ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: O μεγάλος τελικός σε αριθμούς - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: O μεγάλος τελικός σε αριθμούς - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: Η πιο μεγάλη ώρα έφτασε και στο Οπόρτο οι δυο «μονομάχοι» θα παραταχθούν με φόντο το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η μητέρα όλων των μαχών έφτασε. Μάνστεστερ Σίτι και Τσέλσι θα αναμετρηθούν στον 66ο τελικό του Champions League στο Οπόρτο της Πορτογαλίας.

Οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρντιόλα μοιάζουν με... πυραυλοκίνητο όχημα που πηγαίνει με σπασμένα φρένα και φαντάζουν ως το απόλυτο φαβορί απέναντι στην Τσέλσι, του Τόμας Τούχελ, ο οποίος ανέλαβε τους «μπλε» μεσούσης της σεζόν και τους αναμόρφωσε πλήρως.

O δρόμος για το «Ντραγκάο»

Ο δρόμος προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολος και για τις δύο ομάδες. Η μεν Μάντσεστερ Σίτι ξεκίνησε από τον όμιλο του Ολυμπιακού, όπου και τον ολοκλήρωσε με 16 βαθμούς, μετρώντας 5 νίκες και μία μόλις ισοπαλία.

Στη φάση των «16» κληρώθηκε με την γερμανική Γκλάντμπαχ, της οποίας και επικράτησε εντός και εκτός έδρας με 2-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί την περίμενε η Ντόρτμουντ του Χάαλαντ και του Σάντσο.

Παρά την αντίσταση που προέβαλαν οι Βεστφαλοί, οι «πολίτες» με 2/2 νίκες (2-1 και 2-1) προκρίθηκαν στους «4» του θεσμού.

Αντίπαλός τους η περσινή φιναλίστ Παρί Σεν Ζερμέν των Εμπαπέ και Νεϊμάρ. Η Σίτι, ωστόσο, δεν έδειξε να δυσκολεύεται ούτε σε αυτή την πρόκληση αφού με δύο νίκες με σκορ 2-1 και 2-0 αντίστοιχα, προκρίθηκε στον τελικό.

Η Τσέλσι, από την άλλη μεριά, κυριάρχησε επίσης στον όμιλό της, κατακτώντας την πρώτη θέση με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες που της απέφεραν 14 βαθμούς.

Στους «16» αντίπαλός της βρέθηκε η πρωταθλήτρια Ισπανίας πλέον, Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Σιμεόνε βρισκόταν σε περίοδο πίεσης λόγω των υψηλών απαιτήσεων και δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση και αποκλείστηκε με δύο ήττες.

Στους «8»στο δρόμο της Τσέλσι βρέθηκε η πολλά υποσχόμενη Πόρτο από τον όμιλο της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία και απέκλεισε παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο δεύτερο παιχνίδι (2-0 υπέρ της στο πρώτο ματς, 1-0 ήττα στη ρεβάνς).

Στα ημιτελικά ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση για τους «μπλε», που άκουγε στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης. Η πολυνίκης του θεσμού ερχόταν από δυνατές μάχες κόντρα σε Αταλάντα και Λίβερπουλ ενώ είχε ήδη αρχίσει να ελπίζει ξανά για κατάκτηση της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η ισοπαλία στη Μαδρίτη έδωσε το αβαντάζ στους «μπλε» και η ομάδα του Τούχελ επικράτησε με 2-0 στη Λονδίνο εξασφαλίζοντας την παρουσία της στον μεγάλο τελικό.

Ο φετινός τελικός σε αριθμούς από το Infographic του Newsbomb.gr

Οι πιθανές ενδεκάδες

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί ακόμα δύο φορές μέσα στη χρονιά -από τη στιγμή που ο Γερμανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι- με τον Τούχελ να βγαίνει σε αμφότερες τις αναμετρήσεις νικητής.

Από τις εν λόγω αναμετρήσεις μπορεί να εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα ότι η Τσέλσι θα πάει σε ένα σύστημα 3-4-2-1 με τον Μεντί κάτω από τα δοκάρια, τους Σίλβα, Ρούντιγκερ και Αθπιλικουέτα στην αμυντική γραμμή, Τζέιμς και Τσίλγουελ στα άκρα, Καντέ και Ζορζίνιο στο κέντρο και τους Πούλισικ, Ζιγέκ, Βέρνερ σε επιθετικούς ρόλους. Ρεπορτάζ των αγγλικών Μέσων Ενημέρωσης βάζουν «ερωτηματικό» στην επιλογή του Ζιρού για τη βασική ενδεκάδα των Λονδρέζων λόγω της εμπειρίας που διαθέτει σε τέτοιους κομβικούς αγώνες.

Από την άλλη πλευρά, δυσκολότερο έργο έχει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Κι αυτό διότι και στις δύο «πρόβες τελικού» κόντρα στην Τσέλσι είχε δοκιμάσει δύο διαφορετικά σχήματα (4-2-3-1 και 3-1-4-2) με rotation παικτών αλλά και στις δύο ηττήθηκε. Παρόλ' αυτά τα σενάρια για την σύσταση της ενδεκάδας της Σίτι στην πλειονότητά τους προάγουν ένα σύστημα με τους Έντερσον στα γκολποστ, Ζιντσένκο, Ντίας, Λαπόρτ και Γουόκερ στην άμυνα, Ρόντρι και Γκουντογκάν στο κέντρο, Φόντεν-Μαχρέζ στα άκρα, Ντε Μπρόινε σε ρόλο δημιουργού και τον Σέρχιο Αγκουέρο μοναδικό προωθημένο στην επίθεση. Φυσικά, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει στη διάθεσή του εξαιρετικά πλούσιο υλικό και μπορεί να βρει λύσεις από τους Στέρλινγκ, Τόρες και Γκαμπριέλ Ζεσούς.

Το κανάλι και η ώρα μετάδοσης

Αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της σεζόν. Τι ώρα και πού θα δούμε το Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι το Σάββατο 29/05, στις 22:00 το βράδυ;

Ειδικότερα, ο «αγγλικός εμφύλιος» θα μεταδοθεί και από την ΕΡΤ και την COSMOTE TV στις 22:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα δίνουν όλα οι Γάλλοι - «Φορτώνουν» με νέα όπλα τις Belh@rra και «σβήνουν» αντιπάλους