ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ποιοι και πώς νοιάστηκαν για τους αστέγους τη νύχτα του χιονιά

Ο Αναστάσιος Θεοδωράκος προσφέρει σε συμπολίτη ένα ζεστό γεύμα
Ο Αναστάσιος Θεοδωράκος προσφέρει σε συμπολίτη ένα ζεστό γεύμα

Ζεστές σούπες, κουβέρτες και χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, μοιράστηκαν σε ανθρώπους που ήταν σε ανάγκη για να ξεπεράσουν αναίμακτα τον χιονιά

Και ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει -και φυσικό είναι- στους εγκλωβισμένους για πολλές ώρες οδηγούς στην Αττική οδό και στη Μεσογείων, κανείς δεν έκανε μνεία για τους αστέγους και για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονταν βοήθεια.

Αυτό ίσως συνέβη επειδή δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό καθώς φαίνεται πως κάποιοι είχαν λειτουργήσει με αίσθημα ευθύνης και δεν άφησαν κανέναν μόνο του στους δρόμους την νύχτα που η αττική μπήκε στην κατάψυξη.

Κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά και εθελοντές προσέφεραν ζεστό φαγητό και νερό αλλά και κακάο σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Μια κουβέρτα, μια κουβέντα… ήταν αρκετά για να ζεστάνουν τον κόσμο που είχε ανάγκη και ήταν καθηλωμένος σπίτι του.

Ποιοι νοιάστηκαν τους αστέγους και τις ευπαθείς ομάδες όταν το χιόνι έπληξε την Αττική; Μιλήσαμε με Δημάρχους, Αντιδημάρχους και εθελοντές και τους ακολουθήσαμε την ώρα που παρέδιδαν φαγητό σε συνανθρώπους μας.

Μια εμπειρία συγκλονιστική, μα το πιο συγκλονιστικό ήταν το βλέμμα των ανθρώπων που ήταν πλημμυρισμένο με χαρά και ευγνωμοσύνη.

Αναστάσιος Θεοδωράκος: Δεν έμεινε κανείς έκθετος στο κρύο, όλοι οι Περιστεριώτες ήταν στα ζεστά και είχαν γευτεί ζεστό φαγητό

Η αποστολή του δήμου Περιστερίου και του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Αναστάσιου Θεοδωράκου, ήταν να παραδοθούν ζεστές μερίδες φαγητού σε συμπολίτες μας αλλά και να ικανοποιηθούν αιτήματα και να μην μείνει έκθετος ούτε ένας πολίτης στο δριμύ ψύχος.

Ένα πιάτο ζεστό φαγητό «ανταμειβόταν» με ένα χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που σήμαινε σας ευχαριστώ που δεν μας ξεχάσατε.

«Συνολικά παραδώσαμε 300 μερίδες ζεστού φαγητού και τις ημέρες του ψύχους. Επίσης παραδώσαμε φάρμακα σε συμπολίτες μας που τα είχαν άμεση ανάγκη και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Επίσης δώσαμε και πολλές κουβέρτες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε μόνο ήταν να πείσουμε τους αστέγους να περάσουν το βράδυ τους στους θερμαινόμενους μας χώρους. Τελικά τα καταφέραμε και δεν έμεινε ούτε ένας άνθρωπος στην πόλη έξω στο κρύο. Επίσης αυτές τις ημέρες εξυπηρετήσαμε και άλλα αιτήματα όπως για παράδειγμα μιας ηλικιωμένης κυρίας που χάλασε η μονάδα θέρμανσης της και της πήγαμε αμέσως μια θερμάστρα. Ήταν στοίχημα αυτό για εμάς στο δήμο του Περιστερίου να μη μείνει κανένας μόνος του και απροστάτευτος, αυτές τις κρύες νύχτες», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Θεοδωράκος

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, γνωστός ως «Ο Άλλος Άνθρωπος»... έδωσε 100 παραπάνω κεσεδάκια τις ημέρες του πολικού ψύχους

Κρεατόσουπα την μία μέρα και την άλλη τραχανά έβγαλε τις πιο κρύες ημέρες της εβδομάδες που πέρασε στην Αθήνα, από την μεγάλη του κατσαρόλα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, γνωστός ευρύτερα και ως «Ο Άλλος Άνθρωπος». Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr για αυτές τις ψυχρές ημέρες που τον αναζήτησαν 100 περισσότεροι άνθρωποι για να γευτούν ένα ζεστό φαγητό και να πιούν μετά ζεστό κακάο για να ζεσταθούν. «Τις ημέρες που επικρατούσε ο παγετός στην Αθήνα μας αναζήτησαν και μας εντόπισαν 100 περισσότεροι άνθρωποι από ότι συνήθως. Ανταποκριθήκαμε και δώσαμε σε όλους την μία μέρα κρεατόσουπα και την άλλη τραχανά. Το ευχαριστιόντουσαν που έτρωγαν τις σούπες όταν αυτές άχνιζαν. Την ώρα που έφευγαν τους δίναμε κακάο. Κάποιοι μας είπαν ότι καλούσαν στο 1565 και ήταν στην αναμονή και έτσι ήρθαν σε εμάς. Χρησιμοποιώ το Βήμα που μου δίνει το Newsbomb.gr για να ειπωθεί αυτό και να λυθεί αν υπάρχει θέμα, γιατί κρίμα ο κόσμος να καλεί για κάποια λύση και αυτή να μένει…αναπάντητη».

