Parov Stelar
O Parov Stelar θέλει να μας κάνει να ιδρώσουμε!
Πηγή: Mark Unterberger
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Parov Stelar θυμάται την πρώτη του φορά στην Ελλάδα, τον φραπέ και την εθνική μας βρισιά

Ο Parov Stelar μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή την εμφάνισή του στη σκηνή του Release Athens στις 18 Ιουνίου.

Ο Parov Stelar έρχεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα για να παίξει στο Release Athens, με την καλύτερη διάθεση! Άλλωστε, αυτό φάνηκε από την κουβέντα που κάναμε μέσω βιντεοκλήσης και ήταν αρκετή για να μου μεταδώσει όλη αυτή τη θετική ενέργεια και το κέφι που έβλεπα στην κάμερα και άκουγα στη φωνή του.

O Parov Stelar, εκτός από «βασιλιάς» του electro swing, ένα είδος μουσικής που δημιούργησε... τυχαία, είναι επίσης δεινός και ταλαντούχος ζωγράφος και φαν της Ελλάδας! Μάλιστα, θυμήθηκε ιστορίες από την πρώτη φορά που βρέθηκε στη χώρα μας, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές από τότε.

Ακόμα, ο παρ' ολίγον... τενίστας Marcus Füreder, μου εξηγεί τον λόγο που εγκατέλειψε το άθλημα του τένις και μου αποκαλύπτει την πιο δύσκολη συνεργασία του!

Στις 18 Ιουνίου, o Aυστριακός μάς ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρτι στην Πλατεία Νερού, που θα μας κάνει να ιδρώσουμε από τον χορό, όπως υπόσχεται ο ίδιος.

Ελλάδα, έρχεται ο Parov Stelar!


- Πώς νιώθει ο Marcus Füreder, aka Parov Stelar, αυτή την εποχή;

«Είμαι μια χαρά, νιώθω χαρούμενος! Σκέφτομαι ότι η ζωή είναι ωραία, επίσης μόλις έφαγα μεσημεριανό (γέλια) και χαίρομαι που μιλάμε».

- Κι εγώ χαίρομαι και θα ξεκινήσω την κουβέντα μας από το νέο σου άλμπουμ «Moonlight Love Affair». Πες μου για τις επιρροές σου σε αυτό το άλμπουμ.

«Για να είμαι ειλικρινής, η έμπνευσή μου προέρχεται από την ίδια τη ζωή, από το πώς ζω ή νιώθω. Κάθε άλμπουμ είναι ένας "καθρέφτης", αντικατοπτρίζει τη διάθεση και τα συναισθήματά μου. Αν νιώθεις άσχημα, δεν θα φτιάξεις χαρούμενη μουσική. Όσο για το "Moonlighting Love Affair", είναι για εμένα -ξανά- ένα άλμπουμ θετικής ενέργειας, σκέψης και συναισθημάτων, έπειτα από μερικά άσχημα χρόνια».

- Πώς ήταν η περίοδος του lockdown για εσένα;

«Ξέρεις, επειδή έπαιζα live ασταμάτητα για 15 χρόνια, έλεγα συνέχεια ότι χρειάζομαι ένα διάλειμμα. Γκρίνιαζα συνέχεια! Και ξαφνικά, αναγκάστηκα –όπως όλοι μας- να κάνω αυτό διάλειμμα! Η πρώτη αντίδραση ήταν "εντάξει, cool". Όμως στη συνέχεια κανείς δεν ήξερε πώς θα καταλήξει όλο αυτό. Είδα λοιπόν εκείνο το διάστημα ως μια ευκαιρία. Δηλαδή, ζωγράφισα πάρα πολύ, έκανα πολλές νέες μουσικές, καινούρια τραγούδια. Ωστόσο, όλο αυτό μεταμόρφωσε βίαια τις ζωές μας, μας έβαλε σε νέα δεδομένα. Όμως, σκέφτομαι θετικά πλέον».

- Μου είπες ζωγράφισες πάρα πολύ. Ήταν τα έργα σου πιο σκοτεινά μήπως, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου του lockdown;

«Ω ναι! Ήταν πάρα πολύ σκοτεινά! Όχι όλα, αλλά τα περισσότερα σίγουρα. Όμως το είδα ως μια μεταμόρφωση και για εμένα τον ίδιο. Η πανδημία και τα lockdowns μάς έφεραν αντιμέτωπους με τους "δαίμονες" που κρύβουμε μέσα μας και προτίμησα αυτούς τους "δαίμονες" να τους εξωτερικεύσω και να τους αποτυπώσω στα έργα μου. Ήταν μια μορφή ψυχοθεραπείας, αλλά μου άρεσε».

