ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έγραψε ιστορία η Χαλκιδέα Εύα Ασδεράκη στον τελικό US Open

Έγραψε ιστορία η Χαλκιδέα Εύα Ασδεράκη στον τελικό US Open

Ιστορία έγραψε η Ελληνίδα «chair umpire», Εύα Ασδεράκη, η οποία το βράδυ της Κυριακής (13/09/2015) διήυθυνε τον τελικό του «US Open» ανάμεσα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρότζερ Φέντερερ, με τον πρώτο να κατακτά το πολύτιμο τρόπαιο.

Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία, καθώς η Ασδεράκη έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού του συγκεκριμένου γκραντ σλαμ.

Η Ελληνίδα «chair umpire», έχει ήδη διαιτητεύσει πολλούς τελικούς γυναικών σε γραντ σλαμ και πλέον κατάφερε να κάνει το μεγαλύτερο «βήμα» με τον τελικό ανδρών του «US Open, ανάμεσα στους δύο κορυφαίους τενίστες αυτής της περιόδου.

Ποια είναι η Εύα Ασδεράκη

Η Εύα Ασδεράκη γεννήθηκε το 1982 στη Χαλκίδα. Μέχρι το 1997 έπαιζε τένις σαν χόμπι όταν σε ένα διεθνές τουρνουά που έγινε στο κλαμπ που προπονούνταν, βοήθησε ως «κριτής γραμμής», όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη της στο «Tennis TV».

«Απόλαυσα πολύ να είμαι στο κορτ κάνοντας κάτι άλλο εκτός από το να παίζω, και γνώρισα και πολλούς ''chair umpires'', από άλλες χώρες οι οποίοι μου είπαν ιστορίες από μέρη που έχουν πάει. Στην ηλικία των 16 φαίνονταν όλα τόσο ωραία».

Η πρώτη της εμπειρία από αγώνα ήταν στην Αθήνα σε ένα γυναικείο τουρνουά των 10 χιλιάδων ευρώ, όταν μάλιστα στο ματς που ήταν διαιτητής, αγωνιζόταν μια κοπέλα με την οποία παλιότερα ήταν αντίπαλες. «Είχα πολύ άγχος», δήλωσε.

Σήμερα, η 33χρονη Ασδεράκη θεωρείται μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) «chair umpires» έχοντας καθίσει στην «καρέκλα» πολλών τελικών σε διάσημα τουρνουά και γκραντ σλαμ γυναικών, ενώ υπήρξε και επόπτης γραμμής στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας χαρακτηρίζοντας τη στιγμή αυτή ως «ένα από τα τουρνουά που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Η Ασδεράκη ζει στο χωριό Μόνκτον Κομπ της Αγγλίας, με τον άντρα της Πολ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2012.

Βέβαια το περισσότερο διάστημα το περνάει ταξιδεύοντας. «Περνάω 20 με 25 εβδομάδες ταξιδεύοντας, συμπεριλαμβανομένων και των γκραντ σλαμ. Όπως κάθε δουλειά έχει και τα αρνητικά του: όπως ότι χάνεις οικογενειακές στιγμές και περνάς και πολύ καιρό στο δρόμο, όμως το σημαντικό είναι να έχεις την υπομονή να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να είσαι κοινωνικός και να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου».