Ασιάτισσα έκανε DNA τεστ και ανακάλυψε ότι είναι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ασιάτισσα έκανε DNA τεστ και ανακάλυψε ότι είναι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων!

Δεν το περίμενε, αλλά ενώ η σύγχρονη γενετική της το επιβεβαίωσε, άρχισε να της φαίνεται όλο και πιο λογικό... Η Elena Jalikova, με καταγωγή από περιοχή του Τατζικιστάν, στο DNA τεστ που έκανε, ανακάλυψε ότι από την πλευρά του πατέρα της, κατάγεται από τον ελλαδικό χώρο. Και μια μόνο μια εκδοχή υπάρχει για αυτό: Οι πρόγονοι της να ήταν, ή να είχαν αναμιχθεί, με τον μακεδονικό στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ως γνωστόν, ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμη και στις πιο μακρινές κτήσεις του, στην Ασία, προέβη σε μικτούς γάμους, Ελλήνων και Περσών, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, υπάρχουν ολόκληρες φυλές -όπως οι Κάλας- οι οποίες ζούσαν απομονωμένες όλους αυτούς τους αιώνες, ενώ παππούδες τους φαίνεται ότι ήταν οι Μακεδόνες στρατιώτες που έμειναν μόνιμα στις περιοχές τους!

Η ραγδαία πρόοδος στην επιστήμη της Γενετικής, την τελευταία δεκαετία, έχει επιτρέψει να πραγματοποιούνται αξιόπιστα DNA τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων καταδεικνύουν πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με άλλη ματιά την ιστορία και την καταγωγή μας -σε επίπεδο, τόσο εθνικό, όσο και ατομικό!

Αυτό έκανε και η Elena Jalikova, η οποία από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από το Τατζικιστάν και από την πλευρά της μητέρας της από τη Ρωσία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στη Γαλλία. Είδαμε τυχαία στα κοινωνικά δίκτυα, ότι ανέβασε με υπερηφάνεια το DNA τεστ της, σύμφωνα με το οποίο κατάγεται από την Ελλάδα, μέσω προγόνων που ζούσαν εδώ το διάστημα από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα προ Χριστού.

Ήταν τότε, που η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφερε χιλιάδες στρατιώτες, και όχι μόνο, από την Ελλάδα στην Ασία, ενώ η πολιτική των μικτών γάμων που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παιδιά με Περσίδα μητέρα και Μακεδόνα πατέρα.

Ζητήσαμε να μιλήσουμε μαζί της και με χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει για τα πορίσματα του DNA τεστ, λέγοντας ότι πάντα ένιωθε μια μεγάλη έλξη για τον ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα, η οποία πλέον «επιβεβαιώνεται» και γενετικά...

Διαβάστε τη συνέντευξη της Elena Jalikova στο Newbsomb.gr:

Newsbomb.gr: Πώς ανακαλύψατε ότι κατάγεστε από τους αρχαίους Μακεδόνες; Θα θέλατε να μου περιγράψετε τι ισχύει με το τεστ DNA που κάνατε και τα αποτελέσματά του;

Elena Jalikova: Από το 2018, οπότε και έκανα το πρώτο μου τεστ DNA, απέκτησα μεγάλο πάθος για τη γενετική. Έκανα το τεστ με αρκετές εταιρείες και ανακάλυψα πολλές, πολύτιμες πληροφορίες, για την εθνικότητά μου, για τις οποίες δεν είχα ιδέα πιο πριν.

Υπάρχουν δύο τεστ DNA, ένα για την πατρική μας γραμμή κι ένα για τη μητρική μας. Πάντα με ενδιέφερε περισσότερο η πατρική, καθώς εμφανισιακά, ο πατέρας μου ήταν πολύ διαφορετικός από τους κεντρικούς Ασιάτες. Έμοιαζε περισσότερο Ευρωπαίος, είχε σγουρά μαλλιά και ανοιχτό χρώμα δέρματος. Έτσι, ζήτησα από τον πατέρα μου να κάνει τεστ DNA της πατρικής του γραμμής, το YDNA, το οποίο περνάει μόνο από τον πατέρα στον γιο. Και οι δύο γραμμές (mtDNA της μητέρας και YDNA του πατέρα) παραμένουν αμετάβλητα και μπορούν να ακολουθήσουμε τη «διαδρομή» τους, μέχρι τον πιο παλιό πρόγονο.

Όταν έκανα το τεστ στον αδερφό μου, περίμενα ένα τυπικό YDNA που υπάρχει στην Κεντρική Ασία, όπως το R1a ή το J2. Αλλά όταν έλαβα το πρώτο αποτέλεσμα, έμεινα έκπληκτη. Οπότε, αποφάσισα να κάνω πιο λεπτομερή τεστ, το BigY από το FTDNA. Αυτό το τεστ προσφέρει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για την καταγωγή από την πλευρά του πατέρα: Την επιβεβαίωση της υπό-ομάδας στην οποία ανήκει, πιθανές αρχαίες και σύγχρονες ταυτίσεις, την πιθανή τοποθεσία του πιο πρόσφατου προγόνου μας ή τον τόπο καταγωγής ολόκληρης της υπο-ομάδας μας κτλ.