- Ξαναγυρίζω στο νέο σου άλμπουμ για να αναφερθούμε στο τραγούδι σου, «AKH Odessa».

«Ναι, η ιστορία είναι κάπως παράξενη με αυτό το κομμάτι. Το έγραψα πριν από ένα χρόνο περίπου. Είχα ένα live στην Οδησσό και ένας φίλος μου Ρώσος έχει μια μπάντα που τα μισά μέλη της είναι Ρώσοι και τα άλλα μισά Ουκρανοί. Είναι οι Russian Gentlemen Club με τους οποίους κάναμε το κομμάτι. Υπάρχει λοιπόν ένα παραδοσιακό τραγούδι εκατό χρόνων το οποίο είναι αφιερωμένο στην Οδησσό. Το πειράξαμε λίγο, βάλαμε το δικό μας ύφος και μας βγήκε κάτι πολύ χαρούμενο, που άνετα θα μπορούσε να παίζει στα καλοκαιρινά κλαμπ και να περνάει καλά ο κόσμος.

Το έφτιαξα λοιπόν και άρχισα να το παίζω στους ανθρώπους στην Οδησσό οι οποίο ξετρελάθηκαν και το αγκάλιασαν με αγάπη. Δυο εβδομάδες μετά το έπαιξα στη Μόσχα. Δεν σου κρύβω ότι με προβλημάτιζε πώς θα αντιδρούσε το ρωσικό κοινό. Ε, λοιπόν τους άρεσε πολύ! Χόρευαν, τραγουδούσαν και το χάρηκαν πολύ. Ήμουν στη σκηνή και βλέποντας τον κόσμο και την ατμόσφαιρα, συνειδητοποίησα ότι οι καλλιτέχνες και η μουσική ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς. Έτσι αποφάσισα να το συμπεριλάβω και στο άλμπουμ. Ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, όμως μετά δεν σκόπευα να σταματήσω την κυκλοφορία του άλμπουμ επειδή είχε αυτό το τραγούδι μέσα, αν και είχα το δίλημμα, με προβλημάτισε πολύ. Αυτά έχουν να κάνουν με την πολιτική και όχι με την τέχνη».

- Υπάρχουν σχέδια να παίξεις στην Ουκρανία ή τη Ρωσία;

«Ναι, υπάρχουν. Έχουμε προγραμματίσει να παίξουμε σε Μόσχα και Κίεβο, όμως δεν ξέρω αν θα είναι τελικά εφικτό να γίνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ελπίζω πως θα βρουν έναν τρόπο να φέρουν την ειρήνη για χάρη των λαών και της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς όλοι υποφέρουν αυτή τη στιγμή».

- Έχεις επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές. Πες μου για τη σχέση σου με την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό.

«Είναι τόσο γοητευτική χώρα η Ελλάδα και οι Έλληνες ξέρουν να παρτάρουν, είναι τρομερό κοινό, κάθε φορά που έρχομαι περνάω καταπληκτικά!

Επίσης κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα θυμάμαι την πρώτη φορά που βρέθηκα σε μια παραλία και αναρωτιόμουν τι είναι ο φραπέ! (γέλια). Και το πιο αστείο, παντού άκουγα να λέτε μ@λ@κ@, έτσι άρχισα να το λέω κι εγώ και προκάλεσα πανικό!Προσπαθούσαν να με σταματήσουν και δεν καταλάβαινα τον λόγο! Ρωτούσα, "γιατί; Αφού όλοι το λέτε ο ένας στον άλλον!". Όταν με ενημέρωσαν ότι είναι βρισιά, γέλασα πολύ».

- Γνωρίζω ότι ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τένις. Τι σε έφερε στο δρόμο της μουσικής και της τέχνης;

«Μεγάλωσα σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, η μητέρα μου είναι καλλιτέχνις. Ξεκίνησα να ασχολούμαι αρχικά με το τένις, όμως στην ηλικία των 15-16 ανακάλυψα τα… κορίτσια και τα πάρτι! Βέβαια, μου ήταν απαγορευτικό να ξενυχτάω στα πάρτι, καθώς την επόμενη μέρα έπρεπε να ξυπνήσω νωρίς για να πάω στην προπόνηση. Ήταν ένα μαρτύριο. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι δεν ήταν αυτή η ζωή που ήθελα. Επίσης είχα επιρροές από τη μαμά μου που ζωγράφιζε και έτσι άρχισα κι εγώ σιγά-σιγά να ασχολούμαι με το σχέδιο και τη ζωγραφική. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ, παράλληλα πάντα με τη μουσική φυσικά.

