ΣΠΟΡ

Τζούντο: Η Ουκρανία μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λόγω Ρωσίας και Λευκορωσίας

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο
AP Photo/Vincent Thian

Τζούντο: Δεν θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ οι Ουκρανοί αθλητές, όπως γνωστοποίησε η ομοσπονδία της χώρας.

Ο λόγος είναι η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) να επιτρέψει στους τζουντόκα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Τον προηγούμενο μήνα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνέστησε να επιτραπεί στους αθλητές από τις δύο χώρες να επιστρέψουν στους αγώνες ως ουδέτεροι. Αυτό οδήγησε την IJF να πάρει την απόφαση της συμμετοχής αθλητών, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι συστάσεις της ΔΟΕ αποκλείουν αθλητές που υποστηρίζουν τον πόλεμο ή είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές ή εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η IJF είπε ότι έχει προσλάβει μια ανεξάρτητη εταιρεία για να πραγματοποιήσει ελέγχους ιστορικού και να εντοπίσει τυχόν τέτοιους αθλητές.

Η ουκρανική ομοσπονδία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι αρκετοί Ρώσοι τζουντόκα που έχουν εγγραφεί στα πρωταθλήματα είναι «ενεργοί στρατιωτικοί». Η UJF αναφέρει επίσης ότι: «Δεν βλέπουμε εδώ ουδετερότητα, ίσους όρους και "γέφυρα προς την ειρήνη". Βλέπουμε εδώ μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής... Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα».

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει στις εθνικές της ομάδες να συμμετέχουν σε αγώνες που περιλαμβάνουν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σχετικές ειδήσεις