Ρίτα Αντωνοπούλου
Πηγή: Akis Christou
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρίτα Αντωνοπούλου από το Α έως το Ω: «Δεν το αποκλείω να ασχοληθώ πιο ενεργά με την υποκριτική»

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου ξεδιπλώνει ιστορίες, θυμάται, εξομολογείται και μας «ταξιδεύει» στη ζωή και στη μουσική πορεία της από το Α έως το Ω

Η Ρίτα Αντωνοπούλου επιστρέφει στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» τα Σάββατα του Δεκεμβρίου (2, 9, 16, 23/12). Μαζί της, το συγκρότημα «Ρεβάνς». Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εμφανίσεων της, συναντήσαμε την αγαπημένη ερμηνεύτρια στο σπίτι της με σκοπό να κάνουμε μαζί της ένα «ταξίδι» στη ζωή και την καλλιτεχνική της διαδρομή, με όχημα τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Η Ρίτα πήρε το όνομά της από τη γιαγιά Αριστέα, τη μητέρα του μπαμπά της η οποία επίσης τραγουδήσε και μάλιστα πολύ όμορφα. «Δεν το έχω συνηθίσει, πάντα ήμουν Ρίτα, από μωρό», μου εξηγεί.

Μετά το σχολείο, η ντροπαλή και εσωστρεφής νεαρή κοπέλα, που όπως θυμάται «ήμουν το παιδί που κοκκίνιζε μέχρι τα αυτιά μόνο που του έλεγες καλημέρα», ξεκίνησε να σπουδάζει γραφιστική. Όσο για το τραγούδι, δεν της περνούσε ούτε σαν σκέψη από το μυαλό. «Μπήκα από επιλογή, γιατί μου αρέσει το σχέδιο, μου αρέσει να ζωγραφίζω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω τραγουδίστρια, δεν υπήρχε αυτό στο μυαλό μου σαν επιλογή, λόγω πιο αυστηρού οικογενειακού περιβάλλοντος. Τελείωσα τη γραφιστική, αλλά δεν πήγα ποτέ να πάρω το πτυχίο μου».

Η γνωστή ερμηνεύτρια ζωγραφίζει μέχρι σήμερα και μάλιστα της αρέσει να πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές. Με τη ζωγραφική συναντήθηκαν ξανά κατά την περίοδο της καραντίνας, τότε που η Ρίτα έφτιαξε ένα εκπληκτικό μαυρόασπρο πορτραίτο του Θάνου Μικρούτσικου, το οποίο κοσμεί το σαλόνι της.

«Στο νηπιαγωγείο θυμάμαι τη δασκάλα να λέει στους γονείς μου: "Δεν το έχει το παιδί με τη ζωγραφική, δεν μπορεί να ζωγραφίσει καθόλου". Το πήρα πολύ προσωπικά και πατριωτικά. Γιατί και η μαμά μου είχε πολύ καλό χέρι και ο θείος και ο παππούς μου και ξεκίνησα με πείσμα να προσπαθώ να κάνω κάτι. Μετά με την καθημερινότητα την άφησα λίγο πίσω και την ξαναβρήκα στην καραντίνα που είχα χρόνο να αφιερώσω. Επανήλθα δοκιμάζοντας πράγματα και τεχνικές που δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τώρα. Πλέον υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού ότι πρέπει να βρω και χρόνο να ζωγραφίσω, είναι κάτι που με γεμίζει».

Έχει σκεφτεί να κάνει μία έκθεση ζωγραφικής και με τι θέμα; «Αν έχω κάποιο κόνσεπτ που θα μου άρεσε, μπορεί να κάνω έκθεση κάποια στιγμή. Ορμώμενη από το πορτραίτο του Θάνου Μικρούτσικου που επίσης ήταν κάτι που δοκίμαζα πρώτη φορά, να κάνω αρνητικό -δηλαδή σε μαύρο χαρτί να ζωγραφίσω με λευκό- σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να κάνω πορτραίτα όλων των αγαπημένων μου που έχω συνεργαστεί, όλων των φίλων των σπουδαίων. Αυτό θα μου άρεσε να το κάνω», παραδέχεται.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου θυμάται το ξεκίνημά της από ένα ρεμπετάδικο στο Κουκάκι, τη συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα που «είναι ο πρώτος που με πήρε από το χέρι και το εννοώ κυριολεκτικά» και τη θητεία της στη Σπείρα - Σπείρα δίπλα στον Σταμάτη Κραουνάκη που υπήρξε «ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου, δυόμιση χρόνια ήμουν στη Σπείρα, ο Σταμάτης είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο και μοναδικός σε αυτό που κάνει. Μου άνοιξε τεράστιες πόρτες. Ήταν πολύ ωραία και σημαντικά χρόνια αυτά για την πορεία μου. Πάντα θα τον ευχαριστώ γιατί μου άνοιξε πόρτες και διαδρόμους μέσα μου για να βρω τον τρόπο μου».

