Γλυκερία
«Επειδή είμαι άνθρωπος καλών προθέσεων σε όλα τα επίπεδα, έχω ζήσει άπειρες στιγμές μόνο καλές. Έχω κάνει πολύ ωραίες συνεργασίες, με έχουν βοηθήσει πολλοί άνθρωποι και μόνο από αγάπη», λέει η Γλυκερία στο Newsbomb.gr
Πηγή: Κωνσταντίνος Μανωλάς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γλυκερία στο Newsbomb.gr: «Όσο έχω φωνή και στέκομαι στα πόδια μου θα τραγουδάω»

Η δημοφιλής τραγουδίστρια -σε Ελλάδα και εξωτερικό- Γλυκερία, μιλάει στο Newsbomb.gr κάνοντας τον απολογισμό της.

«Το τραγούδι μού δίνει τρομερές αντοχές. Μου αρέσει να επικοινωνώ μέσα από το τραγούδι, να απευθύνομαι στους ανθρώπους. Αυτός είναι ο δρόμος μου. Όσο έχω φωνή θα τραγουδάω, πρώτα για εμένα και μετά για τους ανθρώπους», εξομολογείται στο Newsbomb.gr η Γλυκερία, η οποία μετράει δεκαετίες σπουδαίας καριέρας, με σημαντικές συνεργασίες, εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις δίσκων και κυρίως απεριόριστη αγάπη από τον κόσμο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Το όνειρό μου ήταν το τραγούδι από μικρή, έβλεπα τον εαυτό μου να τραγουδά και βρήκα τον δρόμο αυτόν αβίαστα πραγματικά. Όλη αυτή η καλλιτεχνική πορεία μου είναι τελείως αβίαστη», λέει η δημοφιλής ερμηνεύτρια, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό μιας τεράστιας καριέρας.

Η Γλυκερία συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στον κόσμο που την αγαπά και την ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια και στέλνει το δικό της δυνατό μήνυμα, τόσο για τον πόλεμο στο Ισραήλ -μια χώρα που την λατρεύει όσο κανέναν άλλον ξένο καλλιτέχνη- όσο και για τη σημερινή μας κοινωνία και εποχή.

Τα Σάββατα του χειμώνα (και τις Παραμονές των γιορτών) τη συναντάμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου με την οποία όπως μας λέει έχει «μια επαφή ψυχής και πάρα πολλά πράγματα που μας ενώνουν».

Φέτος το χειμώνα σας συναντάμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τη Μελίνα Ασλανίδου με την οποία έχετε μια όμορφη συνεργασία που μετρά πλέον αρκετά χρόνια. Τι θα μου λέγατε για τη Μελίνα, τι ξεχωρίζετε σε εκείνη;

Σωστά, κρατάει πάρα πολλά χρόνια και είναι μια εξαιρετική συνεργασία καρδιάς. Η επικοινωνία μας με τη Μελίνα έχει βάθος, πέρα από επαγγελματικό μέρος που όλα πλέον γίνονται αυτόματα με το που κοιταζόμαστε στα μάτια. Την αγαπώ πολύ, την ξέρω σχεδόν από τα πρώτα της βήματα, γνωριστήκαμε σε μια συναυλία που συμμετείχαμε και οι δυο με τον Γιώργο Νταλάρα και από τότε ξαναβρεθήκαμε αρκετές φορές σε σχήματα με Νικολόπουλο, Μητροπάνο, κ.ά. Στην Αθήνα βρισκόμαστε οι δυο μας για πρώτη φορά, όμως έχουμε κάνει πολλές καλοκαιρινές συναυλίες μαζί και έχουμε παίξει σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Την άνοιξη μάλιστα έχουμε ήδη προγραμματίσει συναυλίες στη Γερμανία και σε δυο-τρεις άλλες πόλεις στην Ευρώπη.

Πραγματικά η Μελίνα είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος που παλεύει στη ζωή της, που εξελίσσει τον εαυτό της συνεχώς. Από τη μέρα που τη γνώρισα μέχρι σήμερα, έχει κάνει άλματα. Έχουμε μια επαφή ψυχής πρώτα από όλα και πάρα πολλά πράγματα που μας ενώνουν.