Καταρχάς, η πατρική υπο-ομάδα μας E-V13 ή για να είμαστε πιο ακριβής η E-FT8319 είναι τυπική των Βαλκανίων και η TMRCA (Time to Most Common Recent Ancestor – χρόνος του πιο κοινού πρόσφατου προγόνου) είναι το 450 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας που είναι ο πιο πρόσφατος κοινός μας πρόγονος αυτής της γραμμής γεννήθηκε περίπου το 450 π.Χ.

Επίσης, συνέκρινα τους δείκτες της υπο-ομάδας του πατέρα μου με τους τυπικούς βαλκανικούς δείκτες που λέγονται Y-STR, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε μελέτη για τους Έλληνες απογόνους στο Πακιστάν, τους Κάλας. Το YDNA του αδέρφου μου περιλάμβανε όλους τους παραπάνω δείκτες. Δείτε τη σχετική μελέτη εδώ.

Οι δείκτες της υπο-ομάδας μας YDNA:

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της ιστοσελίδας είναι το Globetrekker, το οποίο υπολογίζει γεωγραφικά τις τοποθεσίες αλλά και τις μεταναστεύσεις των προγόνων σε όλο τον κόσμο. Αυτό βασίζεται σε μεγάλη βάση δεδομένων της σειράς Y-DNA, τα αποτελέσματα αναλύσεων αρχαίου DNA από αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και αναφορές χρηστών για το μέρος καταγωγής τους. Η τοποθεσία λοιπόν του YDNA μας είναι η Ελλάδα!

Οπότε, η εποχή του 450 π.Χ. και η τοποθεσία συνάδουν απόλυτα. Και η μόνη λογική εξήγηση για το πώς η υπο-ομάδα μας έφθασε στην Κεντρική Ασία, είναι η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον των Περσών. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο Αλέξανδρος διοργάνωσε μαζικούς, μεικτούς γάμους, μεταξύ των στρατιωτών του και ντόπιων γυναικών. Ένα παράδειγμα είναι οι γάμοι στα Σούσα, το 324 π.Χ.

Πιστεύετε ότι είναι ακριβές όλο αυτό; Είχαν κάποια τέτοια εντύπωση και οι γονείς και οι παππούδες σας, αν και δεν υπήρχαν αυτά τα ακριβή DNA τεστ στην εποχή τους;

Η εταιρεία αυτή είναι μιας από τις καλύτερες για το τεστ του YDNA και του mtDNA, είναι πολύ σοβαρή και είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβέστατα. Μέχρι τώρα δεν είχα ακούσει καμιά ιστορία για τους Μακεδόνες αρχαίους προγόνους μας, από την οικογένειά μου, ενώ δεν γνώρισα ποτέ και τους παππούδες μου, από την πλευρά του πατέρα μου.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η κληρονομιά για εσάς; Τι γνωρίζετε για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Η ανακάλυψη αυτών των πληροφοριών μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, ενώ ήταν και εντελώς αναπάντεχο. Ωστόσο, πάντα ένιωθα μεγάλη έλξη και είχα έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, από τότε που ήμουν μικρή. Επίσης πάντα αγαπούσα τον ήλιο, τη θάλασσα, τη μεσογειακή κουζίνα, αν και γεννήθηκα σε ένα πολύ ψυχρό κλίμα.

Για εμένα, αυτή η κληρονομιά είναι συναρπαστική, καθώς γνωρίζω ότι η Αρχαία Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι μεγάλη τιμή να γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί μέρος και της δικής μου ιστορίας, δηλαδή της αρχαίας ιστορίας των προγόνων μου…

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας σπουδαίος στρατηλάτης που κατέκτησε τεράστιες περιοχές, ένας ευφυής βασιλιάς που έχτισε μια σπουδαία αυτοκρατορία. Και το πιο εκπληκτικό από όλα είναι το γεγονός ότι τα έκανε αυτά σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Θα ήθελες να επισκεφτείς τη Μακεδονία, στη βόρεια Ελλάδα, τη Βεργίνα και τα υπόλοιπα μέρη του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Φυσικά θα ήθελα να επισκεφτώ τον τόπο των προγόνων μου και άλλα σημαντικά μέρη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Ελλάδα. Το όνειρό μου είναι να ανακαλύψω επακριβώς πού ακριβώς γεννήθηκε ο Βαλκάνιος πρόγονός μου από την πλευρά του πατέρα μου, αλλά και ποιος ήταν. Ελπίζω ότι μια ημέρα θα λύσω αυτό το μυστήριο!

Διαβάστε επίσης

Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!

«Πίσω από το βλέμμα του Βούδδα»: Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος επηρέασε ολόκληρο τον πολιτισμό της Ανατολής

Έλληνες, Κρυπτοχριστιανοί και Γενετική, η νέα «βόμβα» στα θεμέλια του τουρκικού εθνικισμού

Οδοιπορικό στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας: Οι τελευταίοι των «Ακριτών» εκπέμπουν SOS

Οι κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας θέλουν να (ξανα)γίνουν Μεγάλη Ελλάδα!

Ο τελευταίος των Παλαιολόγων βρίσκεται στα νησιά Μπαρμπάντος - «Κοιτάει» προς την Πόλη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