ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαν σήμερα τα δύο κορυφαία γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics&vid)

Σαν σήμερα τα δύο κορυφαία γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics&vid)

Μπορεί το Μουντιάλ της Βραζιλίας να θεωρείται δικαίως ως το ποιοτικότερο των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο αυτό του Μεξικό μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μάς πρόσφερε τα δύο κορυφαία γκολ όλων των εποχών. Σήμερα συμπληρώνονται 28 χρόνια από την επίτευξή τους...

22 Ιουνίου 1986. Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Αγγλία, που είχε βλέψεις ακόμα και για την κατάκτηση της κορυφής και Αργεντινή, που διέθετε ένα συμπαθητικό σύνολο, αλλά και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου για εκείνη την περίοδο και για κάποιους, όλων των εποχών.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημείωσε εκείνο το απόγευμα τα δύο κορυφαία τέρματα στην ιστορία του αθλήματος. Το πρώτο, το «χέρι του Θεού», όπως ονομάστηκε αργότερα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως κορυφαίο, καθώς πρόκειται για την πρώτη ποδοσφαιρική «απάτη» που παρατηρήθηκε σε τόσο σημαντική διοργάνωση.

Κι ο Μαραντόνα ήταν ίσως ο μόνος ποδοσφαιριστής που θα είχε το θράσος και την ευφυία να επιστρατεύσει ποδοσφαιρική «αλητεία» προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Η σκηνή που τρέχοντας προς το κόρνερ για να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της Αργεντινής, γυρνά κάθε τόσο και κοιτάζει τον διαιτητή, για να επιβεβαιώσει ότι το τέρμα δεν ακυρώθηκε, είναι πραγματικά αξέχαστη.

Για το δεύτερο τέρμα έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Ο μέγας Ντιέγκο ντριμπλάρει ολόκληρη την Εθνική Αγγλίας για να φτάσει από το κέντρο του γηπέδου στην αντίπαλη περιοχή, πριν ξεπεράσει και το εμπόδιο του Πίτερ Σίλτον και στείλει την πιο πιστή αγαπημένη του στον τελικό της προορισμό.

Αυτό που ενδεχομένως να έχουν παρατηρήσει λίγοι, αλλά το οποίο είναι τόσο σημαντικό ώστε να χαρίζει σε αυτό το γκολ τον «τίτλο» του κορυφαίου όλων των εποχών, είναι το γεγονός ότι ο Μαραντόνα ξεκινά και ολοκληρώνει την προσπάθειά του χρησιμοποιώντας μόνο το ένα του πόδι. Είναι εκπληκτικό και συγχρόνως αδιανόητο το γεγονός ότι η μπάλα δεν ακουμπά ούτε για μια στιγμή το δεξί του πόδι. Ούτε καν για να την κρατήσει στον έλεγχό του.

Ίσως αυτό δικαιωνει όσους πιστεύουν ότι ο ιδιότροπος, αυτοκαταστροφικός και αντιδημοσιογραφικός Ντιέγκο έβαζε στοιχήματα με τον εαυτό του, του στυλ «τι να κάνω τώρα, που δεν το έχω κάνει στο παρελθόν; Θα τους περάσω όλους παίζοντας με ένα πόδι...».

Απολαύστε τα...:

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2014: Τα μαγικά του Μέσι με το Ιράν (video)