Το electro swing ξεκίνησε σαν "ατύχημα" για εμένα, όταν ένας παλιός γδαρμένος δίσκος της Billie Holiday κόλλησε στο πικάπ μου. Από μια λούπα ξεκίνησα να προσθέτω beats σε αυτό και κάπως έτσι "γεννήθηκε" το electro swing.

Όμως, πρέπει να σου πω ότι οι δισκογραφικές εταιρίες δεν το ήθελαν καθόλου στην αρχή. Πριν 20 χρόνια δεν άρεσε σε κανέναν. Γρήγορα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το electro swing γεφυρώνει διαφορετικές γενιές. Ενώνει τον κόσμο. Είμαι στη σκηνή και βλέπω κάτω 16χρονα αγόρια και κορίτσια να χορεύουν και λίγο παραπέρα βλέπω 60άρηδες και 70άρηδες. Έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με κάνει πάρα πολύ ευτυχισμένο».

- Μπορείς να μου πεις την πιο δύσκολη συνεργασία σου;

«Την πιο δύσκολη… Είμαι τυχερός, γιατί μου έχουν τύχει καλοί συνεργάτες. Ωστόσο θυμάμαι μια συνεργασία με τον Aloe Blacc που δεν με ικανοποίησε καθόλου το αποτέλεσμα και αποφάσισα να μην κυκλοφορήσω το τραγούδι. Νομίζω ότι με δυσκολεύουν περισσότερο οι συνεργασίες με τις διάφορες δισκογραφικές παρά με τους άλλους καλλιτέχνες».

- Ποια είναι τα τρία πράγματα που εύχεσαι να σου είχε πει κάποιος όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα στη μουσική;

«Το πρώτο είναι να μου έλεγε κάποιος, "ξέχνα τα λεφτά, δεν πρόκειται να γίνεις πλούσιος από τη μουσική". Το δεύτερο να έφτιαχνα αμέσως μια δική μου δισκογραφική εταιρεία. Επίσης, να μου είχε πει κάποιος να μην ακούω τις γνώμες των άλλων σε ό,τι κάνω, αλλά μόνο την καρδιά μου. Πράγμα δύσκολο σίγουρα, γιατί έχουμε κεφάλι, αυτιά και ό,τι ακούμε επηρεάζει το μυαλό, τη σκέψη, την κρίση μας. Όμως έχουμε και καρδιά και αυτή ξέρει. Τουλάχιστον ας συνδυάζουμε την καρδιά και το μυαλό μας όταν παίρνουμε αποφάσεις, μόνο έτσι θα βρούμε τον δρόμο μας πραγματικά».

- Στις 18 Ιουνίου θα σε δούμε στη σκηνή του Release Athens και πιστεύω θα είναι ένα μεγάλο live πάρτι αυτή η εμφάνιση.

«Σίγουρα! Γιατί έχουμε φτιάξει ένα νέο πρόγραμμα να σας παρουσιάσουμε και αυτό που θέλουμε είναι να σας κάνουμε να ιδρώσετε και να το θυμάστε!».

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

«Μόλις τελείωσα το Stelartronic άλμπουμ μου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Eίναι διαφορετικός ήχος από αυτό που κάνω ως Parov Stelar, είναι πιο ηλεκτρονικό και με περισσότερα φωνητικά. Ίσως μέχρι τότε ακούσετε και ένα ή δύο singles από αυτό. Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα κάνω μια έκθεση με τα ζωγραφικά έργα μου στην Αυστρία. Και φυσικά, καλοκαιρινές περιοδείες, να φροντίζω τον γιο μου και να απολαμβάνω τη ζωή!».

Εύχομαι καλή επιτυχία στον δίσκο σου και σε περιμένουμε σε λίγες μέρες στην Αθήνα!

«Χάρηκα πολύ που τα είπαμε, ανυπομονώ να έρθω και να σας συναντήσω πάλι όλους από κοντά και να περάσουμε καλά! Ελλάδα, ερχόμαστε!».


Οι Hooverphonic στο Newsbomb.gr: «Αν το ελληνικό κοινό ήταν αυτοκίνητο, θα ήταν Ferrari!»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