Τι παίρνει η Γλυκερία από τη Μελίνα Ασλανίδου;

Ο καθένας μας παίρνει. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποια δώρα που εξελίσσει. Εγώ είχα αυτό το δώρο της φωνής και ξεκίνησα από μικρή στο χώρο του τραγουδιού και πέτυχα, αλλά ποτέ δεν έχεις τα πάντα. Ο άλλος μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό, κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις και το εισπράττεις. Αν έχεις ανοιχτή καρδιά και καλή πρόθεση, μπορείς να δεχτείς τα καλά του άλλου. Όταν έχεις θετικά συναισθήματα, μπορείς να πάρεις από τον άλλον. Και αντίστοιχα, ο άλλος από εσένα.

Η Μελίνα εξελίχθηκε πάρα πολύ και συνεχίζει τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε καλλιτεχνικό. Έχει κατακτήσει πάρα πολλά πράγματα αλλά εγώ τώρα αναφέρομαι σε επίπεδο ερμηνείας και φωνής. Πάντα λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε όταν έχουμε καλή καρδιά, αγνές προθέσεις και αγάπη.

Πώς έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα στο Γυάλινο; Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά highlights;

Αυτό που θα ξεχώριζα είναι η έναρξή μας όπως και ένα σημείο στα μέσα του προγράμματος που κάνουμε κάτι για πρώτη φορά. λέμε τα ντουέτα που έχουμε κάνει μαζί δισκογραφικά. Δεν τα έχουμε πει ποτέ σε ζωντανές εμφανίσεις. Είναι πολύ ωραία στιγμή και πραγματικά την αγαπάμε πολύ.

«Αυτά Που Θα ‘Λεγα Σε ‘Σενα», ένα τραγούδι σας που κυκλοφόρησε το 2022. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα, ποια θα ήταν αυτά που θα λέγατε στο νεότερο εαυτό σας;

Κάθε μέρα λέω στον εαυτό μου! Ούτως ή άλλως όταν είμαστε μόνοι μας κάνουμε μια ενδοσκόπηση, βουτάμε μέσα μας, ψάχνουμε, βρίσκουμε τα άσχημα, προσπαθούμε να τα βγάλουμε από μέσα μας, να έχουμε ισορροπία γενικότερα. Αυτό που λέω σε εμένα είναι ότι μου αρέσει να μαθαίνω, να παίρνω πληροφορίες, μου αρέσει να δανείζομαι μέσα από τη σοφία των άλλων ανθρώπων και κυρίως μέσα από τα βιβλία πολλά πράγματα. Είναι πράγματα που αφορούν στον άνθρωπο, στη ζωή και σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτό τον πλούτο και τη σοφία την παίρνω από τα βιβλία εμπλουτίζοντας και τη δική μου νόηση. Βλέπουμε, πετάμε, κρατάμε, εισπράττουμε πράγματα. Έτσι είναι η ζωή, κάνω ό,τι όλοι οι άνθρωποι. Η εμπειρία φέρνει την εξέλιξη, στην ηλικία που βρίσκομαι τώρα μαθαίνω ακόμα και από μικρά παιδιά, γιατί είναι μια άλλη αντίληψη, εποχή, άλλες δονήσεις, άλλα πράγματα γενικά.

Αγαπάτε το διάβασμα, τη λογοτεχνία. Θα μπορούσατε να γράψετε κάτι δικό σας;

Όχι, νομίζω ότι αυτή είναι άλλη προίκα, ταλέντο και δώρο. Ή το έχει κάποιος ή όχι. Πολλές φορές στο μυαλό μου, πριν κοιμηθώ, γίνονται πολλά ωραία πράγματα, έρχονται ιδέες, φράσεις, νοήματα, κλπ. Αλλά την άλλη μέρα είμαι αλλιώς. Προτιμώ να τα διαβάζω στα βιβλία όλα αυτά και να φαντάζομαι. Δεν θα μπορούσα να τα βάλω στο χαρτί σε μια σειρά. Νομίζω ότι δεν έχω αυτού του είδους τη φαντασία. Θέλει και μια σπουδή, μελέτη και κατευθυντήριες γραμμές για να έχει ενδιαφέρον. Όλα θέλουν το χρόνο τους, τον τρόπο τους και τη σειρά τους.

