ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020: Στον τελικό η μεγάλη Ιταλία! 4-2 την Ισπανία στα πέναλτι (videos)

Euro 2020
AP Images

Euro 2020: Η Ιταλία, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι με 4-2 (1-1κ.α.) κι εξασφάλισε την παρουσία της στον μεγάλο τελικό της ερχόμενη Κυριακής. 

Οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι υπέφεραν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά στο τέλος κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση με τον κλασικό ιταλικό τρόπο.

Οι Ισπανοί ήταν ανώτεροι, αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στην παράταση, με αποτέλεσμα τα πάντα να κριθούν στα πέναλτι. Εκεί, οι Ιταλοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και προκρίθηκαν για 4η φορά στην ιστορία τους σε τελικό Euro, έχοντας να επιδείξουν μια κατάκτηση (1968) και δύο ήττες (2000 από Γαλλία, 2012 από Ισπανία).

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Ιταλία ήταν αυτή που με το πρέσινγκ της προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία του αγώνα, αλλά το εξαιρετικό passing game της Ισπανίας διαφοροποίησε τελείως την εικόνα του ματς. Οι «φούριας ρόχας» ανάγκασαν τους αντιπάλους τους να είναι συνεχώς σε θέση άμυνας, ενώ στο 25ο λεπτό έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Ο Όλμο έκανε το σουτ έξω από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Ντοναρούμα πραγματοποίησε εντυπωσιακή επέμβαση.

Ο Πέδρι κυριάρχησε στο κέντρο (31/31 μεταβιβάσεις) για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε, η οποία όμως είχε θέματα στο τελείωμα των φάσεων. Το μεγάλο της κατόρθωμα ήταν ότι δεν επέτρεψε στους «ατζούρι» να δημιουργήσουν τελικές. Μια από τις πιο παραγωγικές ομάδες του τουρνουά έκανε την πρώτη της στο 45' όταν ο Έμερσον έκανε το σουτ από διαγώνια θέση αριστερά, με την μπάλα να βρίσκει λίγο και στο οριζόντιο δοκάρι.

Η Ισπανία είχε φέρει το ματς εκεί που ήθελε, καθώς είχε την κατοχή, πατούσε στην αντίπαλη περιοχή, ενώ παράλληλα δεν ένιωθε μεγάλη απειλή από την αντίπαλο της. Επίσης, μετέφερε με σωστό τρόπο την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση κι έτσι έβγαζε και αντεπιθέσεις, όπως αυτή που κατέληξε στο σουτ του Μπούσκετς στο 52ο λεπτό. Το μόνο που δεν είχαν... υπολογίσει οι «φούριας ρόχας» ήταν ότι έπαιζαν με τη «σκουάντρα ατζούρα», η οποία παραδοσιακά δεν θέλει πολλές ευκαιρίες για να «χτυπήσει». Κάτι που απέδειξε με τη συμπλήρωση 60 λεπτών!

Ο Κιέζα με ένα τρομερό πλασέ μέσα από την περιοχή έκανε το 1-0, σε μια φάση που ξεκίνησε επειδή έπαιξε γρήγορα την μπάλα με τα χέρια ο Ντοναρούμα. Μετά το γκολ, η Ισπανία ανέβασε την πίεση της, αλλά συνέχισε να έχει θέματα στο τελείωμα των φάσεων, ενώ λίγο έλειψε στο 68' να δεχθεί και δεύτερο τέρμα, αλλά ο Μπεράρντι δεν μπόρεσε να νικήσει σε πλάγιο τετ-α-τετ τον Σιμόν.

Όσο κυλούσε το ματς, ο Λουίς Ενρίκε «φόρτωσε» ακόμα περισσότερο την επίθεση της ομάδας του, με τη διαφορά να την κάνει τελικά ο Μοράτα, ο οποίος ισοφάρισε σε 1-1 στο 80ο λεπτό, μετά από πολύ ωραία συνεργασία με τον Όλμο. Η Ιταλία έπαιξε με τη «φωτιά», πήγε να υπερασπιστεί το σκορ από πολύ νωρίς στο ματς, γύρισε πίσω και τελικά το πλήρωσε. Μετά το γκολ της ισοφάρισης, οι δύο ομάδες δεν έκαναν φάση και φυσιολογικά το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Η εικόνα στο έξτρα μισάωρο θύμιζε αρκετά το πρώτο ημίχρονο, με τους Ισπανούς να έχουν την μπάλα και να αναζητούν τρόπους για να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ. Μολονότι είχαν κάποιες καλές στιγμές, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των «ατζούρι» επικράτησε κι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι.

Στη διαδικασία, μολονότι, ο Ουνάι Σιμόν απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Λοκατέλι, ο κορυφαίος του ματς, Ντάνι Όλμο αστόχησε, ενώ στη συνέχεια ο Ντοναρούμα νίκησε τον Μοράτα. Στο καθοριστικό πέναλτι ο Ζορζίνιο με άψογη εκτέλεση έστειλε την Ιταλία στον τελικό της Κυριακής (11/07).

Τα γκολ του αγώνα

Η διαδικασία των πέναλτι

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Εστίαση και κέντρα διασκέδασης μόνο με καθήμενους - Όλα τα νέα μέτρα