ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Champions League 2015: Γιουβέντους vs Μπαρτσελόνα (photos+videos)

Champions League 2015: Γιουβέντους vs Μπαρτσελόνα (photos+videos)

Το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, οι Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην «Γηραιά Κυρία» των Μπουφόν, Τέβες και Πίρλο. Ποια είναι όμως η προϊστορία τους;

Την τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι ομάδες ο Νεϊμάρ πήγαινε δημοτικό στη Βραζιλία, ο Μέσι ήταν στους πιτσιρικάδες της Μπαρτσελόνα και ο Λουίς Ενρίκε αντί για προπονητής στους Καταλανούς, ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Επίσης ο μόνος που έχει απομείνει στο ρόστερ από εκείνη την ομάδα είναι μόνο ο Τσάβι, ο οποίος αποχαιρετά μετά τον τελικό τους Μπλαουγκάνα.

xavi 2015

Από την άλλη για τη νταμπλούχο Ιταλίας μόνο ο πιστός «στρατιώτης» Μπουφόν έχει μείνει στην ομάδα. Ο Πίρλο στη τελευταία αναμέτρηση των ομάδων ήταν στη μεγάλη αντίπαλο Μίλαν, οι Τέβες και Βιντάλ... νιάτα στη Λατινική Αμερική, ενώ ο Πογκμπά ήταν μόλις 10 ετών.

1364551 29284972 1600 900

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι η τελευταία φορά όπου Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 2003 στον προημιτελικό της διοργάνωσης. Τότε μετά το 1-1 στο Τορίνο, η Γιουβέντους με γκολ των Νέντβεντ και Ζαλαγιέτα, πήρε τη νίκη με 2-1 στο Καμπ νου και συνέχισε στη διοργάνωση, όπου έφτασε και μέχρι τον τελικό. Εκεί ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν, ενώ από τότε δεν έχει πάει ξανά σε τελικό (εκτός από τη φετινή σεζόν).

Βίοι αντίθετοι ...

Στα 12 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, οι ομάδες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Η «Μπάρτσα» έγινε κυρίαρχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παίζοντας εκπληκτικό και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (τίκι τάκα). Επτά πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, τρία Champions League, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, είναι τα τρόπαια που έχει κατακτήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια η ομάδα της Καταλονίας.

Από την άλλη η απόλυτη πρωταγωνίστρια του ιταλικού ποδοσφαίρου, πληρώσε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων και ξανά «γεννήθηκε» μέσα από τις... στάχτες της. Μετά την επιστροφή της στη Serie A τη σεζόν 2008/09, η «Γιούβε» έχει κατακτήσει τα τελευταία τέσσερα πρωταθλήματα, το φετινό Κύπελλο, δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Ακόμα και τώρα, βλέποντας την αξία των ρόστερ των ομάδων, καταλαβαίνουμε πως η διαφορά τους είναι τεράστια. Η Μπαρτσελόνα αξίζει 590 εκατ. ευρώ, 272 εκατ. περισσότερα από την «Γηραιά Κυρία». Στο ποδόσφαιρο πάντως, τα λεφτά δεν παίζουν –πάντα- μπάλα.

Η υπέρβαση και η... υποχρέωση

Η Μπαρτσελόνα στους τελευταίους δύο τελικούς του Champions League (2009 -2011), κατέκτησε ισάριθμα τρόπαια κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιντετ. Η τότε ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσιον και στα δύο παιχνίδια έπαιξε στα ίσα την υπερ-ομάδα του Πεπ Γκουαρντίολα και τελικά την... πάτησε. Αυτό είναι ένα «μάθημα» για τη Γιουβέντους που ξέρει πως είναι το αουτσάιντερ, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του εμβληματικού αρχηγού της ομάδας, Μπουφόν: «Είναι πιο δυνατοί από εμάς, αλλά στα μονά παιχνίδια δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα».

Οι Ιταλοί δεν παίζουν το ελκυστικό ποδόσφαιρο των νταμπλούχων Ισπανίας, ξέρουν όμως να παίρνουν αποτελέσματα όπως φάνηκε στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η σκληροτράχηλη άμυνα τους, είναι εκείνη που την κάνει να ξεχωρίζει και πάνω σε αυτή θα βασιστεί. Άλλωστε αποδέχονται τον τίτλο του αουτσάιντερ και δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα, καθώς ακόμα και εδώ που έφτασαν είναι μια τεράστια επιτυχία. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα θέλοντας ή μη, έχει τον τίτλο του φαβορί και κατά κάποιον τρόπο είναι υποχρεωμένη να κερδίσει. Πάντως η «τρελή» στοιχηματική απόδοση που δίνουν για κατάκτηση του τροπαίου στη Γιουβέντους (ακόμα και 7.50), είναι πέρα για πέρα προσβλητική.

Ραντεβού το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Βερολίνο, εκεί όπου θα φανούν όλα...