Προσέχετε ή προπονείτε τη φωνή σας;

Δεν την προπονώ και δεν το λέω με καμάρι αυτό. Είναι κάτι πολύ φυσικό αυτό που έχω, δεν χρειάστηκε ποτέ. Για παράδειγμα δεν βραχνιάζω και δεν αρρωσταίνω με το παραμικρό, η τοποθέτηση της φωνής μου είναι σωστή από μόνη της. Βεβαίως, μια δασκάλα ή δάσκαλος μπορούν να βοηθήσουν σε άλλα πράγματα αλλά όταν ξεκίνησα εγώ δεν υπήρχε αυτό το πράγμα ή τουλάχιστον ήταν άγνωστο σε εμένα. Η εμπειρία μου με βοήθησε να εξελίξω και τη φωνή μου και τον τρόπο που τραγουδάω. Δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι, δεν το λέω με υπερηφάνεια. Και μιλώ πάντα για τα είδη του τραγουδιού με τα οποία ασχολούμαι. Μεγάλωσα με τα πιο λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα, αυτά έμαθα από το περιβάλλον που έζησα τα πρώτα μου χρόνια, έτσι αγκάλιασα αυτό το είδος τραγουδιού και με αυτό συνεχίζω.

Από όσα έχετε κατακτήσει και κερδίσει, ποιο είναι το πιο σημαντικό που σας κάνει περισσότερο περήφανη;

Μόνο καλά μου συνέβησαν, πραγματικά. Επειδή είμαι άνθρωπος καλών προθέσεων σε σχέση με τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, έχω ζήσει άπειρες στιγμές μόνο καλές. Έχω κάνει πολύ ωραίες συνεργασίες, με έχουν βοηθήσει πολλοί άνθρωποι και μόνο από αγάπη. Πρώτος από όλους ο Απόστολος Καλδάρας που με εμπιστεύτηκε στον πρώτο μου δίσκο, το Μην Κάνεις Όνειρα. Ένας μεγάλος συνθέτης που με ζήτησε όταν ήμουν πολύ νέα ακόμα, μέσω του Στέλιου Φωτιάδη -ο μετέπειτα σύζυγός μου- που με βοήθησε πολύ στην εξέλιξή μου. Πήγαμε στη Lyra του Πατσιφά και εκεί μας βρήκε ο Απόστολος Καλδάρας και έκανα τον πρώτο μου δίσκο. Αυτό είναι ένα εφαλτήριο πολύ δυνατό, ένα εισιτήριο για το χώρο του τραγουδιού που μου έδωσε ο Καλδάρας και είμαι αιωνίως ευγνώμων απέναντί του.

Από εκεί και πέρα συνεργασίες υπήρξαν πάρα πολλές και καλές. Πρώτα από όλα να πω ότι συνεργάστηκα πάρα πολλές φορές με τον Γιώργο Νταλάρα και από εκεί και αν πήρα και έμαθα πράγματα! Επίσης με τη Μαρινέλλα, τον Μητροπάνο, τον Γιάννη Πάριο, την Ελένη Βιτάλη, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο και άλλους. Πολύ μεγάλο ταλέντο ο Χρήστος με τόσα χρόνια δημιουργικής πορείας. Όταν κάνεις αυτό για το οποίο ήρθες σε τούτο τον κόσμο είναι το τέλειο, το ιδανικό. Νομίζω ότι όποιοι βρίσκουν τον δρόμο για τον οποίο ήρθαν είναι ευτυχείς και κάνουν σπουδαία πράγματα.

Και εσείς είστε ένας από αυτούς. Φαντάζομαι δεν έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε να είχατε ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι.

Μέχρι να βρει τις ισορροπίες του ένας άνθρωπος όταν είναι μικρός μπορεί να σκεφτεί διάφορα πράγματα. Αλλά ναι, εμένα το μυαλό μου ήταν πάντα εκεί από μικρή, χωρίς να ξέρω τι είναι δίσκος ή τι σημαίνει να τραγουδάς ζωντανά. Το όνειρό μου ήταν τα τραγούδια, από μικρή αυτό ήθελα, χωρίς να ξέρω ότι υπάρχει μια ιδιότητα που λέγεται τραγουδιστής. Ήξερα μόνο τα τραγούδια, τα άκουγα, τα αγαπούσα. Το όνειρό μου ήταν αυτό, έβλεπα τον εαυτό μου να τραγουδά και βρήκα τον δρόμο αυτόν αβίαστα πραγματικά. Όλη αυτή η καλλιτεχνική πορεία μου είναι τελείως αβίαστη, δεν έχω σπρώξει πράγματα ποτέ, το ένα έφερε το άλλο. Είχα τη δυνατότητα να επιλέξω για να κάνω τα πράγματα που πραγματικά μου αρέσουν.