Γιώργος Παναγόπουλος, δήμαρχος Σαλαμίνας: Προλάβαμε τον παγετό και είχαμε σταθεί στους εξυπηρετούμενους μας και όχι μόνο

Στη Σαλαμίνα είχαν προνοήσει πριν πιάσει ο παγετός. Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε πως από την Δευτέρα είχαν μοιραστεί διπλά γεύματα στους δικαιούχους για να μη χρειαστεί να μετακινηθούν. «Πριν αρχίσει η χιονόπτωση είχαμε εξυπηρετήσει όχι μόνο τους ωφελούμενους αλλά και ανθρώπους που έχρηζαν βοήθειας. Συνολικά παραδώσαμε σε 150 γεύματα φαγητού, αλλά και φάρμακα και ψώνια, για να μπορούν όλοι να είναι στο σπίτι τους και να μη χρειαστεί να βγουν έξω και κινδυνέψουν. Είχαμε επίσης δύο θερμαινόμενες αίθουσες για όποιον επιθυμούσε να περάσει την νύχτα του κάπου ζεστά και δεν είχε άλλη επιλογή. Ο δρόμος προς το κέντρο Υγείας ήταν ανοιχτός μήπως τυχόν και χρειαζόταν να μεταβεί κάποιος πολίτης».

Νίκος Κακαβάς, αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής: Είχαμε καλό προγραμματισμό και οργάνωση και ήμασταν δίπλα στους πολίτες που μας χρειάστηκαν

Η Πετρούπολη είναι ένας δήμος με πολλές ανηφόρες που ο πάγος τις μετατρέπει σε επικίνδυνες τσουλήθρες… ο Δήμος επιχείρησε να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Newsbomb.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Νίκος Κακαβάς που είχε αναλάβει την σίτιση των πολιτών σε ανάγκη μας τόνισε ότι , δεν έμεινε κανείς που να μην εξυπηρετηθεί. Μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση του Δήμου για να μπορεί μεταβεί μια γυναίκα με ασφάλεια για να κάνει την θεραπεία της.

«Εξυπηρετήσαμε όλους όσους έχουμε στην λίστα μας. Όσοι χρειάστηκαν βοήθεια σπεύσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Καταφέραμε και κρατήσαμε ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες. Διατηρήσαμε ανοιχτό θερμαινόμενο χώρο στο Β’ ΚΑΠΗ όπου φιλοξενήθηκαν άστεγοι που ζήτησαν την βοήθεια μας, για διαμονή ύπνο και νερό».

Ηλίας Μάνδρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Αιγάλεω: Αντιμετωπίσαμε και αυτή την ακραία καιρική συνθήκη προστατεύοντας τους πολίτες μας

«Κανένας άνθρωπος στο Αιγάλεω δεν στερήθηκε το ζεστό του φαγητό και αυτές τις ημέρες που ο παγετός είχε εισβάλει και στην πόλη μας. Πέραν των 350 γευμάτων δώσαμε, είχαμε θερμαινόμενες αίθουσες για τους αστέγους. Βέβαια χρειάστηκε η επέμβαση μας να μεταφέρουμε έναν συμπολίτη μας για αιμοκάθαρση. Γενικά όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες ήμασταν εκεί δίπλα στον κόσμο και σε αυτή την ακραία καιρική συνθήκη, γιατί για εμάς μετράει ο κάθε πολίτης να είναι χαρούμενος σε μια πόλη που λειτουργεί ισόνομα», λέει στο Newsbomb.gr ο Ηλίας Μάνδρος ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγάλεω.

Αναστασία Σιμητροπούλου, Αντιδήμαρχος Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλίμου: Ήμασταν σε εγρήγορση

Η Αντιδήμαρχος Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλίμου Αναστασία Σιμητροπούλου μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνει τις ενέργειες που έκανε ο δήμος της αυτές τις ημέρες που το ψυχρό μέτωπο εισέβαλε και στην πόλη της απειλώντας κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα είπε, «Παραδώσαμε κατ’οίκον τροφή στους δικαιούχους του κοινωνικού συσσιτίου αλλά και σε άτομα που το ζήτησαν. Παρείχαμε φροντίδα, στέγη και σίτιση σε άτομο που δεν μπορούσε να μετακινηθεί στο θερμαινόμενο χώρο του α’ ΚΑΠΗ στη λεωφ. Αλίμου. Μεταφέραμε είδη ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες, ενώ επικοινωνήσαμε με τους εξυπηρετούμενους της κοινωνικής υπηρεσίας, με τα μέλη τριών ΚΑΠΗ, αλλά και με άτομα μοναχικά για τυχόν ύπαρξη ανάγκης και συνακόλουθα παροχή βοήθειας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κατσιούρας: Ο Έλληνας που με τις πενιές του κάνει τους Ρώσους να χορεύουν... συρτάκι

Άκης Σακελλαρίου: Υπηρετώ τον Πολιτισμό και την Τέχνη