Ωστόσο, το ξεχωριστό και τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή της υπήρξε η συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο, καθώς υπήρξε η επί δέκα και πλέον χρόνια, ερμηνεύτρια του σπουδαίου μας συνθέτη. «Τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου, ευτυχής που βρέθηκα στο δρόμο του, που αποφάσισε ότι θα συνεργαστούμε και που μου χάρισε όλα αυτά τα υπέροχα. από μαθήματα ζωής μέχρι οτιδήποτε. Από τη στιγμή που δεν είναι εδώ μαζί μας, εγώ έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση -από τη στιγμή που εκείνος το είπε και το διάλεξε- να υπηρετώ το έργο του και να νιώθω ότι μου ανήκει, ότι μπορώ να πω ό,τι θέλω από το έργο του και αυτό να θεωρείται λογικό. Το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου κάνει, οπότε θα είμαι αιώνια ευγνώμων σε αυτό τον άνθρωπο και για ό,τι μου έμαθε και ό,τι μοιραστήκαμε πάνω και κάτω από τη σκηνή. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, μεγάλη καρδιά, ευφυέστατος, με χιούμορ καταπληκτικό, ήταν μια από τις σπουδαίες προσωπικότητες αυτού του τόπου», λέει η ίδια και μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία των δυο τους από το στούντιο.

Εκτός από τη μουσική και τη ζωγραφική, η Ρίτα λατρεύει επίσης τις ξένες γλώσσες «Έχω μεγάλη αγάπη και έφεση σε αυτό. Θα ήθελα να μπορώ να τραγουδάω σε όλες τις γλώσσες. Για κάποιο λόγο σκέφτομαι στα αγγλικά, τη νιώθω τη γλώσσα πολύ δική μου» αναφέρει και στη συνέχεια μιλάμε για ένα άλλο απωθημένο της, την υποκριτική η οποία είχε αποκλειστεί από τη ζωή της από πολύ νωρίς λόγω των αυστηρών γονιών. Όμως ήταν πάντα μέσα της, μια προδιάθεση. «Δεν το αποκλείω ποτέ ότι μπορεί να ασχοληθώ πιο ενεργά με αυτό. Υπήρχε από νωρίς μέσα μου. Προσπαθώ μέσα από το τραγούδι μου να ικανοποιώ και αυτή την ανάγκη γιατί για εμένα το κάθε τραγούδι είναι ένα μονόπρακτο. Έτσι το αντιμετωπίζω».

Και το τραγούδι; «Ζωτική ανάγκη και ζωτική λειτουργία του οργανισμού, δεν αντέχω χωρίς αυτό. Δεν σταματάω ποτέ, η κόρη μου, πιο μικρή, μού είχε πει "έτσι γεννήθηκες;". Ήταν η διέξοδός μου από παιδί και η θεραπεία μου επειδή ήμουν κλειστό παιδί», σημειώνει και ενθουσιασμένη μού αποκαλύπτει επίσης ότι έχει ξεκινήσει και μαθήματα πιάνου!

Η Ρίτα εκτός από ερμηνεύτρια και πάνω από όλα είναι η μαμά της Φαίδρας. «Έγινε 13 ετών. Είναι μια σχέση που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω στη ζωή μου και όσο μεγαλώνει και μεγαλώνουμε παρέα είναι μια μαγική διαδικασία, όλο και δένεσαι περισσότερο και ανακαλύπτεις. Είναι υπέροχο, και ίσως επειδή είμαστε και οι δυο μας, αυτή η σχέση έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα και μια ένωση πολύ ουσιαστική. Είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου και θα είναι για πάντα» εξομολογείται και τα μάτια της λάμπουν.

Έχει συμφιλιωθεί με τον χρόνο που περνάει; «Πριν τη Φαίδρα τού κράταγα και κάποια μούτρα. Δεν με πειράζει που μεγαλώνω. Όλες οι ηλικίες έχουν κάτι ξεχωριστό και έχουν κάτι δικό τους, θέλω να το βλέπω ως προχώρημα» μου λέει και στη συνέχεια μιλάμε για την ψυχοθεραπεία που έχει κάνει: «Έξι χρονάκια έχω κάνει. Θα πλήρωνα για να πάνε οι άνθρωποι. Είναι ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και το κουβαλάς πάντα μέσα σου. Σε παίρνεις από το χέρι και πάτε παρέα».

Αυτή την περίοδο, εκτός από τις εμφανίσεις στη Σφίγγα, η Ρίτα Αντωνοπούλου ετοιμάζει επίσης το νέο της δίσκο και όπως ανακοινώνει για πρώτη φορά μέσα από το Newsbomb.gr είναι ήδη στο στούντιο με τον Σταύρο Σιόλα σε τραγούδια που έχει γράψει στίχους και η ίδια! «Νέα τραγούδια από τη νέα χρονιά, είμαστε στο στούντιο με τον Σταύρο Σιόλα. Θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά και στίχους για πρώτη φορά θα γράψω κι εγώ, προέκυψε από ανάγκη. Και είμαι πολύ ευτυχισμένη που το έκανα. Έχω μεγάλη χαρά και αγωνία να παρουσιάσω και αυτή μου την πλευρά στον κόσμο».

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία της Ρίτας Αντωνοπούλου έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Αριστέα

Βιβλίο

Γραφιστική

Διδασκαλία / Δίχτυ στο Κουκάκι

Εμφανίσεις στη Σφίγγα

Ζωγραφική

Ηλεία - Πύργος Ηλείας

Θάνος Μικρούτσικος

Ιστορία

Κραουνάκης Σταμάτης

Λάθη

Μητρότητα

Ντροπαλότητα

Ξένες γλώσσες.

Οντισιόν

Πλέσσας Μίμης

Ρεβάνς

Σχέδια επόμενα

Τραγούδι

Υποκριτική

Φ
αίδρα

Χρόνος

Ψ
υχοθεραπεία

Ώθηση


Διαβάστε επίσης

Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Newsbomb.gr:Δεν φοβάμαι το τέλος της καριέρας μου, καλά γεράματα θέλω να έχω

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode

Χρήστος Θηβαίος στο Newsbomb.gr: «Γιατί θα μείνω για πάντα τερματοφύλακας»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