ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Champions League: Αλλάζει για πάντα η κορυφαία διοργάνωση - Δείτε τι θα ισχύει από σήμερα

Champions League: Αλλάζει για πάντα η κορυφαία διοργάνωση - Δείτε τι θα ισχύει από σήμερα
Αλλάζουν τα πάντα από απόψε

Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο!

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο και κάπως έτσι, το VAR μπαίνει στις ζωές μας και στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων, στο Champions League!

Η απόφαση είχε παρθεί αρκετό καιρό ωστόσο η UEFA αποφάσισε να το θέσει σε εφαρμογή στα... ζόρικα παιχνίδια, αυτά της νοκ-άουτ φάσης.

Έτσι, απόψε γράφεται αλλιώς η ιστορία με το VAR να κάνει πρεμιέρα στις δυο αποψινές αναμετρήσεις, Ρόμα - Πόρτο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Παρί Σεν Ζερμέν.

Στην Ρώμη διαιτητής θα είναι ο Ολλανδός, Ντάνι Μακέλι, ενώ στο μεγάλο ντέρμπι στο «Όλντ Τράφορντ» ο Ιταλός, Ντανιέλε Ορσάτο.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το VAR

Πολύ απλά, είναι η δυνατότητα που έχει ο διαιτητής να δει ή να ενημερωθεί για τις αμφισβητούμενες φάσεις σε έναν αγώνα. Αυτό συμβαίνει σε πρώτο χρόνο από το ειδικό control room, όπου άλλοι διαιτητές βλέπουν σε ριπλέι τις φάσεις που επιδέχονται αμφισβήτησης.

Αν δεν μπορέσουν να πάρουν μια ξεκάθαρη απόφαση, τότε ο διαιτητής έχει την δυνατότητα να δει ο ίδιος την φάση και να πάρει απόφαση.

Το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μόλις 4 περιπτώσεις:

  • Στα γκολ (περιπτώσεις οφσάιντ, επιθετικού φάουλ, αν ένας παίκτης σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι),
  • στις κόκκινες κάρτες,
  • στα πέναλτι
  • και στην υπόδειξη σε λανθασμένο παίκτη (για παράδειγμα κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του. Δεν μπορεί η αλλαγή της απόφασης ή η υπόδειξη να αφορά ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας). Σε ό,τι φορά τις κάρτες, το VAR εμπλέκεται μόνο στην περίπτωση που ο διαιτητής δεν υπέδειξε μια κόκκινη κάρτα, όχι κίτρινη ή δεύτερη κίτρινη.

To είδαμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το καλοκαίρι που μας πέρασε, όπου οι διαιτητές χρησιμοποίησαν το «ηλεκτρονικό» μάτι σε 335 περιπτωσεις, με ποσοστό ορθής απόφασης που άγγιξε το 99,7%!

Σχετικές ειδήσεις