ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο: Ο δύσκολος ρόλος των προπονητών στις μεγάλες ομάδες

Ποδόσφαιρο: Ο δύσκολος ρόλος των προπονητών στις μεγάλες ομάδες

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ανανεώνει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, τη στιγμή που πριν μερικές εβδομάδες και μετά την ήττα απ’ την ΑΕΚ πολλοί… ζητούσαν το «κεφάλι» του, κάτι που έχουμε δει σε όλους τους πάγκους των μεγάλων ομάδων.

Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τους πάγκους των μεγάλων ομάδων «ηλεκτρικές καρέκλες». Ένα αποτέλεσμα, μια κακή εμφάνιση, μπορεί να κρίνει αρνητικά τους πάντες. Η πίεση είναι τεράστια, η κριτική ασταμάτητη, υπομονή άγνωστη λέξη κι έτσι η δουλειά κάθε τεχνικού μετατρέπεται σε υπερβολικά δύσκολη υπόθεση.

Αυτή την εποχή έχει το προνόμιο το ποδόσφαιρό μας να διαθέτει τρεις προπονητές που έχουν μακροημερεύσει στους πάγκους τους. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Ράζβαν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ και ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Ολυμπιακός και Άρης προχώρησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν σε αντικαταστάσεις τεχνικών.

Ο Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ πρώτο και με εξαιρετική εικόνα αυτό τον καιρό, συμφώνησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2027. Ο Ρουμάνος τεχνικός βέβαια, ήταν ο ίδιος ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική σε άσχημα αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν (ήττα από ΟΦΗ και εντός έδρας ισοπαλία με Άρη), ενώ αποκορύφωμα της κριτικής ήταν η ήττα απ’ την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τελικά τα μετέπειτα αποτελέσματα και οι εκπληκτικές εμφανίσεις του «δικέφαλου», άλλαξαν εντελώς το κλίμα που υπήρχε εκτός ομάδας γι’ αυτόν. Δηλαδή απ’ τον κόσμο κατά κύριο λόγο.

Στον Παναθηναϊκό με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ισχύει το αντίθετο. Η εξαιρετική αρχή των «πράσινων», με τις ευρωπαϊκές προκρίσεις, τα αποτελέσματα, τη σταθερότητα, έφερναν απόλυτη εμπιστοσύνη για τον Σέρβο τεχνικό. Τις τελευταίες εβδομάδες με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό λόγω των συνεχόμενων ηττών και τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα που οδήγησαν στην απώλεια της πρώτης θέσης αυτή τη στιγμή, αυξήθηκε σημαντικά η αμφισβήτηση και η έντονη κριτική προς τον έμπειρο προπονητή. Φυσικά ποτέ δεν τέθηκε θέμα για τη θέση του απ’ την ίδια την ΠΑΕ, αλλά η διάθεση… ελατήριο του κόσμου, δείχνει την πίεση που υπάρχει.

Η ΑΕΚ δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ακόμη, επειδή έχει το νταμπλ της προηγούμενης σεζόν. Όμως και στην Ένωση που ο κόσμος… έπινε νερό στο όνομα του Ματίας Αλμέιδα, η κριτική έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό μετά τα σερί άσχημα αποτελέσματα. Αποκορύφωμα οι ισοπαλίες σε Αγρίνιο και Σέρρες. Κι εδώ βέβαια, δεν υπήρξε ποτέ ούτε σκέψη για τον Αργεντινό, το θέμα είναι καθαρά η διάθεση του κόσμου απέναντί του.

Σε Ολυμπιακό και Άρη, η γρήγορη αλλαγή κλίματος για τους προπονητές, δεν άφησε περιθώρια και οδήγησε σε αντικαταστάσεις. Ο Μαρτίνεθ που αρχικά συγκέντρωνε την εκτίμηση του κόσμου του ΟΣΦΠ, στη συνέχεια έγινε… μαύρο πρόβατο που τελικά απομακρύνθηκε για να αφήσει τη θέση του στον Καρβαλιάλ. Όσο για τον Άρη, ο Τερζής γρήγορα-γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν, με τον Μάντζιο να επιστρέφει. Αυτός δηλαδή που ήταν σε μια επιτυχημένη περίοδο της ομάδας και τελικά είχε «πληρώσει» μερικά άσχημα αποτελέσματα.

Μία ζέστη μία κρύο. Μία χειροκρότημα μία γιούχα. Αυτή είναι η ζωή των προπονητών των μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τη φετινή σεζόν κάθε αγώνας μετράει και κάθε αποτέλεσμα κρίνει πράγματα για τους τεχνικούς. Απ’ τις πέντε ομάδες οι δύο έχουν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή πριν τα Χριστούγεννα, ενώ η μία προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας. Όσο ευχάριστη κι αν φαίνεται η δουλειά αυτή, είναι μία απ’ τις πλέον απαιτητικές και πιεστικές στον αθλητισμό. Ειδικά σε επίπεδο όπως αυτό των κορυφαίων ελληνικών κλαμπ.