ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Champions League: Οι τρεις τερματοφύλακες που σκόραραν πριν τον Προβεντέλ - Βίντεο με όλα τα γκολ

Champions League
EPA/FEDERICO PROIETTI

Champions League: Ο Ιβάν Προβεντέλ της Λάτσιο έγινε ο τέταρτος τερματοφύλακας που σκοράρει σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης - Δείτε τους υπόλοιπους τρεις και τα γκολ που πέτυχαν

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε «αγκαλιάσει» το «διπλό» στη Ρώμη, αλλά υπολόγιζε δίχως τον τερματοφύλακα της Λάτσιο. Ο Προβεντέλ κινήθηκε σαν φορ και με εντυπωσιακή κεφαλιά ισοφάρισε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Κάτι που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν με κεφαλιά και πιο συγκεκριμένα όταν αγωνιζόταν στη Serie B με τη Γιούβε Στάμπια.

Ο Προβεντέλ οδήγησε τη Λάτσιο στο βαθμό της ισοπαλίας και τον εαυτό του στα βιβλία της ιστορίας, καθώς έγινε μόνο ο τέταρτος τερματοφύλακας που σκόραρε σε αγώνα Champions League της UEFA στην ιστορία και ο πρώτος που το έκανε μετά από 13 χρόνια.

Κάτι που γεννά το ερώτημα, ποιοι είναι οι άλλοι τρεις τερματοφύλακες του Champions League και πώς τα κατάφεραν;

Χανς-Γιοργκ Μπουτ (3 γκολ)

Ο Γερμανός τερματοφύλακας Χανς-Γιοργκ Μπουτ ήταν γνωστός για την ικανότητά του να βρίσκει τα δίχτυα κυρίως μέσω των πέναλτι, καθώς αποσύρθηκε με 32 γκολ στην καριέρα του, τρία από τα οποία ήταν στο Champions League.

Και τα τρία γκολ του στο UCL ήταν πέναλτι που σκόραρε για τρεις διαφορετικούς συλλόγους, αλλά πάντα εναντίον της Γιουβέντους!

Αμβούργο - Γιουβέντους: 13 Σεπτεμβρίου 2000

Αυτό το παιχνίδι συγκεκριμένα ανάμεσα στο Αμβούργο και τη Γιουβέντους έμεινε αξέχαστο για πολλά πράγματα, το σκορ 4-4 , ένα χατ τρικ του Φίλιπο Ιντζάγκι και φυσικά το γκολ του Μπουτ.

Με πέναλτι στο 72ο λεπτό νίκησε τον Φαν Ντερ Σαρ για να ισοφαρίσει σε 3-3, και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που σκόραρε γκολ στο Champions League.

Μπάγερ Λεβερκούζεν - Γιουβέντους: 12 Μαρτίου 2002

Το δεύτερο γκολ του ήρθε σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Ο Μπουτ ευστόχησε σε ένα πέναλτι στο 24ο λεπτό στέλνοντας τον Τζίτζι Μπουφόν στη λάθος γωνία, για να ανοίξει το σκορ στη νίκη 3-1 της Μπάγερ Λεβερκούζεν εναντίον της Γιουβέντους.

Γιουβέντους - Μπάγερν Μονάχου: 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μπουτ έπρεπε να περιμένει επτά χρόνια για το επόμενο γκολ του στο Champions League, αλλά άξιζε τον κόπο καθώς ήταν το πρώτο του στο Τορίνο. Τα δύο προηγούμενα γκολ του εναντίον της Γιουβέντους είχαν έρθει σε εντός έδρας παιχνίδια.

Ο Μπουτ νίκησε ξανά τον Μπουφόν για να ισοφαρίσει για την Μπάγερν Μονάχου σε ένα ματς που κατέληξε με εμφατική νίκη με 4-1.

Σινάν Μπολάτ (Σταντάρ Λιέγης - Αλκμααρ: 9 Δεκεμβρίου 2009)

Ο Μπουτ είχε πολύ λίγο χρόνο για να απολαύσει το τρίτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ως ο μοναδικός τερματοφύλακας που σκόραρε στη διοργάνωση, καθώς ο Σινάν Μπολάτ μπήκε στο γκρουπ την επόμενη μέρα!

Ο Μπολάτ μάλιστα πήγε ένα βήμα μπροστά από τον Μπουτ και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που πέτυχε γκολ στο Champions League σε φυσιολογική ροή αγώνα και όχι από πέναλτι.

Ο τουρκικής καταγωγής τερματοφύλακας σημείωσε την ισοφάριση στο 95ο λεπτό για να βοηθήσει τη Σταντάρ Λιέγης να τερματίσει τρίτη και να προκριθεί στο Europa League.

Βίνσεντ Ενιεάμα (Χάποελ Τελ Αβίβ - Λιόν: 29 Σεπτεμβρίου 2010)

Ο Νιγηριανός τερματοφύλακας Βίνσεντ Ενιεάμα έγινε μέλος αυτής της ομάδας τερματοφυλάκων του UCL χάρη στο καλά εκτελεσμένο πέναλτι του 79ου λεπτού για τη Χάποελ Τελ Αβίβ εναντίον της Λυών.

Ο Ενιεάμα είναι ο μόνος από αυτούς τους τέσσερις τερματοφύλακες που έχασε τον αγώνα στον οποίο σκόραρε καθώς η Χάποελ έχασε εντός έδρας με 3-1 από την ακαταμάχητη γαλλική ομάδα.

Είναι επίσης ο μόνος Αφρικανός στη λίστα, κάτι που αποτελεί άλλη μια σημαντική διάκριση για τον θρυλικό Νιγηριανό γκολκίπερ.