο Τζόελ Γκλέιζερ πρόδωσε τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, υποστηρίζοντας το εγχείρημα της ESL, αγνοώντας την ιστορία του συλλόγου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, μια διοργάνωση στην οποία μπήκε λόγω του Σερ Ματ Μπάσμπι. Ήταν στο κυνήγι της επιτυχίας στην Ευρώπη όταν συνέβη η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της Γιουνάιτεντ κι έχει γίνει δημοφιλής παγκοσμίως»

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της διοίκησης»

Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν κι αν η διοίκηση των «κόκκινων διαβόλων» δεν προσπαθήσει να προσεγγίσει τους φίλους της ομάδας, κάνοντας κι υποχωρήσεις τότε οι διαδηλώσεις μοιάζει δεδομένο ότι θα συνεχιστούν. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του κλαμπ τώρα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους οπαδούς, να επικοινωνήσουν και να αποδεχθούν ορισμένες απαιτήσεις εάν θέλουν να αποφύγουν τη συνέχιση αυτής της άβολης κατάστασης. Ο Τζόελ Γκλέιζερ και τα αδέρφια του έφεραν όλα αυτά στον εαυτό τους, υποστηρίζοντας τη European Super League», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άγγλος δημοσιογράφος. Σε πρώτη φάση, πάντως, η Γιουνάιτεντ γνωστοποίησε ότι θα συνεργαστεί με την αστυνομία για να αναγνωριστούν οι οπαδοί που εισέβαλαν στο γήπεδο, με σκοπό φυσικά να τιμωρηθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι όσοι διαδήλωσαν ειρηνικά δεν θα έχουν κάποια συνέπεια.

Ο τελικός του Europa League η... επόμενη διαδήλωση;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία δεν απαγορεύονται οι διαδηλώσεις την εποχή της πανδημίας κι όπως υπογράμμισε κι ο Λάκχαρστ: «Έχουν γίνει διαδηλώσεις κατά του lockdown, για τη στήριξη του κινήματος του Black Lives Matter, ενώ φίλοι άλλων ομάδων διαδήλωσαν μετά την ανακοίνωση της European Super League». Δεν αποκλείεται, πάντως, η επόμενη μεγάλη διαδήλωση των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην γίνει στην Αγγλία αλλά στο Γκντάνσκ της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα στο Stadion Miejski, εκεί όπου στις 26 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός του Europa League.

Οι Αρχές της Πολωνίας άναψαν το πράσινο φως για να γεμίσει μέχρι και το 25% του γηπέδου που χωράει 41.620 θεατές. Ήτοι τον αγώνα αναμένεται να παρακολουθήσουν από τις κερκίδες 9.500 φίλαθλοι! Η Γιουνάιτεντ έχει επικρατήσει 6-2 της Ρόμα στο πρώτο ματς κι είναι με το... ένα πόδι στον τελικό, εκεί όπου αν ισχύσουν τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι οι φίλοι της θα δώσουν δυναμικό παρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: «Εφιάλτης» των Τούρκων! Rafale, «οχιές» και F-35 στα χέρια των κορυφαίων πιλότων