Στη νύχτα νιώσατε απειλή ή φόβο;

Όχι ποτέ. Δεν το ένιωσα ποτέ στη ζωή μου. Εγώ είμαι άνθρωπος της νύχτας αλλά και της μέρας. Το μυαλό μου είναι με το φως, με την ημέρα. Βέβαια, η δουλειά αυτή είναι όταν νυχτώνει. Εκεί συμβαίνουν πράγματα, αλλά εγώ κάνω τον απολογισμό μου τραγουδώντας και όταν πέσω να κοιμηθώ κάνω και τον απολογισμό τον δεύτερο. Πραγματικά τραγουδώντας κάνεις έναν τρομερό απολογισμό για τη ζωή σου γιατί έχεις μπροστά σου τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι, βλέπεις την ανταπόκριση, πόσο μεταδοτικός είσαι, πόσο επικοινωνιακός, πόσο θέλεις να πάρουν τα μηνύματα ή τη χαρά οι άνθρωποι και να διώξουν τη λύπη τους. Εγώ αυτό κάνω μέσα από το τραγούδι. Για αυτό τραγουδάω. Στις ζωντανές μου εμφανίσεις είναι αυτή η επικοινωνία που με έλκει, να βλέπω τους ανθρώπους να χαμογελούν, να χαίρονται, να ξεπερνούν προβλήματα. Αυτός είναι ο σκοπός του τραγουδιού και το έχουμε ανάγκη. Οι άνθρωποι πρώτα έμαθαν να τραγουδούν και μετά να μιλάνε.

Είστε ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής στο Ισραήλ όπου έχετε κάνει και δισκογραφία. Έχετε νέα από φίλους σας εκεί, μαθαίνετε πώς είναι τώρα με τον πόλεμο;

Ναι, έχω φίλους εκεί γιατί πήγαινα πάρα πολλά χρόνια και τραγουδούσα, με αγαπάνε πολύ αλλά αγαπάνε γενικά το ελληνικό τραγούδι επειδή πολλοί από αυτούς έχουν παππούδες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Εβραίοι βεβαίως, αλλά Έλληνες. Όταν έγινε το κράτος πήγαν εκεί παίρνοντας μαζί και τις μουσικές τους που ήταν ελληνικές. Έτσι λοιπόν υπάρχουν ακόμα παιδιά που γνωρίζουν το ελληνικό τραγούδι. Έχουν πάει πολλοί Έλληνες τραγουδιστές να τραγουδήσουν εκεί, ο Καζαντζίδης, ο Αγγελόπουλος, αργότερα η Αλεξίου, ο Νταλάρας και λίγο πιο μετά πήγα εγώ. Με αγάπησαν πολύ, με αγκάλιασαν, τα παιδιά πήγαιναν μέχρι και σε δασκάλους για να μάθουν τα ελληνικά και να μπορούν να λένε τα τραγούδια.

Τώρα είναι μια ζοφερή κατάσταση εκεί και στις δυο πλευρές. Εγώ πραγματικά αυτό που εύχομαι για το καλό της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και όλου του κόσμου, είναι να βρουν μια λύση, να γίνουν τα δύο κράτη, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον χωρίς μίση, να πάψουν οι τρομοκρατικές ενέργειες και ο πόλεμος. Η αποστολή του ανθρώπου είναι να ζει ειρηνικά. Έχουμε ένστικτα άγρια αλλά με τη λογική μας πρέπει να τα τιθασεύουμε και να μην ακούμε τις «σειρήνες», καθώς κρύβονται πολλά πράγματα από πίσω που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Να υπάρχει ειρήνη και εκεί αλλά και όπου σκοτώνονται άνθρωποι και παιδιά. Ο άνθρωπος πρέπει να ζει ειρηνικά, γιατί ο δημιουργός μάς έδωσε τόση ομορφιά εδώ στη Γη για να επιβιώνουμε και να ζούμε. Πρέπει να το εκτιμήσουμε και να βοηθήσουμε να βγούμε στο φως όλοι μαζί, με αγάπη.

Τι θα σας έκανε να σταματήσετε το τραγούδι ή τις ζωντανές εμφανίσεις;

Αυτό που θα με έκανε να σταματήσω σίγουρα είναι αν με εγκατέλειπε η φωνή μου. Αν δεν μπορούσα να τραγουδήσω. Σίγουρα αυτός θα ήταν ο κυριότερος και ο μόνος λόγος που θα σταματούσα. Το τραγούδι είναι ζωή. Σίγουρα δεν θα πήγαινα για παράδειγμα με τις πατερίτσες να τραγουδήσω. Εννοώ όσο στέκομαι στα πόδια μου. Όσο έχω φωνή θα στο τραγουδάω που λέει και το τραγούδι (γέλια).

Υπάρχουν επόμενα σχέδια στα σκαριά, μετά το Γυάλινο;

Όλο και κάτι σκαρώνουμε. Η δισκογραφία δεν είναι στην κατάσταση που ήταν. Παλιά κάναμε έναν δίσκο σχεδόν κάθε χρόνο και πουλούσε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, εγώ έχω κάνει δίσκους που βρίσκονται σε πωλήσεις μέσα στους πέντε πρώτους. Όμως, πάντα κάτι σκαρώνουμε, κάτι ακούμε, κάτι κρατάμε. Άλλωστε εγώ δεν είμαι και στην πρώτη νιότη μου ώστε να τρελαθώ να κάνω κάτι. Είμαι πιο χαλαρή, έχω ήδη στο ενεργητικό μου πάρα πολλά τραγούδια, πάρα πολλούς δίσκους, επιτυχίες, συνεργασίες, ένα υλικό που με κάποιον τρόπο έχω αφήσει το «αποτύπωμά» μου... Με αγαπάει ο κόσμος στο εξωτερικό στην Ελλάδα, έτσι χαλαρά όταν έχουμε ένα υλικό το βγάζουμε είτε μεμονωμένα στο διαδίκτυο είτε με ολοκληρωμένο δίσκο.

Το τραγούδι μού δίνει τρομερές αντοχές. Ακόμα και όταν λέω να ξεκουραστώ, δεν μπορώ μου λείπει. Μου αρέσει να επικοινωνώ μέσα από το τραγούδι, να απευθύνομαι στους ανθρώπους. αυτός είναι ο δρόμος μου. Όσο έχω φωνή θα τραγουδάω, πρώτα για εμένα και μετά για τους ανθρώπους. Γιατί αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου και αυτό που κάνεις δεν μπορείς να μεταδώσεις τίποτα. Και όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε να αγαπήσουμε και κανέναν άλλον. Πρέπει να μας εκτιμούμε και να καλλιεργούμε αυτό που μας έδωσε η φύση, να αγαπάμε αυτό που έχουμε ακόμα και τα λάθη μας, να τα αναγνωρίζουμε και να μπορούμε να τα διορθώνουμε. Ζούμε σε μια περίεργη εποχή που πατάμε τα κουμπάκια των «likes», δεν είναι η ζωή αυτή όμως, αυτό θα πρέπει να είναι μια δεύτερη και τρίτη ασχολία μας και όχι το κέντρο βάρους της ζωής μας. Το κέντρο πρέπει να είναι οι άνθρωποι και τα όμορφα πράγματα γενικότερα...



Πληροφορίες

Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου κάθε Σάββατο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη. Τηλέφωνο: 21 0931 5600) Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν την Κυριακή 24 και 31 Δεκεμβρίου. Μαζί τους ο Χάρης Μακρής

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Στέλιος Φωτιάδης


Διαβάστε επίσης

Ρίτα Αντωνοπούλου από το Α έως το Ω: «Δεν το αποκλείω να ασχοληθώ πιο ενεργά με την υποκριτική»

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στην πρόβα της Δήμητρας Γαλάνη με την Παυλίνα Βουλγαράκη - Όσα μας είπαν

Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